Hogyan működik a Vaskupola, Izrael első légvédelmi vonala?

2023 / 10 / 09 / Bodnár Barna
Hogyan működik a Vaskupola, Izrael első légvédelmi vonala?
Az Iron Dome, vagyis a „Vaskupola” elnevezésű légvédelmi rakétarendszer ismét nagy szerepet kapott szombaton, amikor a Gázai övezetet uraló Hamász többfrontos támadás keretében több ezer rakétát lőtt ki Izraelre. Mi is pontosan a Vaskupola, illetve hogyan képes megelőzni a rakéták becsapódását?

A Rafael Advanced Defense Systems és az Israel Aerospace Industries által kifejlesztett Vaskupola 2011 márciusában kezdte meg működését, és 2011 áprilisában már „el is fogott” egy Gázából indított rakétát. Azóta a rendszer ezt több ezerszer tette meg, a gyártó szerint a Vaskupola egészen pontosan több mint 2500 elfogást hajtott végre, sikerességi aránya pedig 90-95 százalékos.

Az állami tulajdonban lévő Rafael Advanced Defence Systems amerikai támogatással, mindössze két és fél év alatt fejlesztette ki a rendszert, főként a Libanonból érkező rakéták ellen, amelyeket a Hezbollah indított izraeli városok felé a 2006-os háború során. Később pedig a 2007 óta Hamász iszlamisták irányítása alatt lévő Gázai övezetből érkező rakéták ellen is bevetették.

A Vaskupola egy összetett radarrendszer segítségével képes kiszámítani az érkező rakéta útvonalát, a központja elemzi a röppályát és becsült becsapódási helyet. A rendszer ezeket a tényezőket figyelembe véve, mesterséges intelligenciával állapítja meg, hogy az adott rakéta fenyegetést jelent-e a lakosságra. Amennyiben a rakéta lakott területen kívül ér földet, a Vaskupola nem avatkozik be, nem fogja el a lövedéket.

Ez egy kis hatótávolságú rendszer, körülbelül 65 kilométeres körzetben működik, azonban meglehetősen mobilis, teherautókkal a kilövőállások az igényeknek megfelelően mozgathatók, akár az éppen mozgásban lévő szárazföldi egységek légvédelmét erősítve, de akár hajókra is telepíthetők. A Vaskupola hajók és tengeri létesítmények védelmének dedikált haditengerészeti változatát, a C-DOME-ot 2017-ben helyezték üzembe.


A Vaskupola meglehetősen mobilis, teherautókkal a kilövőállások könnyen mozgathatók, akár szárazföldi egységek légvédelmét is erősíthetik. (Fotó: Rafael Advanced Defense Systems

A Vaskupola Izrael rendkívül összetett, több rétegű védelmi rendszerének csak az egyik, kis hatótávú összetevője. Az Arrow 3 elfogórendszer ezzel szemben a kifejezetten a nagy hatótávolságú, ballisztikus rakéták ellen nyújt védelmet, a David’s Sling (Dávid parittyája) nevű, nagy manőverezőképességű, innovatív irányítással ellátott, újgenerációs rendszert pedig légvédelmi feladatok teljeskörű ellátására tervezték.

A fenti fejlett védelmi technológiák egyike sem olcsó, a rakéták és a rendszerek fenntartásának költsége több tízmillió dollárra rúg. A Vaskupola egy elfogórakétájának költsége például mintegy 50 ezer és 100 ezer dollár között mozog. Éppen ezért Izrael már több mint 20 éve dolgozik egy új, lézeralapú rendszeren, ami jóval olcsóbb és hatékonyabb megoldást jelent majd. A több mint 100 kilowattos lézerrel felszerelt, 10 kilométeres hatótávval rendelkező Iron Beam jelenleg tesztelés alatt áll, a gyártó szerint legelőbb 2025-ben válhat a Vaskupola részévé.

(Borítókép: Rafael Advanced Defense Systems)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Egy új elmélet szerint a Nagy Szűrő egy versenyfutás az mesterséges szuperintelligencia és a bolygóközi utazás és letelepedés között – és ebben a versenyben nem állunk épp túl jól.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.