Hogyan született a védőoltás? 2020 / 06 / 05 / Justin Viktor

A hivatalosan elfogadott első mesterséges immunizálás Edward Jenner angol sebész nevéhez fűződik, aki nem a feltalálója, csak az elterjesztője a himlőoltásnak. Ez volt az első védőoltás a világon. Jenner korában a himlő Nagy-Britannia lakosságának 20 százalékát megölte, és 1768-ban kollégája és barátja, John Fewster angol orvos volt az, aki megfigyelte, hogy a tehénhimlővel (variolae vaccinae) fertőzött fejőnők és tehenészek nem betegednek meg a feketehimlőtől. A vakcina kifejezés (vaccination), a tehén latin nevéből (vacca) származik. Fewster nem igazán tudta mitől működik olyan jól a módszer, mert még nem voltak megfelelő eszközök a Poxvirus variolae vírus felismeréséhez, de az ő nyomán többen is belevágtak a dologba. Az oltási eljárás sikeres volt, azonban csak Jenner 1796 május 4-én elkezdett munkája nyomán értették meg a módszertan jelentőségét, és terjedt el az alkalmazása. Az utolsó fekete himlő járvány 1972-ben volt, az azóta megszűnt Jugoszláviában, ahová egy Mekkából hazatérő zarándok-tanító hurcolta be a kórt. (Kép: Pxfuel)
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.