Hogyan kezdjünk bele a kriptovaluta vásárlásba és eladásba?

2022 / 01 / 15 / Bobák Zsófia
Hogyan kezdjünk bele a kriptovaluta vásárlásba és eladásba?
Nagy kockázatot, de nagy vonzerőt is jelenthet kriptovalutába fektetni a pénzünket, de milyen lépéseket kell tenni, hogy legyen bitcoinunk és dogecoinunk?

Kriptovaluta váltók

Ha kellően megfontoltuk, hogy érdemes-e kriptovalutába fektetünk és kiválasztottuk, hogy melyik a számunkra legszimpatikusabb valuta, akkor magát a vásárlást egyszerűen intézhetjük, nem kellenek hozzá bonyolult előkészületek vagy hosszas utánajárás. Először is egy váltóra van szükség, ahol regisztráció után megvehetjük a bitcoint, ethereumot vagy egyéb kriptovalutát.

Sokféle platform közül választhatunk, vannak egyszerűen használható, magyar nyelvű és külföldi oldalak is, de alapvetően mindenhol hasonló a regisztráció menete: meg kell adni az adatainkat, be kell másolni a személyazonosító okmányainkat és valamilyen formában, például a bankszámlákkal összekötve át kell utalnunk a befektetni kívánt összeget, majd egy pár óra után kézhez is kapjuk a kriptopénzünket. Persze ezt nem olyan formában birtokoljuk majd, mint ahogy a fiatpénzt (például forintot, eurót), hanem egy privát kulcsot küldenek nekünk, amelyet a kriptotárcánkban tárolhatunk és ami a hozzáférést biztosítja az egyenlegünkhöz.

Amire érdemes odafigyelni, hogy, noha a regisztráció általában ingyenes, de felszámolnak valamennyi tranzakciós díjat minden utalásnál, valamint arra is, hogy jól jön, ha nem csak a vásárláshoz használt váltónál kapott tárcával rendelkezünk, hanem létrehozunk egy sajátot is, amelyről később kereskedni, utalni tudunk, ez lehet akár mobil, webes vagy úgynevezett hidegtárca is, amelyet egy külső meghajtón tárolhatunk, így egészen biztonságos megoldást nyújt (a tárcák kérdésére még később visszatérünk).

Minden platform részletes leírást ad a vásárláshoz szükséges lépésekről, de mutatunk néhány konkrét példát a regisztrációra az egyes oldalakon:

Coincash

A magyar nyelvű váltónál a myprofile.coincash.eu oldalon kezdhetjük a regisztrációt, a név, e-mail cím és jelszó megadásával, majd a fiók létrehozása után az azonosítás menüpontban választhatjuk ki a megfelelő összeghez tartozó azonosítási szintet. A személyazonosságunk valamilyen formában történő igazolása mindenhol elvárás, ezt például a telefonszámunk megadásával és a személyazonosító igazolványunk képének feltöltésével tudjuk teljesíteni.

A különböző azonosítási igények szintjei attól függenek, hogy mekkora értékben vásárolunk kriptopénzt, ha csak egészen kis összeget szánunk rá, mondjuk 50 000 forintot, akkor elég az egyszerűbb igazolás (telefonszám), ha néhány százezer/millió forintot, akkor már a személyi igazolvány és a lakcímkártya lefényképezésére és feltöltésére (vagy beszkennelésére) is szükség van. Ebben az esetben meg kell várni, amíg ellenőrzik a dokumentumokat, ez néhány órát vehet igénybe. A 4 és fél millió forintnyi vagy afölötti összegű befektetéshez való azonosítást csak személyesen tudjuk intézni, mivel ekkor a Coincash irodájában, az előzőleg letöltött és aláírt tulajdonosi nyilatkozat és a személyazonosító okmányaink bemutatása után kapjuk meg az engedélyt a vásárláshoz. Utána már minden esetben szabadon, online, a fiókunkba való bejelentkezés után vásárolhatunk.

Vásárláskor meg kell adnunk a kriptovaluta címünket és a befektetni kívánt összeget, valamint az igényelt kriptovaluta típusát (bitcoin, litecoin stb.), a közlemény rovatban pedig fel kell tüntetni a tranzakció azonosítóját. Ezután néhány órán belül lezajlik az utalás és megkapjuk a kriptovalutát. Az eladás hasonlóan működik, ekkor azt a bankszámlaszámot is fel kell tüntetni, ahová szeretnénk, hogy beérkezzen a pénz (megadott névnek és a bankszámla tulajdonos nevének meg kell egyeznie).

Coinmixed

A Coinmixed.eu oldalán hasonlóan zajlik a regisztráció menete: a profil létrehozása itt is ingyenes, regisztráció után pedig az ügyfélazonosítás menüpontban meg kell adni az adatainkat, és fel kell tölteni az okmányokat. Emellett szükséges egy szelfi fotót is készíteni és feltölteni, amelyen a személyazonosítónak, az aznapi dátumnak és a Coinmixed.eu feliratnak is szerepelnie kell. Ahhoz, hogy tudjunk utalni, meg kell adni a bankszámlaszámunkat és fel kell tölteni a számlákivonat fejlécét, a kiutaláshoz pedig a kriptotárcánk címét kell beilleszteni a Tárcák menüpont alatt.

Vásárlásra a Vétel/eladás menüpontra kattintva van lehetőség, ez szintén egyszerűen működik, csak a vásárláshoz használni kívánt pénzügyi formát (pl. bankszámla), a befektetni kívánt összeget, a kriptovaluta típusát (bitcoin, ethereum vagy litecoin) és a kiutalási tárcát (a Coinmixed tárcája, vagy külső tárca) kell megadni és megvárni, amíg az utalást teljesítik. A vételi/eladási díjakról a Költségek oldalon tájékozódhatunk.

Binance

Az egyik legnépszerűbb kriptovaluta váltó oldalán az eddigiekkel nagyjából megegyező módon tudunk regisztrálni és vásárolni: szintén szükséges a személyazonosító okmányok és az önarckép feltöltése, a kiutaláshoz használni kívánt kriptotárcánk címének bemásolása, és az egyéb, korábban felsorolt lépések megtétele. Az egyik legnagyobb különbség a többi oldalhoz képest a Binance esetében az, hogy az elérhető kriptovaluta formák száma rendkívül nagy: összesen több mint 200 fajta coint/kriptopénzt találhatunk a listájukon, emiatt érdemes alaposan körülnézni, nehogy valamilyen kevésbé megbízható kriptót válasszunk a vásárláshoz, mivel a tény, hogy egy coin szerepel a felsorolásban, még nem garantálja a "minőségét."

A vásárláshoz erre alkalmas Visa-Mastercard bankkártyát is használhatunk (bár ez drágább megoldás), és lehetőség van a tárcánkban lévő összeg kamatoztatására bármikor kivehető, flexibilis vagy lekötött formában is, hátrány lehet viszont a bonyolultabb felhasználói felület, valamint az, hogy nem minden nyelven érhető el az oldal. Előnye az alacsony tranzakciós díjak mellett az is, hogy haladóbb szintű kereskedésre is lehetőséget kínál a platform: többek között a határidős ügyletek, a margin trading, vagyis tőkeáttétes kereskedés és a staking (ekkor a tárcában lévő összeg zárolásával érvényesíthetünk tranzakciókat, ez az úgynevezett proof-of-stake, ami energiahatékonyabb megoldás a blokklánc üzemeltetésére a bányászatra épülő proof-of-worknél) kivitelezésére is nyílik alkalom, ha nem csak a hagyományos adásvétel érdekel minket.

Vásárlás ATM-ből

Amennyiben nem valamelyik online tőzsdén szeretnénk kriptovalutához jutni, hanem inkább egy fizikai váltót, automatát használnánk, akkor jó hír lehet, hogy Magyarországon is egyre több helyen megtalálhatóak a bitcoin/kripto ATM-ek, amelyeken keresztül szintén egyszerűen lehet vásárolni. Ebben az esetben nincs szükség a bankszámla megadására, ehelyett készpénzzel is fizethetünk és ha nem hoztunk létre korábban kriptotárcát, amelybe utalhatánk a kriptopénzünket (privát kulcsot), akkor igényelhetünk papírtárcát is.

Az ATM-es vásárlás előnye a gyorsaság és egyszerűség, a hátránya a magasabb tranzakciós díj, amit levonnak vásárlás/eladás esetén, ez akár 5%-os költséget is jelenthet.

Az automata használatához az érintőképernyőn kell megadni a kiválasztott kriptovaluta típust, a vásárlásra szánt összeget és ha rendelkezünk kriptotárcával, akkor beolvashatjuk a QR kódját. Ha mindent rendben találunk a megadott adatokkal, és beírtuk az SMS-ben kapott biztonsági kódot, akkor behelyezhetjük a készpénzt, és a folyamat végén pillanatokon belül le is zajlik a tranzakció. Ha eladásra használtuk az ATM-et, akkor ezután egy nyugtát kapunk az ügyletről, amivel valamivel később (SMS értesítés után) kiválthatjuk az eladott kriptovalutáink ellenértékét.

Egy bizonyos összeg felett itt is, mint az online platformoknál, szükséges a személyazonosítás: a bitcoint, litecoint, ethereumot és dogecoint kínáló BlockChange ATM-eknél ez történhet ujjlenyomat beolvasással vagy az automata kamerájának segítségével történő önarckép készítésével és a személyi igazolvány beszkennelésével, ezt a 300 000 forint fölötti tranzakciók során igényli a gép. Egyébként a minimálisan vásárolható legkisebb érték 10 000 forint (az ATM csak tíz-, és húszezresekkel működik), a felső limit pedig 2,5 millió forint.

Amennyiben még nincs webes, mobilos vagy hardveres kriptotárcánk, és úgy döntünk, hogy nem is szeretnénk egyet, akkor a BlockChange és a Coincash ATM-ekben is tudunk papírtárcát készíteni, ami valóban egy papír alapú borítékos megoldás, amin akár hosszú távon is tárolhatjuk a kriptopénzünket, de vigyáznunk kell rá, hogy nehogy a hónapok, évek alatt tönkremenjen. A papírtárca tartalmazza a publikus és privát kulcsot, vagyis két számsort és a QR kódot is, amelyet beolvashatunk az ATM-be.

Kriptotárca

A papíralapú tárca az egyik legegyszerűbb, de lehet, hogy nem a legbiztonságosabb megoldás - amennyiben mások számára sokkal nehezebben hozzáférhető eszközt keresünk, akkor rendelkezésre állnak a hardveres hidegtárcák is. Emellett léteznek webes, mobilos tárolók a kriptovaluták megőrzésére.

Hot wallet

Ezek a tárcák online módon, az internetre csatlakozva működnek, asztali gépre telepíthető program vagy webes felület vagy mobilos alkalmazás formájában. A webes tárcák felhő alapú szolgáltatást nyújtanak (pl. Blockchain) és emiatt bárhonnan elérhetőek, a mobilos appok (például BRD, Trust Wallet, vagy a Samsung saját Blockchain tárcája, ami a Galaxy telefonokon futtatható) az okostelefonokon tárolják a kulcsainkat. A legkevésbé mobilis típus az asztali verzió.

Cold wallet

Az online hálózattól független, emiatt kevésbé feltörhető tárcákat csak akkor kell csatlakoztatni a géphez, mikor használjuk, egyébként biztonságosan tárolhatóak akárhol. A hardveres eszközök számítanak a legjobb opciónak a hosszú távú vagy nagy összegű befektetések esetén, bár ezek sem száz százalékig mentesek a feltörés veszélyétől. Ilyen eszköz például a kis kijelzővel ellátott Trezor vagy a népszerű Ledger Nano S vagy X.

Az előbb felsorolt lehetőségek a kriptovásárlásra csak az kezdő lépések, léteznek másfajta, a váltó platformoktól eltérő szolgáltatások is, mint amilyen például a Revolut, ezért érdemes körülnézni a kriptopiacon, hogy melyik a nekünk való megoldás, ha bele akarunk vágni a kriptobizniszbe.

(Coincash, Coinmixed, Bitcoinbázis Fotó: Pixabay, Getty Images/Thana Prasongsin, a cikk borítóképe csak illusztráció)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Az amerikai Légierő a nukleáris erejét demonstrálta
Az amerikai Légierő a nukleáris erejét demonstrálta
De elmondásuk szerint nem a világban zajló jelenlegi események miatt. A Minuteman III interkontinentális ballisztikus rakétát természetesen robbanófej nélkül indították.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.