Hold körül járőröző megfigyelő műholdat állítana pályára az amerikai hadsereg

2022 / 03 / 05 / Palotai Nándor
Hold körül járőröző megfigyelő műholdat állítana pályára az amerikai hadsereg
Az eddigi információk alapján a műhold elsődleges feladata a Föld és Hold között növekvő űrforgalom monitorozása lesz, beleértve az Artemisz-program űrhajóit is.

Érdekes videót tett közzé a napokban az amerikai légierő kutatólaboratóriuma a YouTube csatornáján. A videó ugyan eddig még nem tett szert nagy nézettségre, azonban ahogyan az Ars Technika online magazin kiszúrta, tartalmát tekintve egy igen fontos bejelentést is tartalmaz a jövőre nézve: az amerikai hadsereg a műholdas képességeit Föld körüli pályáról kiterjesztené egészen a Holdig.

"Eddig az Egyesült Államok űrmissziója 22 000 mérföldnyire terjedt ki a Föld fölé" - mondja egy narrátor a videóban. "Az volt akkor, ez most van. A légierő kutatólaboratóriuma tízszeresére növeli ezt a hatótávolságot, az Egyesült Államok hadműveleti területét pedig ezerszeresére, így kitolva az amerikai hadsereg hatótávolságát a ciszlunáris űrbe, egészen a Hold túlsó oldaláig."

Mint az a videóból kiderül, az amerikai hadsereg egy új műholdat tervez felbocsájtani a Föld és a Hold közötti térbe. A projekt a Cislunar Highway Patrol System (azaz CHPS) nevet kapta, és hamarosan megkezdődhet a tervezési fázis. Az amerikai légierő kutatólaboratórium azt tervezi, hogy március 21-én fogja kiadni a CHPS műhold megtervezésére a felhívást, júliusban fogja kihirdetni a nyertes koncepciót, majd köt szerződést.

Az amerikai légierő kutatólaboratóriumának honlapján található tájékoztató alapján a műholdat várhatóan 2025-ben lövik majd fel. A műhold ezt követően tesztelni fogja a berendezéseit, melyek kisebb, széles látószögű érzékelőkből, valamint érzékenyebb, nagyobb látószögű szenzorokból fog állni. A laboratórium új fedélzeti képfeldolgozó és pályameghatározó szoftvert, valamint a Föld és a CHPS tervezett működési területe közötti nagy távolságok áthidalásához szükséges új navigációs technikákat is fejleszt és telepít. A CHPS programot Michael Lopez, a laboratórium űrjárművekért felelős igazgatóságának tagja fogja vezetni.

A CHPS-program megvalósításához az amerikai hadsereg több különböző organizációjának együttműködésére lesz szükség: a műhold fejlesztését a légierő laboratóriuma fogja felügyelni, az elkészült eszközt és képességeit viszont a Space Force, az Egyesült Államok Űrparancsnoksága alá tartozó legfrissebb haderőnem fogj használni. A műhold felbocsátása lesz a kezdete az Egyesült Államok Űrparancsnokságának a műveleti területe fog drasztikusan megnövekedni a Föld körüli pályáról a Holdon túlra.

A műhold elsődleges feladata a videóban elhangzottak alapján a Föld és Hold között növekvő űrforgalom monitorozása lesz, ide tartozik majd többek között a NASA Artemisz-programja is, de a műhold segítségével más nemzetek Holdra jutását is fogják tudni követni, nem beszélve a Föld közelébe kerülő aszteroidák azonosításáról. A CHPS műholddal az azt követő küldetésekkel az amerikai hadsereg – állítása szerint – a ciszlunáris tér "békés fejlődését" igyekszik biztosítani, valamint "biztonságos és biztonságos" környezetet biztosítani a kutatáshoz és a kereskedelmi fejlesztésekhez.

Az Ars Technika cikkében idézik Brian Weeden-t, a Secure World Foundation programtervezési igazgatóját is. Weeden szerint van egy másik stratégiai eleme is ennek az új programnak: a szakértő úgy látja, hogy a katonai vezetőket aggasztják az olyan űrobjektumok, amelyeket más kormányok helyeznek el a ciszlunáris űrbe. Ezeket az amerikai vezetés csak addig tudja követni, amíg a Föld körüli pályára összpontosító hálózatok látják azokat, azonban mivel jelenleg nincsen olyan amerikai űreszköz, ami figyelné a ciszlunáris űrt is, így ezen objektumokat nagyon hamar szem elől tudják téveszteni. Weeden szerint egy ilyen objektum, miután elhagyta a Föld körüli pályát, a Holdat megkerülve visszatérhet és akár támadást is intézhet a Föld körül keringő amerikai katonai műholdak ellen. A szakértő szerint ugyan erre kevés a valószínűség, de a helyzetet tekintve fennállhat egy ilyen támadás lehetősége.

(Fotó: U.S. Air Force Research Laboratory)


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Kibontották a NASA hatalmas űrvitorláját, ami a Naprendszeren túlra repítheti az emberiséget
A 2,5 mikron vastagságú, ám csaknem fél futballpályát lefedő napvitorla a Napból érkező fotonok visszaverésével generál tolóerőt, így az ezzel felszerelt űreszközöknek nem lesz szükségük hagyományos üzemanyagra.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.