Holnap indul az űrbe az első civil taikonauta

2023 / 05 / 29 / Bobák Zsófia
Holnap indul az űrbe az első civil taikonauta
Kína a nemrégen felépült állandó űrállomására immár rendszeresen indít újabb missziókat: a következőn egy egyetemi professzor is részt vesz.

Kína első állandó űrállomása, a Tienkung tavaly novemberben nyerte el végső formáját, mikor a második tudományos modul is csatlakozott a Tienho központi egységhez. A Mengtien és Ventien modulok és a központi egység összességében egy T-alakú struktúrát alkotnak, amely 110 négyzetméteres életteret kínál az űrhajósok számára, akik egyelőre az állomás beüzemelésével és tudományos munkákkal foglalkoznak a küldetések során. A Tienkungra, akárcsak a Nemzetközi Űrállomásra, rendszeresen indítanak fél évre szóló missziókat és egy-egy küldetés három fős legénysége az állomáson váltja egymást.

A legközelebbi Sencsou-16 misszió egyik különlegességét a szintén három tagú legénységének egyik résztvevője jelenti, ő lesz ugyanis az első civil taikonauta, vagyis az első olyan űrhajós, aki nem a kínai hadsereg kötelékében szolgál. Kuj Hajcsao professzor a pekingi Pejhang Egyetemen és 2020-ban választották ki az űrhajós programba, hogy a rakományokért felelős szakértőként segítse a többi taikonauta munkáját. Társai Csing Hajpeng és Csu Jangcsu lesznek: Hajpengnek ez lesz a negyedik űrbeli útja, egyúttal ő lesz majd az első olyan kínai űrhajós, aki négy alkalommal is kijut az űrbe, Jangcsu pedig először indul küldetésre és mérnökként szolgál majd.

A Sencsou-16 misszió kedden startol, magyar idő szerint hajnali 3 óra 31 perckor, és a taikonauták érkezés után körülbelül 5 hónapot töltenek az űrben. A küldetés alatt berendezésekkel szerelik fel az űrállomást és többek között kvantumfizikai és a gravitációval kapcsolatos tudományos kísérleteket végeznek.

(Fotó: Kevin Frayer/Getty Images)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A galaxis leghatalmasabb csillagtömegű fekete lyukát a Földhöz “extrém” közel fedezték fel
A galaxis leghatalmasabb csillagtömegű fekete lyukát a Földhöz “extrém” közel fedezték fel
A most felfedezett fekete lyuk nem csak jóval nagyobb az eddig ismert legnagyobb tömegű lyuknál, a Cygnus X-1-nél, de csillagászati léptékben a Földhöz is nagyon közel helyezkedik el.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.