Holográfia vs optikai csapdás kijelző - térbeli kijelzők jönnek egy messzi-messzi galaxisból

2021 / 05 / 19 / Bobák Zsófia
Holográfia vs optikai csapdás kijelző - térbeli kijelzők jönnek egy messzi-messzi galaxisból
A Gábor Dénes által feltalált hologram technológiájának hétköznapi alkalmazása még akadályokba ütközik, de készül egy új típusú, kisebb számítási kapacitást igénylő kijelző típus: az optikai csapdát használó képmegjelenítés.

Az optikai csapdát alkalmazó kijelző (optical trap display, OTD) a hologramos képmegjelenítés mellett a másik olyan technikai újítás, amely forradalmasíthatja a kijelzők technológiáját, így a jövőben már elszakadhatunk a hagyományos kétdimenziós felületektől és úgy használhatjuk a számítógépek, vagy bármilyen más eszköz monitorát, mint Tony Stark a Vasemberben. Az adatok és képek háromdimenziós, valósághű manifesztációja könnyebbé teszi, hogy átjárást találjunk a csak papíron létező és a gyakorlatban is megvalósított tervek között és sokkal természetesebb interakciót tesz lehetővé a tervezés fázisában. Ezenkívül hasznos lehet például az oktatásban, hogy a diákok könnyebben tudják vizualizálni a tananyagot, vagy szórakoztatóbbá teheti a meetingeket is.

Egy probléma van csak a 3D megjelenítéssel, jelenleg ehhez virtuális valóság szemüveget/sisakot kell használni, valamint valamilyen gesztusvezérelt technológiára is szükség van ahhoz, hogy valóban hatásosan működjön a folyamat. Vagyis egyelőre még nem tényleges három dimenzióban kapjuk a képet, csak az eszközök közvetítik a szemünk elé ilyen formában. Ahhoz, hogy külön felszerelés nélkül is valóban háromdimenziós vizualizáció jelenjen meg előttünk, ahhoz térbeli kijelzőkre van szükség, például holografikus kijelzőkre.

A hologram, melynek koncepcióját Gábor Dénes 1947-ben, egy szép húsvéti napon alkotta meg és a görög holo (teljes) és gramm (üzenet) alapján kapta a nevét, egy kétdimenziós felületről diffrakció útján három dimenzióban, térhatással megjelenített képet jelent. Az interferenciakép (a hologram kiindulópontja) a teljes információt tartalmazza, vagyis ha egy hologramot kettévágunk, akkor is többé-kevésbé az eredeti képet kapjuk vissza két verzióban. A feltaláló a Nobel-díja átvételekor 1971-ben elmesélte a holografikus megjelenítés koncepciójának megszületéséig vezető első lépéseket, elmondása szerint akkoriban leginkább az a problémakör érdekelte, hogy hogyan is lehet elektronmikroszkóppal megfigyelni az atomokat. Az elektronképek javításának vágya vezette el ahhoz a megoldáshoz, amely a hologram kezdetét jelentette: "A problémán való hosszas tűnődés után 1947-ben egy szép húsvéti napon hirtelen rájöttem egy megoldásra, ami a 2. ábrán látható.

Miért nem készítünk rossz elektronképet, ami viszont tartalmazza a teljes információt, és amit aztán optikai eszközökkel korrigálunk?

Világos volt számomra, hogy ha egyáltalán lehetséges, akkor csak koherens elektronnyalábokkal valósítható meg, olyan elektronhullámokkal, amelyek határozott fázissal rendelkeznek[...] 1947-ben Rugbyben, Angliában dolgoztam a British Thomson-Houston Company kísérleti laboratóriumában. Szerencse, hogy a holográfia ötlete az elektronmikroszkópián keresztül jött, mert ha csak optikai holográfiára gondoltam volna, a kutatási igazgató, L.J. Davies, kifogásolhatta volna, hogy a BTH társaság elektronikai cég, és nem foglalkozik optikai kérdésekkel. De mivel testvércégünk, a Metropolitan Vickers készített elektronmikroszkópokat, engedélyt kaptam néhány optikai kísérlet végrehajtására." - mondta a fizikus beszédében, amelyet a Fizikai Szemle oldalán olvashatunk teljes terjedelmében.

A hologram ötletével később sok más kutató is foglalkozni kezdett, a Csillagok Háborúja Leia hercegnőjének holografikus kivetítése óta pedig olyan technológiává lépett elő, ami a technooptimista jövő egyik ígéretes és várva várt hozzávalója lehet, amellyel egészen futurisztikus módon tudjuk áthidalni a távolságokat és lehetőséget ad, hogy kilépjünk az unalmasan kétdimenziós képek világából. A hologram ezenkívül az információtárolást is forradalmasíthatja, erre már Gábor Dénes is felhívta a figyelmet a hetvenes években. A Microsoft tavaly be is jelentette a HSD Projektet, amelynek keretében holografikus adattároló eszközöket terveznek létrehozni. Ehhez egy lítiumból és nióbiumból készült kristályt két zöld fényű sugárral (az egyik a referencia miatt kell, a másik az adatokat tartalmazó sugár) világítanak meg, és interferencia mintát hoznak létre. Kiolvasni az adatokat diffrakció, fényelhajlás alkalmazásával lehet, törölni őket pedig UV fénnyel.

A hologram kijelzők eljövetele azonban mindig várat magára, demonstrációs céllal ugyan már sok cég alkalmazza, de a mindennapokban még mindig nem terjedt el igazán a technológia, kivéve a kisebb méretű, például bankkártyákon való megjelenését. Egy kicsit hasonló a helyzete, mint a fúziós reaktoroknak: mindig a közeljövőre ígérik a megvalósítását, már az előző század óta.

"Gyakran mondják, hogy a kereskedelmileg elérhető holografikus kijelzők tíz éven belül megérkeznek, de ezt a kijelentést évtizedek óta hallhatjuk."

- mondta Liang Si, az MIT kutatója, aki csapatával egy új metódus, a tenzor holográfia kifejlesztésén dolgozik, hogy a következő tíz év során már valóban elhozzák a hologramot a szélesebb közönség számára. Az ő általuk használt módszer a számítógép segítségével generálja a kivetített képet, de ez rendkívüli idő-és számításigényes feladat. Többek között ezért sem terjedhetett még el igazán ez a típusú holográfia: mivel nagy kapacitású gépeket igényel a létrehozása, ezért eddig leginkább szuperszámítógépeken futtatták ezeket a programokat. A kutatók a neurális hálózat segítségével csökkentették a feladat komplexitását, amely magának tanította meg, hogyan készítsen hologramokat a betáplált négyezer képpár megfigyelése által. A tenzor holográfia azonban még csak a kezdeti fázisban tart, így továbbra sem lehet tudni, hogy vajon mikor jön el a pillanat, amikor már nem a 'következő tíz évben', hanem éppen most alkalmazhatjuk a hologramokat a való életben is.

Van azonban a volumetrikus, vagyis térbeli megjelenítésnek egy másik ága is, ez az optikai csapdát alkalmazó kijelző (optical trap display, OTD). Ez a módszer nem azonos a hologrammal, bár külsőleg hasonlóan néz ki, de a mögötte rejlő technika más. Az optikai csapda a következőképpen működik: egy részecske szabad mozgását a fotoforetikus csapda segítségével korlátozzák, majd keresztülvezetik a tér egyes képpontjain, miközben színes lézerekkel világítják meg, hogy konzisztens látványt adjon. A látvány valójában töredezett, ahogy képpontról képpontra halad a részecske, de ezt kompenzálja az emberi látás egyik jellemzője: a látási perzisztencia, amely áthidalja a szembe érkező fényingerek közti szüneteket azáltal, hogy a fényérzet, vagyis a kép utóhatása még egy ideig megmarad a retinán. Emiatt látjuk a filmeket is folyamatos, egybefüggő mozgásnak, egymástól elkülönülő képkockák áradata helyett.

Az OTD kijelzőnek ez a tulajdonsága, vagyis, hogy az általa megjelenített 3D kép valóban háromdimenziós, ellenben a hologrammal, amely az interferencia miatt tűnik 3D-nek, az előnye és a hátránya is a technológiának: egyrészt körbejárható, valósághű képet ad, másrészt viszont 1:1 arányban tudja csak megjeleníteni a kivetített ábrákat. Emiatt, ha egy hegy képét szeretnénk megmutatni, akkor a kijelzőt is a heggyel megegyező méretűvé kellene alakítani - mondta Dan Smalley, a Brigham Young Egyetem mérnöke, aki a technológia fejlesztésével foglalkozik és nemrégen a Princess Leia projekt keretében miniatűr lézerkardokkal és a Star Trekből ismerős USS Enterprise, valamint a Klingon Hadihajó lézeres csatájával mutatta be az optikai csapda hatásosságát.

Az OTD jelentheti a térbeli kijelzők területén a holografikus megjelenítésnél is életszerűbb technikát, de csak akkor tud majd a valóságban működni, ha a kijelzők méretére megoldást találnak. A virtuális képek kivetítésének módját fejleszti most Smalley és csapata, amely a mozgási parallax segítségével próbálja elérni, hogy a kijelző nagyobbnak tűnjön, mint amekkora igazából. A parallaxszal a mélységet lehet érzékeltetni úgy, hogy a különböző rétegek (a hátteret alkotó és az előtérben lévő képrétegek) késleltetve mozdulnak el, így tulajdonképpen becsapják a néző szemét, aki térhatásúnak látja a képet.

A technika előnye a hologramhoz képest, hogy sokkal kevesebb számítási kapacitást igényel, bár, ahogy korábban írtuk, az MIT tudósai is azon dolgoznak, hogy ezt a komplexitást csökkentsék a holografikus megjelenítésnél, így még kérdés, hogy melyik problémát sikerül először megoldani: az OTD kijelző problémáját, vagy a hologram számítási igényét. A térbeli kijelzők ideje mindenesetre mindenképpen izgalmasnak ígérkezik és már közeleg, talán a következő tíz évben már nem csak ígéret lesz belőle.

(Fotó: Pixabay, NASA, Getty Images/Jaymie Thorton)

További cikkek a témában:

Videohívás hologrammal? Eléggé úgy fest, hogy ebbe az irányba tartunk Sci-fi-be illő technológián dolgozik egy cég, a fejlesztők ugyanis éppen azt próbálják kitalálni, hogyan készíthető személyekről döbbenetesen élethű hologram: a virtuális hasonmás felveszi minden testi tulajdonságunkat, és a mi hangunkon szólal meg.
Szerelembe esni a technológiával - a japán hologramfeleség története Nem beszél vissza. Nem érkezik későn haza. Mindig kedves. Mindig udvarias. Mindig a sarokban vár. Miért is nem házasodunk mindnyájan össze a technológiával?
A PORTL nevű holografikus fülke képes olyan élethűen megjeleníteni az embereket, mintha tényleg ott lennének Nem csak az élőket, de az elhunytakat is - legalábbis ezt ígérik a fejlesztői.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Kiszámolták, milyen sebességgel szállítja az ajándékokat a Mikulás
Kiszámolták, milyen sebességgel szállítja az ajándékokat a Mikulás
Egy brit egyetem diákjai kiszámolták, milyen gyorsan kellene utaznia a Mikulásnak ahhoz, hogy az összes ajándékot időben kiszállítsa.
Az autós menetrögzítő kamerák története régebben kezdődött, mint gondolnánk
Az autós menetrögzítő kamerák története régebben kezdődött, mint gondolnánk
Menetrögzítő kamerát már az 1930-as években is használtak, igaz, kicsit más formában, mint manapság.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.