Hová tűntek a fiúk? A lengyel falu rejtélye, ahol 10 éven át egyetlen fiúgyermek sem született

2020 / 10 / 11 / Felkai Ádám
Hová tűntek a fiúk? A lengyel falu rejtélye, ahol 10 éven át egyetlen fiúgyermek sem született
Miejsce Odrzańskie egy utcafalu, nagyon hasonló sok Magyarországon is megtalálható településhez.

A falu népessége folyamatosan csökken, közvetlenül a második világháború után 1200-an éltek itt, ma már csak 272-en. Mindehhez hozzájárult a kivándorlás a szocialista rendszer összeomlása után, ami csak fokozódott azután, hogy Lengyelország 2004-ben csatlakozott az Európai Unióhoz. Miejsce Odrzańskie-ben például minden családnak akad rokona, aki külföldön él.

Eddig tehát semmi érdekes nincs ebben a településben, amivel mégis a hírekbe került, és végül a The New York Times is közölt róla helyszíni riportot, az az ifjú önkéntes tűzoltók 2019-es regionális versenyének köszönhető. Szemben ugyanis a többi településsel Miejsce Odrzańskie olyan csapatot állított ki, amely kizárólag lányokból áll. Nem akadt a faluban egyetlen fiú sem, aki érdeklődött volna a tűzoltás iránt? A kérdés első fele maga a válasz: a faluban nem akadt egyetlen fiú sem. Pontosabban több mint 10 éve annak, hogy a faluban utoljára fiúgyermek született.

A születendő gyermek nemét a szexkromoszómák döntik el. Normál esetben ebből kettő pár lehetséges: XX – lány, XY – fiú. Mivel az anya kromoszómája adott (X), így az apai kromoszóma határozza meg a nemet. Vagyis az anyai X-hez Y vagy X kromoszóma kötődhet, elméletileg tehát a férfi-női nemi arány 1:1-hez. Ami a Miejsce Odrzańskie-ban tapasztalt helyzetet még érdekesebbé teszi, hogy valójában az ivararány születéskor kicsit még inkább a fiúk irányába tolódik. A tényleges arány pedig inkább 1,03-1,06 az 1-hez a fiúk javára. Tehát kicsivel még nagyobb eséllyel is kellene fiúnak születnie.

Cisek polgármestere (a szóban forgó falu is az ő hatáskörébe tartozik) szerint több tudóst is foglalkoztat a rejtély, sőt Lengyelország egész területéről érkeznek hívások az orvosoktól, hogy miként lehetne elérni, hogy fiú is szülessen. Egy nyugdíjas orvos tanácsa szerint például az anyák táplálkozásán kellene változtatni, kalciumban dúsabb étkezésekre lenne szükség. A polgármester nevetve hozzátette, hogy ha ez sem segít, marad a lengyel hegylakók megoldása, vagyis a hitvesi ágy alá helyezett fejsze.

Mindenesetre akár a kalciumnak, akár a fejszének köszönhetően, de ha összejönne a fiúgyerek, őt és a szüleit mindenképp valami nagyobb jutalom várná. A kisfiúról utcát neveznének el, tölgyfát ültetnének a tiszteletére, és valami ajándékkal is kedveskednének neki. Egyébként nem csak elvi problémáról van szó, a térség mezőgazdasági település, ahol nagy szükség lenne a férfi munkaerőre a jövőben is. Egyébként ezt a problémát megoldják egyelőre a lányok is, a 20 éves Adrianna Pieruszka például az egész nyarat a traktor volánja mögött tölti.

Nagyobb gond, hogy kevés errefelé a szórakozás: magában a faluban nemhogy kávézó, étterem vagy akár iskola sincs, de még bolt sem akad. Néha órákba telik, hogy egy-egy autó feltűnjön az utcán. Ezen az áldatlan helyzeten segít az önkéntes tűzoltói munka. Nagyon sok lánynak, így az említett Adrianna-nak is valóságos szenvedélye lett ez. A lányok gyakorolják, miként kell tüzet oltani vagy embereket kimenteni.

Tomasz Golasz, hivatásos tűzoltó szerint a dolog nem az ő ötlete volt, hanem a lányok keresték meg 2013-ban, hogy készítse fel őket a versenyre. Azóta is két hónappal minden verseny előtt naponta-kétnaponta edzenek iskola után. A legtöbb lány amúgy nem bánja, hogy az önkéntesek közt nincsenek fiúk, hiszen így legalább csend van és nyugalom, fiúkkal pedig bárhol lehet találkozni. Ráadásul a kizárólag lányokból álló tűzoltók sorra nyerik a nagyobb versenyeket is.

Ami pedig a rejtélyt illeti: a falu születési száma kevesebb, mint évi 1, ami kedvez a szimpla véletlennek, hogy egymás után csak lányok jöjjenek világra. Ezt így gondolja a tudósok többsége, aki foglalkozott a kérdéssel, de a helyiek is ezen a véleményen vannak.

(Borítókép: Szentháromság Templom, Miejsce Odrzańskie /wikimedia commons)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Rekonstruálták a “Sárkányember”, fajunk legközelebbi rokonának a hatalmas fejét
Rekonstruálták a “Sárkányember”, fajunk legközelebbi rokonának a hatalmas fejét
Masszív test, négyzet alakú szemüregek, hatalmas fogak, gigantikus fej – a Homo longi, vagy másnéven a Sárkányember fajunk legközelebbi rokona, aki teljesen adaptálódott a fagyos körülményekhez.
Mi köze a bubópestisnek az emberi száj jelenlegi egészségéhez?
Mi köze a bubópestisnek az emberi száj jelenlegi egészségéhez?
Némileg hátborzongató, de a bubópestis hatásai a mai napig jelen lehetnek az emberi szájüregben, sőt a cukorbetegség megnövekedett kockázatához, valamint egy szájbetegséghez is hozzájárulhattak.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.