Milyen lenne az élet Google nélkül? Nem tudjuk!

2020 / 04 / 13 / Bobák Áron
Milyen lenne az élet Google nélkül? Nem tudjuk!
Használható-e, vagy ami talán ennél is fontosabb, eladható-e egy telefon 2020-ban, amin nincs se Google Play, se Gmail, se Google Maps? Ez volt a legnagyobb kérdés a Huawei új csúcstelefonja, a P40 kapcsán, akik akaratukon kívül kezdtek bele az elmúlt tíz év legnagyobb mobilpiaci kísérletébe.

Kezdjük az elejéről, vagyis hogy miért nincsenek a Huawei új telefonjain Google-szolgáltatások? Az egész a 2018-ban kezdődött kínai-amerikai gazdasági háborúra vezethető vissza, aminek emlékezetes momentumaként az amerikai kormány 2019 májusában megtiltotta az amerikai cégeknek, hogy a Huaweijjel kereskedjenek. A gazdasági embargó hatásai nem voltak azonnal érezhetőek, hiszen az USA kilencven napos haladékot adott, amit azóta többször is meghosszabbítottak, ez azonban csak azt tette lehetővé, hogy a cégek az embargó előtt megkötött szerződések alapján tovább kereskedjenek a Huaweijjel. Így alakult ki az a helyzet, hogy míg a Huawei régebbi telefonjain továbbra is elérhetőek a Google szolgáltatásai, az ősszel érkező Mate 30-nál és a tavasszal bemutatott P40-nél már kénytelenek voltak ezeket nélkülözni.

Tegyük hozzá: ez csak az események egyik olvasata. Az amerikai kormány hivatalos álláspontja szerint a kereskedelmi tiltásra azért volt szükség, mert a Huawei nemzetbiztonsági kockázatot jelent, ennek alátámasztására azonban mindeddig semmilyen kézzelfogható bizonyítékot nem mutattak be.

A megoldás: HMS

Sokáig kérdéses volt, hogy mit lép a váratlan helyzetre a Huawei, akik a hírek szerint gőzerővel láttak hozzá a saját operációs rendszerük fejlesztésének, azonban végül mégis kitartottak a nyílt forráskódú, így szabadon használható Android mellett, és ehhez kezdtek el saját ökoszisztémát fejleszteni HMS, azaz Huawei Mobile Services néven. A GMS-t (Google Mobile Services) leváltó szolgáltatás az egész projekt sikerének kulcsa, hiszen a tiltólistára kerüléssel a Huawei nem csak a Google alkalmazásait veszítette el, de ezzel együtt a legnagyobb androidos alkalmazásboltot is, valamint a Google API-jait, amik például lehetővé teszik a fejlesztőknek, hogy az alkalmazásaikba integrálják a Google megoldásait, legyen szó akár a térképről, akár más eszközökről.

A feladat így sem tűnt egyszerűnek, hiszen a saját alkalmazásbolttal még olyan gyártók is nagyrészt felsültek, mint a Samsung vagy az Amazon, a Google Play népszerűségét egyiküknek sem sikerült megközelítenie. A Huaweit segítette, hogy Kínában az App Gallery már eddig is igencsak népszerű volt, igaz, ez a népszerűség annak is köszönhető, hogy az országban nem elérhető a Google Play.

A Huaweinek beletelt egy kis időbe, mire reagáltak a helyzetre, ennek következményeként az őszi csúcsmodelljüket csak jókora késéssel mutatták be Európában, és ami meglehetősen szokatlan, csak a Huawei-boltokban lehetett megvásárolni. A P40-nel viszont látszólag minden visszatért a megszokott mederbe: a telefon áprilistól a magyarországi szolgáltatóknál is kapható, vagyis a kínai gyártó arra számít, hogy a készülékre a GMS hiányában is lesz kereslet.

A bizakodás alapja, hogy az elmúlt hónapokban a Huawei rengeteget tett azért, hogy meggyőzze a fejlesztőket arról, hogy HMS-re is fejlesszék le az alkalmazásaikat, aminek tavaszra el is kezdett meglátszani az eredménye: az App Galleryben sorra tűntek fel az ismertebb alkalmazások, mint a Viber, a Tinder, a Microsoft és a WPS Office, az Opera, a Booking.com, és több magyar bank mobilalkalmazása is, közben pedig az is napvilágot látott, hogy a Huaweinek a Xiaomit, az Oppót és a Vivót is sikerült meggyőznie, így a jövőben közös alkalmazásboltot fognak létrehozni.

Maga a Huawei P40 Pro, ahogy arról a Playeren is írtunk, egyébként kiváló telefon, ez a cikk viszont nem a telefonról szól, hanem kizárólag a HMS-ről.

De van-e élet Google nélkül?

Néhány napos teszt után két dolgot tudunk biztosan kijelenteni:

  • Az egyik, hogy az App Gallery jelenleg még képtelen felvenni a versenyt a Google Playjel.
  • És hogy a HMS-rendszerű telefonok ennek ellenére nem használhatatlanok.

Az App Gallery kínálata a fejlesztések ellenére is rendkívül szűkös, a Facebookot, az Instagramot, a Messengert és más népszerű alkalmazásokat sem találjuk meg rajta,

így hacsak nincs kedvünk az alapjaitól újragondolni, hogy milyen alkalmazásokat akarunk használni a telefonunkon, kénytelenek leszünk más megoldások után nézni.

 

Szerencsére ilyenből akad jó néhány, például az APKPure vagy az Amazon App Store, amikben szinte mindegyik alkalmazás megtalálható, amire csak szükségünk lehet. Mindkét alkalmazásbolt letölthető a gyártó honlapjáról, de azt azért érdemes figyelembe venni, hogy a biztonság szempontjából ezek nem mozognak egy szinten a Google Playjel, az ismeretlen forrásból származó APK-k (azaz az alkalmazások telepítőfájljainak) letöltésével szerencsétlen esetben bekaphatunk egy vírust. A másik kényelmetlenség, hogy az alkalmazásaink nem fognak automatikusan frissülni, de mind az Amazon, mind az APKPure figyelmeztet, ha valamelyik alkalmazáshoz elérhető egy újabb verzió.

A legtöbb alkalmazás beszerzése tehát nem okoz sok nehézséget a Huawei újabb telefonjainál, kicsit bonyolultabb viszont a helyzet, ha a Google alkalmazásairól van szó. Tristan Ostrowski, az android jogi igazgatója a februárban írt blogbejegyzésében határozottan leszögezte, hogy a Google alkalmazásai akkor sem fognak futni a Huawei telefonjain, ha azokat más forrásból telepítjük, ez viszont a gyakorlatban legfeljebb csak néhány alkalmazásra igaz.

Nincs valódi alternatíva

Bár kísérletezhettünk volna azzal, hogy a Google alkalmazásait lecseréljük más programokra, de a legtöbb esetben ez eléggé hiábavaló próbálkozás lett volna. Hogy miért, arra talán a Google Maps a legjobb példa. A Google 15 éve fejleszti folyamatosan a saját térképalkalmazását, ami ma már egyszerre térkép, menetrend, utazási kisokos, nyitvatartási jegyzék, étterem- és szolgáltatásértékelő program, fotóalbum. Foglalhatunk vele hotelszobát, a Google Street View-val bejárhatjuk az egész világot, és még azt is megnézhetjük, hogy a bankfiókban mikor vannak a legkevesebben. A Mapsnek több száz millió felhasználója van, akiknek nem kis része aktívan közreműködik a térkép fejlesztésében az általuk megadott információkkal, így nem valószínű, hogy a közeljövőben bárki képes lesz akár csak megközelíteni azt a szintet, amit a Google térképe tud.

Ha csak simán térképet keresünk, azt természetesen az App Galleryben is fogunk találni, de azt például a legmagasabbra értékelt térképalkalmazás sem tudta, hogy az Arany János utcai metrómegálló éppen le van zárva, mint ahogy arról sem szólt, hogy éjszaka a metró helyett inkább az éjszakai busszal kéne mennünk.

A Huaweinek elég nagy fegyvertény, hogy sikerült partnernek megszerezniük a TomTomot, ami az egyik legnagyobb név a navigációs szoftverek piacán, az ő térképükkel viszont csak beépülő modulban találkoztunk (a Huawei Health például ezen jeleníti meg, hogy merre futottunk vagy bringáztunk), különállóan nem letölthető az App Galleryből.

Szerencsére a Google Mapsről a HMS-es telefonoknál sem kell lemondanunk, és a Google legtöbb alkalmazására ugyanez igaz.

Amit egyáltalán nem sikerült működésre bírnunk, az a Google Play, a Gmail és a Youtube, de ez nem is okozott komoly fejfájást. A Youtube webes verziója gyakorlatilag megegyezik azzal, amit az alkalmazásban kapunk, a Gmailes leveleinket pedig könnyen át tudjuk irányítani másik postafiókba, így nem kell e-mail címet változtatnunk. A többi Google-alkalmazás, legalábbis amiket próbáltunk, kérdés nélkül elindultak, a zavartalan használat érdekében csupán annyit kellett tennünk, hogy a beállításokban letiltottuk, hogy az alkalmazás felugró üzeneteket tudjon küldeni (ellenkező esetben folyamatosan megjelenik egy felugró ablak, hogy az alkalmazás nem fog működni a Google Play nélkül).

Ez tehát azt jelenti, hogy a HMS-es telefonunkon is használhatjuk többek között a Google Mapset, a Flipboardot és ha van kedvünk hozzá, a Chrome-ot is, bár a böngésző tekintetében pedig a Huawei igen jó munkát végzett, így különösebben nem hiányoltuk a Chrome-ot. A kínai gyártó a HMS részeként emellett is rengeteg alkalmazást fejleszt, amik teljessé teszik az ökoszisztémát, mint a saját videó- és zenestreaming szolgáltatás, mobil pénztárca és felhőszolgáltatás, de ezek nagy része Magyarországon még nem, vagy csak korlátozott funkcionalitással érhető el, így sokat nem tudunk róluk mondani.

A HMS-rendszerű telefonok tehát nem használhatatlanok, még ha a Google Play hiánya kicsit körülményesebbé is teszi a kezelésüket.

Ettől függetlenül persze elképzelhető, hogy sok felhasználónak ez lesz a mérleg nyelve, és 350 ezer forintért (ennyibe kerül a P40 Pro) inkább olyan telefont keresnek, aminél nem kell ilyesmivel foglalkozni. Hogy a Huawei eladásait ez mennyiben érinti, az megint más kérdés, hiszen ahogy említettük, a telefon kínai verziójánál ez a probléma nem áll fenn, márpedig a Huaweinek máig ez a legnagyobb piaca, másrészről pedig az idei mobilpiacot az előrejelzések szerint amúgy is elég erősen agyoncsapja a koronavírus-járvány. A Counterpoint Research nemrég kiadott jelentése szerint a mobileladások februárban 14%-kal csökkentek az egy évvel korábbi számokhoz képest, és a helyzet a járvány terjedésével együtt valószínűleg csak tovább fog romlani a következő hónapokban.

(Fotó: Huawei, Pixabay, Rakéta)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Hárommillióan nézték meg a következő James Bond trailerét, ami nem is létezik
A KH Studio sokak vágyát testesítette meg a Henry Cavill főszereplésével készült kamutrailerrel, amit teljes egészében mesterséges intelligenciával hoztak létre.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.