Idén harmadszor tesztelhettek az oroszok fegyvert az űrben

2020 / 12 / 18 / Felkai Ádám
Idén harmadszor tesztelhettek az oroszok fegyvert az űrben
Az egyesült államok Űrparancsnoksága szerint (U.S. Space Command/USSC) az oroszok helyi idő szerint december 16-án egy új, műholdak megsemmisítésére tervezett rakétát teszteltek.

Az oroszoknak eddig két űrbeli hadviselésre alkalmas fegyverrendszere ismert: az egyik a Földről kilőhető DA-ASAT rakéta. Egy ilyen DA-ASAT – vagy a betűszót kibontva: direct-ascent anti-satellite – rakétának zajlott le most is a tesztje. Emellett azonban a USSC-nek tudomása van egy űrbeli fegyverrendszerről is, ez az úgynevezett co-orbital ASAT – számol be róla a space.com. Ez utóbbit az oroszok a legutóbb nyáron, július 15-én tesztelték. Ekkor – mint azt az Űrvilág írja – az orosz Kozmosz-2542 műhold a nyilvánosan is elérhető műholdkövetési adatok alapján egy kb. 700 km/h relatív sebességű tárgyat bocsátott ki magából. Az Orosz Védelmi Minisztérium közleménye szerint egyébként ekkor egy űreszköz hagyta el a műholdat, hogy egy speciális eszközzel egy másik szatellitet vizsgáljon meg. A sebesség azonban inkább utal lövedékre, mint tényleges műholdra az Űrvilág szerint, de azt ők is hozzáteszik, hogy teljesen biztosan nem lehet kijelenteni, hogy ez egy kinetikus energia felhasználásával – azaz nem robban, egyszerűen csak nekicsapódik a célpontnak – kárt okozó fegyver kísérlete lett volna.

Idén korábban pedig, egész pontosan április 15-én, egy DA-ASAT lövedék tesztjére kerülhetett sor. Vagyis az eheti teszt idén már a harmadik ilyen jellegű demonstráció. Az előző, tavaszi DA-ASAT tesztet egyébként az amerikai űrhaderő mindössze két hónappal azután érzékelte, hogy elkezdték követni az orosz műholdakat, mert azok követni kezdtek amerikai kémszatelliteket. Ez utóbbi akciót az Űrhaderő parancsnoka, John Raymond tábornok akkor szokatlannak és zavarónak minősítette. Egyébként a kémműholdat követő egyik orosz szatellit épp az a Kozmosz-2542 volt, melyről július 15-én az ismeretlen tárgy távozott.

Az egyetlen dedikált űrfegyver, amelyet ki is próbáltak a világűrben Sajnos kevés a publikus információ, de egy fegyverről biztosan tudjuk, hogy felszereltek vele egy űrállomást, és ki is próbálták. Eddig ez az egyetlen ágyú sült el az űrben tudomásunk szerint – erről szól ez a történet.

A USSC közleménye alapján amikor a DA-ASAT eltalál egy műholdat, akkor a keletkezett törmelék veszélyt jelent a többi műholdra is, és helyrehozhatatlanul szennyezi a világűrt is. Azt azonban a USSC szóvivője már nem tudta elárulni a Space-com-nak, hogy kilövésre pontosan mikor került sor, és mi lehetett a lövedék célja. Jelenleg ismereteink alapján egyébként először a Szovjetunió tesztelt fegyvert a világűrben, egész pontosan egy ágyút (a cikk a fentebbi linken olvasható).

(Címlapkép/nyitókép: A Pleszeck űrrepülőtérről végzett másik, áprilisi műholdelhárító rakéta tesztje/Roszkoszmosz)

További cikkek a Rakétán:

Bejelentették a NASA és az amerikai űrhaderő együttműködését Összenő, ami összetartozik. És az is, ami nem feltétlenül.

Az Aevum Ravn X, a világ legnagyobb, teljesen autonóm orbitális rakétát indító drónja Az Aevum vállalat bemutatta a Raven X-et, a világ legnagyobb tömegű pilóta nélküli repülőgép-rendszerét, ami képes 180 percenként egy műholdat juttatni az űrbe.

Hatalmas, kozmikus karommal takarítja ki a világűrt az Európai Űrügynökség Lesz mit rendbe tenni, hiszen az alacsony Föld körüli pálya mára egy valóságos szemétdombbá változott.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Jól hangzott, de nem működött az Amazon kassza nélküli boltja
Jól hangzott, de nem működött az Amazon kassza nélküli boltja
Az Amazon négy év után felhagy a projekttel, amelynek az volt a célja, hogy a vásárlók egyszerűen kisétálhassanak a boltból a megvásárolt árukkal anélkül, hogy azért a kasszánál fizetniük kéne.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.