Így érthetjük meg a legkönnyebben az atomok működését 2021 / 09 / 26 / Felkai Ádám

Mi a legnagyobb gond az atomok eddigi ábrázolásával? A videó megemlít több ismert vizuális módszert is, mellyel az atomokat eddig megpróbálták szemléltetni, és habár ezek bevallottan amolyan vizuális metaforák, még ebben a funkciójukban sem túl sikeresek, hiszen bizonyos fontos aspektusokat fel szoktak áldozni. A Minute Physics videója arra teszt kísérletet, hogy olyan ábrázolást találjon az atomoknak, mint amilyen a Naprendszer esetén ismert és elérhető – a bolygókat képesek vagyunk megfelelő pályákon megjeleníteni a Nap körül, ráadásul ha mozgásba lendítjük a rendszert, még ezek eltérő sebessége is érzékeltethető. Az atomok esetén azonban különös kihívást jelent az elektron kettős – részecske és hullám – természete. Azonban ez is leképezhető virtuálisan: képzeljük el a hullámtermészetet úgy, mint egy csomó vizet, míg a részecskét mint egy porszemet ebben a vízben! A részecske pedig a leginkább arra tart, amerre a víz folyik (míg a víz folyását különböző egyenletek szabják meg). Ezután „már csak” ezt az elképzelést kellett az atompályákat leíró egyenletek nyelvére átültetni, majd az egészet három dimenzióban renderelni. A végső változat a hidrogén atom bemutatása (amely egy atommagból és egy elektronból áll), ami a videón 2:13-tól látható – szóval a türelmetlenek ugorjanak egyenesen ide! A legkisebb pontfelhő a hidrogén alapállapota, aztán megszemlélhetjük a különböző gerjesztett állapotokat, és az ezeket reprezentáló szerkezeteket. Ha felidézzük a vizet és a porszemet, megérthetjük azt is, hogy a sok pont nem külön-külön elektron, hanem ugyanannak az elektronnak az előfordulási valószínűsége részecskeként az atommag körül, míg maga a felhő, illetve annak a keringése, mozgása a hullámtermészetet írja le. Ennek megfelelően ahol minél sűrűbbek a pontok, ott annál valószínűbb az elektron előfordulása. A nagyobb energiájú elektronok pedig nagyobb valószínűséggel találhatóak meg az atommagtól távolabb. És hát lássuk be, tényleg fene jól néz ki a végeredmény.
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Boszorkánypalackokat mos partra a tenger Texasban, és szigorúan tilos kinyitni őket
Boszorkánypalackokat mos partra a tenger Texasban, és szigorúan tilos kinyitni őket
A palackok a Mexikói-öböl partján kerülnek elő, és nem tudni, honnan jönnek, de egy 16.-17. századi hagyományra vezethetőek vissza. Viszont veszélyes lehet kinyitni vagy összetörni őket.
OGA: az UFO-kat állítólag begyűjtő szervezet és az együttműködésük Amerika nagyvállalataival
OGA: az UFO-kat állítólag begyűjtő szervezet és az együttműködésük Amerika nagyvállalataival
A CIA alá tartozó OGA eddig világszerte legalább kilenc űrjárművet gyűjtött be – ebből kettő tökéletes állapotban van – állítja több tanú is. Mindettől nem függetlenül a Szenátus után most a Képviselőházon múlik az “UFO-törvény sorsa”, ami kihívásokkal néz szembe elsősorban annak kapcsán, hogy nehezményezik, hogy a magánszereplőknek is ki kellene adniuk a nem emberi intelligenciára utaló tárgyi és biológiai bizonyítékokat.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.