Így fagyasztotta meg az USA-t az elmúlt évek legbrutálisabb hóvihara

2022 / 12 / 28 / Bobák Áron
Így fagyasztotta meg az USA-t az elmúlt évek legbrutálisabb hóvihara
December 21-én egy különösen intenzív bombaciklon csapott le Kanadára és az Egyesült Államokra, amely országszerte áramkimaradásokat és több tucat halálos áldozatot követelt. A közösségi médiát természetesen azonnal elárasztották a rendkívüli időjárási körülményekről készített fotók és videók, amelyek sokszor olyan hatást keltenek, mintha a Holnapután című film jelenetei elevenednének meg a szemünk előtt.

Ahogy az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján olvasható, bombaciklonnak az olyan ciklonokat nevezik, amelyekben 24 óra alatt több mint 24 pHa (avagy 24 millibar) a nyomássüllyedés mértéke. Ez akkor alakulhat ki, amikor a ciklon nagyon eltérő hőmérsékletű területek fölé ér, ahogy történt ez december 21-én a Nagy-tavak környékén is. A The New York Times szerint a mostani ciklon esetében a sarkvidéki, úgynevezett poláris légörvény találkozott a keletről érkező meleg levegővel, aminek eredményeként az - egyébként nem különösebben ritka - bombaciklonban olyan nyomáskülönbség alakult ki, ami rendkívül erős szélviharokat eredményezett Texastól Quebec-ig.

A Wikipedia folyamatosan frissülő szócikke szerint a hivatalosan december 25-ig tartó hóviharban összesen 71 ember vesztette életét és milliók maradtak áram nélkül karácsonyra. Mivel az USA-ban a vihar legintenzívebb időszaka éppen az ünnepekre esett, így a ciklon a közlekedésben is rendkívül súlyos fennakadásokat okozott, hiszen a napi több ezer törölt repülőjárat miatt sokan nem tudtak hazajutni a családjukhoz.

Az alábbi két videót Seattle-ben rögzítették, ahol a csúszós utak nem csak az autóknak, de sokszor az embereknek is megoldhatatlan kihívást okoztak. Voltak, akik komplett hegymászófelszerelésben vágtak neki a lefagyott utaknak.

Nem Yorkban ez a látvány fogadta azt, aki úgy döntött, hogy a bombaciklon alatt utcára megy.

Az Erie-tó partján fekvő Buffalóan pedig a tóparti házakat gyakorlatilag valódi jégpalotává változtatta a ciklon.

Az ország északi részén fekvő Montanában a bombaciklon alatt a minimum hőmérséklet elérte a -45 Celsius-fokot, így a kiöntött, forrásban levő víz azonnal megfagyott a levegőben.

A virginiai Hamptonban pedig volt, akinek a vihar egy komplett jégburkolattal vonta be az autóját.

Az utolsó két videóról nem lehet tudni, hogy pontosan hol készültek, de az biztos, hogy tökéletesen megmutatják, milyen körlményekkel kellett szembenézniük az ottlakóknak a bombaciklon alatt és után.

(Borítókép: John Normile/Getty Images)

A világ legmagasabb hulláma olyan magasra csapott fel, hogy a Badacsonyt is ellepte volna Katasztrófafilmek visszatérő motívuma a tenger felől hatalmas falként közelítő, vészjóslóan morajló hullám, ami teljes városokat képes beborítani és a Föld színével egyenlővé tenni. Noha ezek a természeti csapások kizárólag a hollywoodi forgatókönyvírók agyszüleményei, néha-néha azért a természet is tud produkálni hasonló jelenségeket.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Hogyan működhetne fenntarthatóan a világ tizedik legkisebb országa?
Hogyan működhetne fenntarthatóan a világ tizedik legkisebb országa?
Málta ambíciózus terveiről szólt a legutóbbi Kávézó a világ végén, a radiocafén.
Hatalmas segélyforrást hoztak létre az ENSZ klímakonferenciáján
Hatalmas segélyforrást hoztak létre az ENSZ klímakonferenciáján
Nagy bejelentéssel indult az ENSZ klímakonferenciája, de a neheze még hátra van
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.



This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.