Így festhet közelről egy Földhöz hasonló bolygó tőlünk 300 fényévnyi távolságra

2020 / 05 / 31 / Felkai Ádám
Így festhet közelről egy Földhöz hasonló bolygó tőlünk 300 fényévnyi távolságra
A Kepler-1649c egyike a földhöz leginkább hasonló exobolygóknak, melynek a felszínén akár víz is előfordulhat. Ha landolnának rajta űrhajósok, ezt láthatnák.

A Kepler űrtávcsövet a Discovery-program keretében építették. A Kepler exobolygók után kutat a Cygnus (Hattyú) és a Lyra (Lant) csillagképek határán. A Kepler-1649c egy vörös törpe körül keringő exobolygó, amely a csillag lakhatósági zónájában található (vagyis akadhat rajta víz), méretében meg hőmérsékletében pedig ez hasonlít a leginkább a Földünkhöz az űrtávcső által felfedezett planéták közül.

A Kepler-1649c-t idén áprilisban vették észre.

A planéta egy M színképtípusú típusú vörös törpecsillag, a Kepler-1649 körül kering. A vörös törpe bolygónktól 300 fényévnyi távolságban található. A Kepler-1649c klímájáról nem tudunk sokat, ám mivel a fény 75 százaléka a rendszer csillagáról sugárzik rá, ezért előfordulhat rajta víz is. A légkör összetételét egyelőre nem ismerjük.

A rendszerben egyébként még egy bolygó található, a Kepler-1649b, amely méretében és pályaadatai alapján a mi Vénuszunkra emlékeztet.

A felszínről készült művészi ábrázolás Daniel Rutter alkotása.

(Kép: Wikipedia, NASA)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.