Így festhet közelről egy Földhöz hasonló bolygó tőlünk 300 fényévnyi távolságra

2020 / 05 / 31 / Felkai Ádám
Így festhet közelről egy Földhöz hasonló bolygó tőlünk 300 fényévnyi távolságra
A Kepler-1649c egyike a földhöz leginkább hasonló exobolygóknak, melynek a felszínén akár víz is előfordulhat. Ha landolnának rajta űrhajósok, ezt láthatnák.

A Kepler űrtávcsövet a Discovery-program keretében építették. A Kepler exobolygók után kutat a Cygnus (Hattyú) és a Lyra (Lant) csillagképek határán. A Kepler-1649c egy vörös törpe körül keringő exobolygó, amely a csillag lakhatósági zónájában található (vagyis akadhat rajta víz), méretében meg hőmérsékletében pedig ez hasonlít a leginkább a Földünkhöz az űrtávcső által felfedezett planéták közül.

A Kepler-1649c-t idén áprilisban vették észre.

A planéta egy M színképtípusú típusú vörös törpecsillag, a Kepler-1649 körül kering. A vörös törpe bolygónktól 300 fényévnyi távolságban található. A Kepler-1649c klímájáról nem tudunk sokat, ám mivel a fény 75 százaléka a rendszer csillagáról sugárzik rá, ezért előfordulhat rajta víz is. A légkör összetételét egyelőre nem ismerjük.

A rendszerben egyébként még egy bolygó található, a Kepler-1649b, amely méretében és pályaadatai alapján a mi Vénuszunkra emlékeztet.

A felszínről készült művészi ábrázolás Daniel Rutter alkotása.

(Kép: Wikipedia, NASA)


1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A Föld központi magjáról még mindig keveset tudunk, de egy távoli világ segíthet megérteni
A Föld központi magjáról még mindig keveset tudunk, de egy távoli világ segíthet megérteni
Sokezer kilométerrel a felszín alatt a Föld középpontjában fémes mag rejlik, amelyet közvetett módon jobban megismerhetnek a kutatók egy aszteroida által, ami rendkívül ritka típus a Naprendszerben.
A Rolls-Royce bemutatta a miniatűr atomreaktor prototípusát, amivel a jövőben akár egy holdbázist is üzemeltethetnek
A 3x1 méteres Space-Micro Reactort a múlt héten megrendezett UK Space Conference-en mutatták be a nyilvánosságnak, és a tervek szerint nagyjából 2030-ra készülhet el a végleges változata.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.