Így hallgattatják el Kínában a koronavírusról való beszélgetést

2020 / 03 / 05 / Pőcze Balázs
Így hallgattatják el Kínában a koronavírusról való beszélgetést
Legalább január elseje óta cenzúrázza a járvánnyal kapcsolatos chateket a WeChat nevű alkalmazás, így több mint egymilliárd felhasználó nem tudja megosztani a gondolatait, a félelmeit, de a híreket sem a koronavírus terjedésével kapcsolatban.

Egy app mind felett. Így szokás emlegetni a Kínában rendkívül népszerű WeChatet, helyi nevén Weixint. A világ legnépesebb országában az internetezéssel töltött idő harmada az alkalmazáson belül történik. Nem csak chatelni lehet vele - fizetni, teát rendelni, de még válást kezdeményezni is. Pont ezért olyan aggasztó, amire egy kanadai kutatócsoport jutott: év eleje óta nem lehet szabadon beszélgetni az ország életét meghatározó járványról.

Persze a kínaiak pontosan tudják, hogy a Nagy Fal után most a Nagy Tűzfal korában élnek: a kormány minden online kommunikáción igyekszik rajta tartani a szemét, és ebben a helyi, vélt vagy tényleges kormányzati irányítás alatt álló tech óriások mellett a nemzetközi informatikai vállalatok, mint az Apple segítségét is igénybe veszik. Néhány évvel ezelőtt még

a Micimackó mémek is be voltak tiltva az országban,

ugyanis sokan Medveczky Medvéhez hasonlították az ország elnökét, Hszi Csin-pinget. És bár a véleménynyilvánítás szabadságának a hiánya is félelmetes, az, hogy egy népegészségügyi válsághelyzetről nem tudnak őszintén beszélgetni privát chatjeikben a kínaiak, még aggasztóbb.

Ahogy a Verge-ön is megjelent, a kanadai kutatók több WeChat fiók közt kezdtek üzeneteket küldeni, és figyelték, mely üzenetek érkeznek meg, és melyek nem. Arra jutottak, hogy februárra 516 kulcsszó került feketelistára, köztük például a betegségről először nyilvánosan beszélő orvos neve. De persze a cenzúra nem nyíltan működik, a párt és a WeChat nem közöl listákat a témákról, amelyeket nem szabad érinteni magánbeszélgetésekben, sem a módszerekről, amiket alkalmaz. Az ember chatel a kollegáival, barátaival és vagy nem kap rekciót a beposztolt cikkekre, fotókra, vagy egyszercsak szól az app, hogy a felhasználó megsértette a szabályzatot, amiért jelentették - hogy ezt egy cenzorként dolgozó kollega vette észre vagy egy algoritmus, nem tudni. A Vice cikke emlékeztet rá, hogy a WeChat tulajdonosa, a Tencent papírjaival az amerikai tőzsdén is kereskednek, szóval nem kínai belügy, ami az appban történik. Arra persze kevés esély látszik, hogy Kína egyszercsak meggondolja magát, és hagyja békében beszélgetni az állampolgárait online, de azt akár meg is fontolhatnák, hogy egy ilyen fontos és veszélyes téma érintésekor inkább jöjjön egy felugró üzenet, hogy a kormány mit kommunikál a témában. Még az is jobb, mint hogy írjon az ember, és aztán várja a választ, hiába.

(Fotó: Pixabay)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.