Így hasítja a cybertér egét a NASA elektromos repülőgépe

2020 / 08 / 19 / Rácz Tamás
Így hasítja a cybertér egét a NASA elektromos repülőgépe
A NASA négy éve fejleszti elektromos repülőgépét, az X57 Maxwellt. Az amerikai nemzeti repülőnap alkalmából mutattak róla egy grafikát.

Bár az X57 első repülését az idei évre ígérte a NASA, mostanában már inkább "egy éven belüli" felszállásról hallani. Viszont a projekt nem állt le, a 14 motoros kisgép fejlesztése, ha csúszik is, halad tovább. Ennek illusztrálására az amerikai repülőnapon a NASA közzétett egy grafikát arról, hogyan száll a virtuális égbolton a gép:


Kép: NASA/Ames Research Center/J. Duensing

Az X57 2x6 kis segédmotorja a szárny belépő élei alatt csak a fel- és leszálláskor segíti a gépet egy kis extra emelőerő termelésével. Haladás közben a légcsavarok lapátjai elegánsan visszahajlanak, a repülőt pedig a két szárnyvégi főmotor légcsavarjai húzzák előre. A fenti képen az látható, hogy a NASA Pleiades nevű szuperszámítógépén futó modellkísérletben milyen nyomásértékek tapasztalhatók a törzsön és a szárnyakon (barna: magas nyomás, sötétkék: alacsony nyomás), illetve milyen légsebesség-értékek mérhetők a hajtómű környezetében (vörös: nagy légsebesség, kék/zöld: kis légsebesség).

A szimulációk eredményei segítik a fejlesztő mérnökcsapatot abban, hogy az első röpképes prototípus megfelelő stabilitással és aerodinamikai képességekkel felvértezve vághasson majd neki a valódi égboltnak.

Ha többet szeretnél megtudni az X57 Maxwellről, a NASA tematikus weboldalán csodás animációkat és videókat találsz!


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.