Így kapnak szét egy F-117A harci gépet 2020 / 10 / 14 / Felkai Ádám

A videón látható F-117A #833 a Nighthawkok közül a második legtöbb harci bevetéssel büszkélkedő repülő. Összesen 75 misszióban vett részt, ebből 30-at a Sivatagi Vihar hadműveletben repült. A Black Devil becenevű gép hivatalosan 2008-ban vonult nyugdíjba. A mostani képsorok akkor készültek, mikor a lopakodót felkészítették arra, hogy átszállítsák a Palm Springs-i Repülési Múzeumba. Emiatt vált szükségessé a gépet borító RAM (radarelnyelő, speciális festékréteg) eltávolítása. A korai F-117A-kon még külön csempékre került fel a festék, és ezeket illesztették a gép testére. Később a festéket már közvetlenül vitték fel. A működési elv azonban változatlan maradt: a festékbe kevert anyag mágneses mezőt gerjesztett a radarhullámokkal érintkezve. A mágneses mező ezután szétszórta a radar jelet, ahelyett hogy visszaverte volna, és így a gép elhelyezkedése beazonosíthatatalanná vált. A festék azonban különösen mérgező. A videón a gépet már megszabadították néhány kényesebb résztől, egyebek mellett a titkosított repülési elektronikai rendszerétől. A végső rekonstrukciós munkálatok a múzeumban történnek majd meg, itt a gép visszanyeri majd az elhíresült fekete színét is. (Címlapkép: wikimedia commons)
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Két darab, hidrogént fogyasztó, vízpárát eregető busz indult el próbaüzemben, hat magyar város közlekedésében próbálják ki őket.
A Tesla sorsa múlhat a most bemutatott Cybertruck fogadtatásán
A Tesla sorsa múlhat a most bemutatott Cybertruck fogadtatásán
Ha bejön, akkor pickup-nagyhatalom lehet a cégből, ami Amerikában egyenlő a sikerrel.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.