Így készült a Space Launch System, a rakéta, ami újra embereket szállít a Holdra 2022 / 02 / 20 / Bobák Zsófia

A NASA által a világ leendő legerőteljesebb rakétájának titulált Space Launch System fő feladata, hogy, a Saturn V rakéta utódjaként, újra embereket szállítson a Holdra, majd később akár a világűr távolabbi régióiba is. A rakétát a tervek szerint a tavasz folyamán, valószínűleg már márciusban elkezdik az indítóálláson tesztelni, hogy végül áprilisban vagy májusban elindulhasson az Artemis I misszió keretében első Hold körüli útjára. Az SLS a hosszát (98 méter) illetően nem előzi meg a Saturn V-öt (110, 6 méter), és a súlya is kevesebb, 2,6 millió kilogramm, szemben a Saturn V 2,8 millió kilójával, de legalább 27 tonna rakományt tud majd a Holdra szállítani. Ez több, mint amennyit például az űrsikló sokkal közelebbi helyszínre, alacsony Föld körüli pályára vitt fel: a NASA adatai szerint a Space Shuttle 22 tonna rakománnyal birkózott meg. Az SLS-t a floridai Kennedy Űrközpontban szerelték össze, a hosszas munkafolyamatról az űrügynökség a múlt héten timelapse videót tett közzé, amelyen megfigyelhetőek az egyes lépések egészen az Orion kapszula felhelyezéséig. (Fotó: NASA/Frank Michaux Videó: NASA/VideoFromSpace)
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
A Föld központi magjáról még mindig keveset tudunk, de egy távoli világ segíthet megérteni
A Föld központi magjáról még mindig keveset tudunk, de egy távoli világ segíthet megérteni
Sokezer kilométerrel a felszín alatt a Föld középpontjában fémes mag rejlik, amelyet közvetett módon jobban megismerhetnek a kutatók egy aszteroida által, ami rendkívül ritka típus a Naprendszerben.
A Rolls-Royce bemutatta a miniatűr atomreaktor prototípusát, amivel a jövőben akár egy holdbázist is üzemeltethetnek
A 3x1 méteres Space-Micro Reactort a múlt héten megrendezett UK Space Conference-en mutatták be a nyilvánosságnak, és a tervek szerint nagyjából 2030-ra készülhet el a végleges változata.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.