Így készült a Space Launch System, a rakéta, ami újra embereket szállít a Holdra 2022 / 02 / 20 / Bobák Zsófia

A NASA által a világ leendő legerőteljesebb rakétájának titulált Space Launch System fő feladata, hogy, a Saturn V rakéta utódjaként, újra embereket szállítson a Holdra, majd később akár a világűr távolabbi régióiba is. A rakétát a tervek szerint a tavasz folyamán, valószínűleg már márciusban elkezdik az indítóálláson tesztelni, hogy végül áprilisban vagy májusban elindulhasson az Artemis I misszió keretében első Hold körüli útjára. Az SLS a hosszát (98 méter) illetően nem előzi meg a Saturn V-öt (110, 6 méter), és a súlya is kevesebb, 2,6 millió kilogramm, szemben a Saturn V 2,8 millió kilójával, de legalább 27 tonna rakományt tud majd a Holdra szállítani. Ez több, mint amennyit például az űrsikló sokkal közelebbi helyszínre, alacsony Föld körüli pályára vitt fel: a NASA adatai szerint a Space Shuttle 22 tonna rakománnyal birkózott meg. Az SLS-t a floridai Kennedy Űrközpontban szerelték össze, a hosszas munkafolyamatról az űrügynökség a múlt héten timelapse videót tett közzé, amelyen megfigyelhetőek az egyes lépések egészen az Orion kapszula felhelyezéséig. (Fotó: NASA/Frank Michaux Videó: NASA/VideoFromSpace)
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Az utolsó alkalom, amikor emberek látogatták meg az űrben a Hubble Űrteleszkópot
Az utolsó alkalom, amikor emberek látogatták meg az űrben a Hubble Űrteleszkópot
A Columbia űrsikló tragédiája után a Hubble utolsó javítási misszióját lefújták a kockázatok miatt, de 2009. május 11-én mégis legénység indult a teleszkóphoz a SM4 keretében az Atlantis űrsiklóval, ez alkalommal tényleg utoljára.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.



This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.