Így „lát” a forradalmi LIDAR-rendszer, amely újabb lökést adhat az önvezető technológiának 2021 / 05 / 13 / Felkai Ádám

Az Argo AI nevű cég mögött olyan befektetők állnak, mint a Ford Motor Co. és a Volkswagen Csoport, és mindkét autógyártó az önvezetés következő szintjét várja az Argo által kidolgozott technológiától. A rendszer alapja a LIDAR (Light Detection and Ranging: lézer alapú távérzékelés), amely a kibocsátó eszköz és valamely visszaverő felület távolságának meghatározásra szolgáló módszer. Alapelvében tehát a radarra emlékeztet, ám attól eltérően az ultraibolya, a látható vagy az infravörös tartományban működik. Az Argo AI által kidolgozott technológia pedig várhatóan a Ford és a VW az évtized közepén elérhető önvezető technológiáinak a középpontjában fog állni majd – mind a két konszern dollármilliárdokat fektetett be a szóban forgó vállalatba. Az Argo megoldásának az újdonsága, hogy egyrészt nagyon messzire, 400 méterre is ellát akár közel fotó-realisztikus részletesség mellett, másrészt teszi ezt sötét környezetben is. Ez utóbbi pedig a „forradalom” lényege, hiszen rengeteg „startup” dicsekszik azzal, hogy az ő technológiája lát a legmesszebb. Startupot írtunk, de a Waymo mögött az Alphabet, az Aurora Innovation mögött pedig az Amazon – tehát a technológiai ipar gigászai állnak. Azonban ezen cégek megoldásai kamerákon alapulnak, melyek megbízhatósága az aktuális látási viszonyok függvényében alakul. Az Argo „Geiger mode” elnevezésű technológiája viszont képes akár egyetlen fotont is érzékelni, így akár sötét tárgyakat is be tud azonosítani négy focipályányi területen. Mindez a gyakorlatban gyorsabb, akár 120 km/h-ás haladást tesz lehetővé nagyobb biztonság mellett. A Ford szerint ennek köszönhetően ezek az önvezető gépjárművek olyan terepen és olyan útviszonyok mellett is közlekedhetnek majd, melyek eddig nem jöhettek szóba. (Forrás: Bloomberg)
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A két új, kifejezetten európai piacra szánt elektromos autó két éven belül kereskedelmi forgalomba kerül a gyártó ígérete szerint.
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Két darab, hidrogént fogyasztó, vízpárát eregető busz indult el próbaüzemben, hat magyar város közlekedésében próbálják ki őket.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.