Így „lát” a forradalmi LIDAR-rendszer, amely újabb lökést adhat az önvezető technológiának 2021 / 05 / 13 / Felkai Ádám

Az Argo AI nevű cég mögött olyan befektetők állnak, mint a Ford Motor Co. és a Volkswagen Csoport, és mindkét autógyártó az önvezetés következő szintjét várja az Argo által kidolgozott technológiától. A rendszer alapja a LIDAR (Light Detection and Ranging: lézer alapú távérzékelés), amely a kibocsátó eszköz és valamely visszaverő felület távolságának meghatározásra szolgáló módszer. Alapelvében tehát a radarra emlékeztet, ám attól eltérően az ultraibolya, a látható vagy az infravörös tartományban működik. Az Argo AI által kidolgozott technológia pedig várhatóan a Ford és a VW az évtized közepén elérhető önvezető technológiáinak a középpontjában fog állni majd – mind a két konszern dollármilliárdokat fektetett be a szóban forgó vállalatba. Az Argo megoldásának az újdonsága, hogy egyrészt nagyon messzire, 400 méterre is ellát akár közel fotó-realisztikus részletesség mellett, másrészt teszi ezt sötét környezetben is. Ez utóbbi pedig a „forradalom” lényege, hiszen rengeteg „startup” dicsekszik azzal, hogy az ő technológiája lát a legmesszebb. Startupot írtunk, de a Waymo mögött az Alphabet, az Aurora Innovation mögött pedig az Amazon – tehát a technológiai ipar gigászai állnak. Azonban ezen cégek megoldásai kamerákon alapulnak, melyek megbízhatósága az aktuális látási viszonyok függvényében alakul. Az Argo „Geiger mode” elnevezésű technológiája viszont képes akár egyetlen fotont is érzékelni, így akár sötét tárgyakat is be tud azonosítani négy focipályányi területen. Mindez a gyakorlatban gyorsabb, akár 120 km/h-ás haladást tesz lehetővé nagyobb biztonság mellett. A Ford szerint ennek köszönhetően ezek az önvezető gépjárművek olyan terepen és olyan útviszonyok mellett is közlekedhetnek majd, melyek eddig nem jöhettek szóba. (Forrás: Bloomberg)
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Elon Musk ismét arra utalt, hogy a Tesla repülő autót épít
Elon Musk ismét arra utalt, hogy a Tesla repülő autót épít
"Olyasmit készítünk, ami már nem is igazán autó" - mondta Musk a napokban az új Tesla Roadsterről, amit a tervek szerint még idén bemutatnak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.