Így lesz karbon-negatív a Microsoft 2030-ra

2020 / 07 / 22 / Rácz Tamás
Így lesz karbon-negatív a Microsoft 2030-ra
A cégnél azt tervezik, hogy 2025-re napi működésükben megszüntetik CO2-kibocsátásukat, 2030-ban már egyenesen szén-dioxidot fognak kivonni a légkörből, 2050-re pedig visszaszedegetik az összes CO2-t, amit 1975-ös alapításuk óta megtermeltek.

A Microsoft felsővezetése januárban jelentette be a cég klímastratégiai terveit, vázolva a vállalat CO2-kibocsátással, vízgazdálkodással, hulladékkezeléssel és biodiverzitásra gyakorolt hatásával kapcsolatos szándékait. A koncepció legnagyvonalúbb eleme a szén-dioxid-emisszióval kapcsolatos, miszerint a Microsoft 2030-ra globálisan karbon-negatívvá válna, tehát ilyen-olyan megoldásokkal elérné, hogy a cég működése során több CO2-t vonjon ki a légkörből, mint amennyit kibocsát. 2050-ben pedig már hófehér lelkiismerettel folytathatnák piaci ténykedésüket, mert ekkorra kumuláltan több CO2-t kötnének meg a légkörből, mint amennyi a vállalat működése során 1975, vagyis megalakulása óta összességében produkált.

A karbonsemlegességi folyamat már javában zajlik is. Mai bejelentés szerint a Microsoft megkötötte eddigi legnagyobb egyedi megújuló energia-beszerzési szerződését, melyben 500 MW (egynegyed paksi erőmű) naperőművi kapacitás lekötésében állapodott meg az amerikai Sol Systems szolgáltatóval. Jelenleg egyébként a Microsoft már 1,9 GW-nyi, csaknem egy egész paksnyi megújuló energia-kapacitás vásárlója.

A Microsoft már ebben az üzleti évben betervezte első nagyszabású CO2-kivonási pályázatának meghirdetését is. Még a héten bejelentik felhívásukat olyan, biológiai és technológiai módszerekkel történő szén-dioxid-megkötési projektek benyújtására, mellyel első nekifutásra egymillió tonnányi gázt tudnának eltávolítani a Föld légköréből. Emellett bejelentették a januárban meghirdetett, egymilliárd dolláros Klímainnovációs Alap első nagy, 50 millió dolláros beruházásának elindítását is, mely az Energy Impact Partners nevű szervezeten keresztül kerül majd energetikai és közlekedési CO2-csökkentési projektekhez.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Hatalmas segélyforrást hoztak létre az ENSZ klímakonferenciáján
Hatalmas segélyforrást hoztak létre az ENSZ klímakonferenciáján
Nagy bejelentéssel indult az ENSZ klímakonferenciája, de a neheze még hátra van
A Google geotermikus energiával működteti két adatközpontját is
A Google geotermikus energiával működteti két adatközpontját is
Ez a Google első geotermikus projektje, amely a cég két, Nevadában lévő adatközpontját látja el tiszta energiával.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.