Így lesz karbon-negatív a Microsoft 2030-ra

2020 / 07 / 22 / Rácz Tamás
Így lesz karbon-negatív a Microsoft 2030-ra
A cégnél azt tervezik, hogy 2025-re napi működésükben megszüntetik CO2-kibocsátásukat, 2030-ban már egyenesen szén-dioxidot fognak kivonni a légkörből, 2050-re pedig visszaszedegetik az összes CO2-t, amit 1975-ös alapításuk óta megtermeltek.

A Microsoft felsővezetése januárban jelentette be a cég klímastratégiai terveit, vázolva a vállalat CO2-kibocsátással, vízgazdálkodással, hulladékkezeléssel és biodiverzitásra gyakorolt hatásával kapcsolatos szándékait. A koncepció legnagyvonalúbb eleme a szén-dioxid-emisszióval kapcsolatos, miszerint a Microsoft 2030-ra globálisan karbon-negatívvá válna, tehát ilyen-olyan megoldásokkal elérné, hogy a cég működése során több CO2-t vonjon ki a légkörből, mint amennyit kibocsát. 2050-ben pedig már hófehér lelkiismerettel folytathatnák piaci ténykedésüket, mert ekkorra kumuláltan több CO2-t kötnének meg a légkörből, mint amennyi a vállalat működése során 1975, vagyis megalakulása óta összességében produkált.

A karbonsemlegességi folyamat már javában zajlik is. Mai bejelentés szerint a Microsoft megkötötte eddigi legnagyobb egyedi megújuló energia-beszerzési szerződését, melyben 500 MW (egynegyed paksi erőmű) naperőművi kapacitás lekötésében állapodott meg az amerikai Sol Systems szolgáltatóval. Jelenleg egyébként a Microsoft már 1,9 GW-nyi, csaknem egy egész paksnyi megújuló energia-kapacitás vásárlója.

A Microsoft már ebben az üzleti évben betervezte első nagyszabású CO2-kivonási pályázatának meghirdetését is. Még a héten bejelentik felhívásukat olyan, biológiai és technológiai módszerekkel történő szén-dioxid-megkötési projektek benyújtására, mellyel első nekifutásra egymillió tonnányi gázt tudnának eltávolítani a Föld légköréből. Emellett bejelentették a januárban meghirdetett, egymilliárd dolláros Klímainnovációs Alap első nagy, 50 millió dolláros beruházásának elindítását is, mely az Energy Impact Partners nevű szervezeten keresztül kerül majd energetikai és közlekedési CO2-csökkentési projektekhez.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Így működik a magyar fejlesztésű üveg-, PET-palack- és aludoboz-visszaváltó guruló automata
Így működik a magyar fejlesztésű üveg-, PET-palack- és aludoboz-visszaváltó guruló automata
A nyártól már általánosan kötelező új visszagyűjtési rendszer részeként elmés azonosító-feldolgozó rendszerrel felszerelt furgonok gyűjtik be a dobozokat, palackokat a kisboltokból. Megnéztük, hogyan lapít, zúz és ad nyugtát egy ilyen autó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.