Így néz ki akcióban a hihetetlen menő tűzoltórobot 2020 / 10 / 24 / Felkai Ádám

A golfautó méretű Thermite RS3 Robotic Firefighting Vehicle nevű tűzoltórobot lánctalpakkal közlekedik, és egy kiegészítő felszereléssel még a törmeléket is arrébb tudja lökni az útból. Természetesen egy nagyon erős vízágyúval is felszerelték, hogy a tűznek tényleg esélye se legyen. Az eszköz 9500 liter vizet tud kilőni percenként, ez pedig elég erős ahhoz, hogy akár egy felnőttet is ledöntsön a lábáról. A vízágyú vertikálisan is forgatható, aminek segítségével akár folyamatos „öntöző”-funkció is bekapcsolható. Annyira rugalmas a robot felhasználási módja, hogy a tűzoltók újragondolhatják pár tűzoltási stratégiájukat is. A robotot október 13-án már bevetették Los Angelesben egy nagy kiterjedésű, ipari tűzeseménynél. Ekkor a Thermite egység törte be az egyik lángoló épület ajtaját, és így vált lehetségessé, hogy belülről folytassák a tűzoltást. A gép 272 000 dollárba kerül, de ahogy a Los Angeles-i tűzoltóparancsnok fogalmazott: megengedhetjük magunknak, hogy elveszítsünk egy ilyen csodás gépet, azt viszont nem, hogy elveszítsünk akár egy tűzoltót is. Egyébként máshol a világon már szolgálatban állnak hasonló robotok. A Notre Dame oltásában például a párizsi tűzoltók Colossus droidja segédkezett, Japánban pedig a Mitsubishi Heavy Industries szintén hasonló, a különösen veszélyes tüzekhez igazított robotot tervezett. (Los Angeles Times)
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Elképesztő rekord: a globális netes adatforgalom húszszorosát továbbították egyetlen másodperc alatt
Elképesztő rekord: a globális netes adatforgalom húszszorosát továbbították egyetlen másodperc alatt
Ízlelgessük: 22,9 pebit/s adatátviteli sebesség – ennyit értek el ugyanis japán mérnökök egy új optikai szállal.
Hogyan lesz Magyarországon tízmillióval több fa?
Hogyan lesz Magyarországon tízmillióval több fa?
Ennek járt a végére a legutóbbi Kávézó a világ végén, a radiocafén.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.