Így néz ki belülről a NASA Mars-bázisa, ahol jelenleg is négy ember él elzártan, még egy éven át

2023 / 07 / 15 / Bodnár Barna
Így néz ki belülről a NASA Mars-bázisa, ahol jelenleg is négy ember él elzártan, még egy éven át
Négy önkéntes költözött be 2023. június 25-én a NASA marsi körülményeket szimuláló, houstoni Johnson Űrközpontban felépített komplexumába. A csapat 378 napon keresztül fog együtt élni a Mars Dune Alpha nevű létesítményben a külvilágtól elzárva, hogy tapasztalatot gyűjtsön azzal kapcsolatban, milyen kihívásokkal fognak szembenézni azok az űrutazók, akik már a valódi, Marson lévő bázison laknak majd. Egy nemrég közzétett videón virtuálisan már mi is bejárhatjuk a 3D nyomtatással készült élőhelyet.

A jelenlegi a NASA legelső CHAPEA (Crew Health and Performance Exploration Analog, magyarul a legénység egészségének és teljesítményének kutatása) küldetése, de a tervek szerint nem az utolsó. A mostani, 378 napos kísérlet után 2025-ben és 2026-ban is indul majd egy hasonló misszió, annak érdekében, hogy pontos adatokat gyűjtsenek arról, a Marson fellépő környezeti stressztényezők – például az erőforrások korlátozottsága, az elszigeteltség, a berendezések meghibásodása – milyen hatással vannak a helyszínen élő és dolgozó emberekre.

Alábbi videón egy „virtuális túra” keretében nézhetünk körbe a körülbelül 160 négyzetméteres bázison, ami négy különálló hálóhelyiséggel, közös fürdőszobával, mellékhelyiséggel, nyitott konyhával, munkaállomásokkal, illetve egy apró edzőteremmel és társalgóval is rendelkezik. A Mars Dune Alpha másik részén a legénység életterétől légzsilippel elválasztott, 110 négyzetméteres, marsi felszínt szimuláló terület található, ahol az önkéntesek rendszeres EVA-kat (Extra Vehicular Activities-t, vagyis járművön kívüli tevékenységet) fognak végezni.

Persze ez nem csupán egy Mars-szimulációs valóságshow, a küldetésen résztvevő négy tagú csapatnak egy éven át úgy kell dolgoznia és ellátnia magát, mint ahogy az első embereknek, akik a vörös bolygó felszínére érkeznek, a tervek szerint már a 2030-as években. A legénység főbb tevékenységei közé tartozik a bázis marsi körülményeket tökéletesen utánzó külső területén, szkafanderben végzett, rendszeres „űrséta”, a karbantartási munkálatok elvégzése, saját ételeik elkészítése, tudományos kísérletek végrehajtása, és persze a rendszeres testedzés. A szimuláció olyannyira valósághű, hogy

a NASA munkatársai és a földi Mars-bázison élők közötti kommunikációba 22 perces késés van beépítve, ugyanis ennyi ideig tart, míg a rádiójelek a Földről a Marsra jutnak.

A CHAPEA-1 nevű misszió a tervek szerint 2024. július 7-én ér majd véget, a Kelly Haston, Ross Brockwell, Nathan Jones és Anca Selariu alkotta csapat ekkor hagyhatja majd el a houstoni Mars-bázist és „térhet vissza” a Földre.

(Borítókép: NASA)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Működött egy
Működött egy "gyógyszergyár" az űrben – az USA most nem engedi visszatérni a Földre
A történelem első űrgyárában a HIV kezelésére szolgáló gyógyszert hoztak létre – az amerikai hatóságok azonban nem engedélyezik a landolást.
Ha letérítik a pályájáról a Földet veszélyeztető aszteroidát, ez lesz hozzá az első lépés
Ha letérítik a pályájáról a Földet veszélyeztető aszteroidát, ez lesz hozzá az első lépés
A Bennu aszteroida relatíve esélyesen becsapódhat a Földbe – ha ez megtörténne, az 22 atombomba robbanásával érne fel. A NASA nem kockáztat, így az is felmerült, hogy letérítik az égitestet a jelenlegi, ütközésveszélyes pályáról.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.