Így repült 1000 darab Lego minifigura a sztratoszférába, majd vissza a Földre 2023 / 05 / 31 / Bodnár Barna

A minifigurák egy kis szlovákiai repülőtérről szálltak fel május 20-án, szombaton, egy tető nélküli, 3D-nyomtatással készült űrsiklószerű járműben, amely erős, de könnyű karbon kompozit anyagból készült. A járművet egy szlovák és csehországi mérnökökből álló csapat építette, mégpedig azért, hogy ezzel is inspirálják a jövő nemzedékét az űrrel kapcsolatos kutatások megismerésére, mondta Tomas Rousek, a projektet vezető XTEND DESIGN építésze a Space.com-nak. A Lego űrhajós minifigurák három különálló sztratoszférikus léggömbbel szálltak fel, turnusonként körülbelül 330-an. A ballonok 34 kilométer magasságba vitték a mini-űrutazókat, mielőtt kidurrantak, a figurák pedig ejtőernyő segítségével érkeztek vissza a Földre. Dominik Matusinsky, a Lego kampányát készítő marketingügynökség ügyvezetője azt mondta, nagy kihívást jelentett, hogy a figurák az „űrsiklón” maradjanak a ballon megsemmisülése után is. A csapat azt akarta, hogy a minifigurákat ne védje semmi és közvetlenül legyenek kitéve a sztratoszférában uralkodó körülményeknek, amely nem bizonyult könnyű feladatnak, mivel a Lego asztronauták az ejtőernyő kinyílása előtt, a szabadesés során 300 kilométer per órás sebességgel zuhantak a föld felé. A léggömbök optimális felemelkedésének feltétele az volt, hogy az „utasok” és járművük együttesen ne nyomjon 2.7 kilogrammnál többet, így a mini „űrsiklót” végül szénszálból, rozsdamentes acélból és műanyagból készítették el, 3D nyomtatással. Az utazásokat két kamera rögzítette: az egyik kizárólag a legénységre fókuszált, a másik pedig a teljes járművet figyelte. A kalandban résztvevő minifigurákat a Cseh Köztársaságban és Szlovákiában sorsolják majd ki azok között, akik új Lego készletet vásárolnak. (Borítókép: Space.com)
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A Perseverance megtalálta azt a mintát, amiért a Marsra küldték
A Perseverance megtalálta azt a mintát, amiért a Marsra küldték
A marsjáró az úgynevezett Bunsen Csúcsnál akadt rá a 24. mintára, amit már nagyon várt a NASA.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.