Így tépi szét a jóságos szappanmolekula a gonosz koronavírust

2020 / 04 / 09 / Rácz Tamás
Így tépi szét a jóságos szappanmolekula a gonosz koronavírust
A szappan és a koronavírus csatája animációkon mindenkit meg kell, hogy győzzön a kézmosás hatásosságáról!

Ma már alighanem az álmából felébresztett óvodás is el tudja mondani, hogy a szappan azért hatásos a koronavírus ellen, mert anionos felületaktív anyaga oldja a vírus lipidburkát. De persze mindez sokkal izgalmasabb egy jól elkészített animáción:

A videó szövegének magyar nyelvű gépi fordítása helyenként nagyot döccen a Youtube-on, ezért inkább összefoglaljuk a látottak lényegét röviden:

Vízben történő oldáskor a szappanmolekula anionra (zsírsavmaradék-ion) és kationra (nátriumion) disszociál. A zsírsavmaradék anion hosszú apoláros szénláncból és rövid negatív töltésű karboxilátcsoportból áll. Az apoláros lánc a zsírokban, a poláros karboxilátcsoport a vízben oldódik jól. Ezért vírus zsír-jellegű (ezt jelenti a lipid szó) burkának, membránjának molekuláit a szappan molekulái szétválasztják egymástól, majd a vírus belsejében lévő hidrofób aminosav-molekulákkal is ezt teszik, ezzel a vírust gyakorlatilag szétszedik. A szappan molekulái által körbezárt lipid- és fehérjerészecskék pedig úgynevezett micellákat alkotnak, amik a vízben feloldva mosódnak le az ember kezéről.

És most lássuk mindezt még egyszer, egy másik feldolgozásban:


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az egész világot elláthatná inzulinnal egy nagy csorda génmódosított tehén teje
Az egész világot elláthatná inzulinnal egy nagy csorda génmódosított tehén teje
Olcsóbb és több inzulin – ezt ígéri a biotechnológiai csoda, a barna tehén, amely nem csak tejet, de mellette humán inzulint is termel.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.