Így terjed észrevétlenül a koronavírus, és így védekezhetünk ez ellen

2020 / 04 / 03 / Felkai Ádám
Így terjed észrevétlenül a koronavírus, és így védekezhetünk ez ellen
A WHO egyik első tanácsa a COVID-19 kitörésekor az volt, hogy tartsunk távolságot azoktól, akik jól láthatóan betegek. Ám a betegek egy része (hogy pontosan mekkora ez a rész, azt egyelőre próbálják eldönteni) nem mutat semmi tünetet. Egy másik csoportnál pedig csak két nappal azután bukkannak fel a szimptómák, hogy ők maguk elkapták a SARS-CoV-2 vírust. A kutatók szerint mind a két típusú fertőzött rengeteg emberre tudja önhibáján kívül a betegséget átragasztani.

Mindezt már rengeteg tanulmánnyal és számmal tudjuk alátámasztani. Az egyik tanulmány szerint a vírus átadása egy másik személynek a fertőzést követő 2,55 és 2,89 nap között történik, olyankor, amikor az eredeti fertőzött még nem mutat tüneteket. Egy másik tanulmányban hét kisebb gócot (cluster) vizsgáltak, és arra jutottak, hogy a fertőzés az esetek 6,4 százalékában a tünetek megjelenése előtt történt. Egy harmadik kínai tanulmány szerint a szimptómák megjelenése előtti vírus-átadás az esetek 12,6 százalékára volt jellemző.

Az mindenképpen kitűnik ezekből a számokból, hogy a tünetmentes betegek általi fertőzés megtörténik ténylegesen is. A kérdés csak a miként.

A kutatóknak erre még nincs pontos válaszuk egyelőre, ám egy szakértői fórum, amit az Egyesül Államok Nemzeti tudományos Akadémiáján tartottak egy olyan jelentést tett le tegnap az elnök asztalára, mely szerint a vírus akár egyszerűen a beszéddel és a lélegzéssel is terjedhet.

Ahogy a jelentés fogalmaz: „a jelenlegi kutatások alapján feltételezhető, hogy a SARS-CoV-2 bioaeroszolok útján, a fertőzött kilégzésével is terjedhet.”

A szakértők szerint ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az olyan észrevétlen cselekedetek, mint az orrunk vagy a szemünk megdörzsölése, majd ezután egy kilincs vagy más hasonló, gyakran használt tárgy megérintése segítheti a vírus terjedését. Sőt ehhez elég lehet egy egyszerű torokköszörülés. Vagy akár a beszéd, esetleg az éneklés.

Ezek apróságok ugyan a szakértő szerint, de ha sok ember műveli ezeket az apróságokat, az már probléma.

A SARS-CoV-2 miután bejut a szervezetbe, elkezd sokszorozódni, de az immunrendszer nem ismeri fel egyből, hogy baj van, ezért is jelenhetnek meg a tünetek, mint például a láz, csak késleltetve. Ettől még persze a páciens ebben a szakaszban is fertőzhet.

Egy szingapúri tanulmány mutatott rá arra, hogy a légutakból kikerülő cseppek fertőzhetnek, és ezeket és más részecskéket a beszéd vagy akár az éneklés által is kibocsájthatunk. Az emisszió mértéke pedig arányos a hangerővel, vagyis minél hangosabbak vagyunk, annál több ilyen részecskét bocsájthatunk ki. A tanulmány idéz egy washingtoni beszámolót is, ahol egy kóruspróba után a résztvevő 60 főből 40 főn mutatták ki a koronavírust.

Bár a WHO és egyéb egészségügyi szervezetek ezt nem erősítették meg, de már többen vannak azon a véleményen, hogy épp ezt a terjedési módot lehet megakadályozni a maszkokkal. Bármilyen maszkokkal.

(Kis kitérő: a WHO esetén szempontként felmerül az egészségügyi rendszerek és az abban dolgozók védelme is, hiszen amennyiben ez összeomlik, senki nem lesz, aki a betegeken segíthessen. Vagyis elsődleges, hogy ezeknek az embereknek jusson megfelelő egészségügyi védelmi eszköz, és azt ne vásárolják fel a civilek.)

Ugyanakkor a maszkhiányra lehet válasz az, amit Harvey Fineberg, orvos, a Tudományos Akadémia tagja nyilatkozott a CNN-nek, aki saját bevallása szerint innentől házi készítésű maszkot hord majd az olyan elkerülhetetlen eseményeknél, mint a bevásárlás, hogy a sebészmaszkok megmaradjanak az egészségügyi dolgozóknak.

Természetesen a maszkviselés mellett továbbra sem árt betartani az eddigi intézkedéseket, úgy mint a távolságtartás másoktól, gyakori kézmosás, és a lakás folyamatos fertőtlenítése.

(Kép: Pixabay)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Fajunk 300 ezer évvel egyedüli emberfaj lett a bolygón, az viszont nehéz kérdés, hogy éppen egy új faj kialakulásának az irányába tart-e az evolúciónk. Ennek oka, hogy bizonyos tényezők ebbe az irányba mutatnak, míg mások épp az ellenkezőbe. Elmondjuk, milyen körülmények esetén alakulhatna ki belőlünk egy új faj.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.