Így törölhetjük magunkat a net leghatékonyabb arckeresőjéről

2023 / 03 / 05 / Felkai Ádám
Így törölhetjük magunkat a net leghatékonyabb arckeresőjéről
A PimEyes bárki összes képét felfedi, vagyis kitűnő eszköz a sztalkinghoz – eláruljuk viszont, hogy érhetjük el, hogy a honlap a mi képeinket ne tüntesse fel, ha valaki ránk akarna keresni.

A PimEyes egy fordított képkereső szolgáltatás, amely arcfelismerő technológia segítségével kutatja fel az összes képet az interneten, amelyen az adott személy szerepel. Korábban már itt is bemutattuk a honlapot több képkereső szolgáltatással együtt:

Hogy keressük meg egy kép forrását a neten? A fordított képkereséssel könnyedén utánajárhatunk, hogy honnan származik egy kép, és annak is, hogy az általunk feltöltött fotókat hol használják.

Aki próbálta, aszerint a szolgáltatás bár nem tökéletes, de rendkívül meggyőző – a feltöltött kép forrásának a kiderítéséhez azonban előfizetési csomagra van szükségünk, amely ára havi 29,99 és 299,99 dollár között mozog.

A honlap rendkívül könnyen használható: csak feltöltünk egy képet a keresett személyről, a PimEyes pedig végigpásztázza az internetet. Összességében a PimEyes kétélű kard: ha magunkra keresünk rá, akkor segít a magánéletünk, a személyes és családi képeink biztonságának az őrzésében. Ugyanakkor mivel egyetlen kép birtokában bárkire rákereshetünk, így a „sztalking”, tehát egy illető utáni kémkedésnek is a rendkívül hatékony eszköze lehet. A honlap amúgy természetesen az előbb említettek közül az első felhasználási lehetőséget hangsúlyozza: eszerint a PimEyes egy olyan eszköz, amely segítségével visszaszerezhetjük a képeink jogait, és figyelhetjük az online jelenlétünket. Mint írják:

„A legújabb technológiák, a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás segítségével segítünk megtalálni képeit az interneten, és megvédeni magát a csalóktól, személyazonosság-tolvajoktól vagy a képét illegálisan használó személyektől.”

A honlapon egyébként még figyelmeztetést is beállíthatunk, ami jelez, ha valahol feltöltenek rólunk egy képet – ezután egy professzionális szolgálatóval együttműködve a PimEyes letörölteti a képet a szóban forgó forrásból. Ezen kívül örökre kitiltják azokat a felhasználókat, akik sztalkingra használják a szolgáltatást:

„Ha az adatbiztonsági egység szolgáltatással való visszaélést, például sztalkingot, gyermeki személyiségi jogok megsértését tár fel, a fiók véglegesen letiltásra kerül, visszatérítési jog nélkül.”

A PimEyes azonban épp a fenti tevékenységek miatt már reflektorfénybe került tavaly az Egyesült Királyságban, amikor a Big Brother Watch nyújtott be panaszt az Egyesült Királyság Information Commissioner's Office (ICO) nevű hivatalánál. A Big Brother Watch szerint a probléma a következő: „mivel a PimEyes-előfizetés lehetővé teszi bármely olyan webhelyre mutató hivatkozások követését, amelyeken egy megfelelő képet találtak, a Big Brother Watch szerint az ezekhez a képekhez kapcsolódó információk összeállításával – például egy blogbejegyzés szövege vagy egy munkahelyi webhelyen található fénykép – a sztalker ki tudja találni egy személy munkahelyét, vagy azt a területet, ahol az illető lakik.”

A keresés ráadásul gyerekeknél is működik. A PimEyes viszont azzal védekezik, hogy folyamatosan monitorozzák a gyanús tevékenységeket – például ha egy férfi felhasználó női képre keres rá, vagy ha valaki egy gyerek képét tölti fel. Ezen kívül arra is van lehetőségünk, hogy a PimEyes ne tüntessen fel találatokat, ha valaki a mi képeinkre keresne rá – ehhez ezt a nyilatkozatot kell kitöltenünk, és feltöltenünk egy képet magunkról.

(Kép: Pixabay/geralt)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A 6G hajnala: Optikai switchek és elektromágneses hullámmanipuláció
A 6G hajnala: Optikai switchek és elektromágneses hullámmanipuláció
A 6G technológia az optikai kapcsolás és a pontos elektromágneses hullámmanipuláció révén forradalmasítja a telekommunikációt, növelve a kapcsolódási sebességet és hatékonyságot.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.