Így tudunk pulzust és légzésszámot mérni a telefonunk kamerájával, külön kütyük nélkül

2021 / 12 / 28 / Pőcze Balázs
Így tudunk pulzust és légzésszámot mérni a telefonunk kamerájával, külön kütyük nélkül
Ugyan egyre többen viselnek különböző okoseszközöket, de még mindig rengetegen vannak, akik csak a mobiljuk segítségére számíthatnak, ha valamilyen kütyüvel alapvető egészségügyi méréseket szeretnének elvégezni. A Google Fitnesz legújabb verziója rövidesen már iPhone-okon is lehetővé teszi a pulzus és a légzésszám megfigyelését, kizárólag a telefon kameráira támaszkodva.

A 9to5Google-ön olvastunk arról, hogy míg az év elején még csak a Google saját gyártású Pixel telefonjain volt elérhető, most minden Android és Apple készülékre megérkezik ez a megoldás. A pulzusszám méréséhez az ujjunkat a hátlapi kamerához kell érintenünk, mert az app azt figyeli, hogy hogyan változik a vérünk áramlásának hatására a bőrünk színe. Persze ez nem mai ötlet - már évekkel ezelőtt le lehetett tölteni hasonló alkalmazásokat az App Store-ból. Viszont azóta a telefonok kamerái és a mesterséges intelligenciával segített algoritmusok is hatalmas fejlődésen mentek keresztül, így valószínűleg a mérések pontossága is javult. Nálunk stimmelni látszottak az értékek, illetve egybevágtak azzal, amit a Huawei okosóránk erre a célra kifejlesztett szenzorai mértek.

A légzésszám mérése az előlapi, azaz a szelfi-kamerával történik. A telefont le kell támasztanunk valahova, ahonnan jól látszik az arcunk és a felsőtestünk, majd hagyni a Google Fitneszt, hogy a mellkasunk emelkedése és süllyedése alapján megbecsülje, hogy percenként hányszor veszünk levegőt. Ennek az eredményeit sajnos nem volt mihez hasonlítanunk, de a 9to5Google-ön, amikor először tesztelték a mérés pontosságát, aláhúzták: önmagában az, hogy ülve, nyugodt pozícióban kell lennünk, egészen más adatokat eredményez, mint az egész nap, akár mozgás közben viselhető eszközök esetében.


Androidon így néz ki a Google Fitnesz pulzusszámmérője

Természetesen, ahogyan a cikk és a Google is kiemeli, "az alkalmazás nem orvosdiagnosztikai eszköz, így nem használható arra, hogy betegséget diagnosztizáljon, gyógyítson vagy előzzön meg". Ettől függetlenül az ilyen alapvető megoldások, amilyen a minden telefonban megtalálható lépésszámláló is, sokaknak segíthetnek abban, hogy rajta tartsák a szemüket néhány alapvető egészségügyi értékükön. A Földön jelenleg közel hat és félmilliárdan használnak okostelefont, ám a viselhető okoseszközök száma, amelyek egy része már szakhatósági engedéllyel képes méréseket elvégezni, még csak a közeljövőben lépi át az egymilliárdot.

(Borítókép: TheRegistri/Unsplash)

Érdemes-e okosmérleget venni? Ma már minden nagyobb elektronikai áruház polcai roskadoznak a különböző okosmérlegektől, amelyek a testtömegünk mérése mellett olyan extrákat is felvonultatnak, mint a testzsírszázalék vagy a vázizomzat mérése, esetleg a nyugalmi anyagcserénk megállapítása. Vásárlás előtt viszont érdemes utána nézni, hogyan működnek ezek a mérlegek, és mennyire vehetjük komolyan a kapott eredményeket.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A robotkutya bármilyen körülmények között talpra áll
A robotkutya bármilyen körülmények között talpra áll
A Deep Robotics alapos tesztelésnek vetette alá az általuk fejlesztett négylábú robotot, de a gép jól vette az akadályokat.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.