Így tudunk üzemanyagot megtakarítani a Google Térképpel

2022 / 09 / 07 / Pőcze Balázs
Így tudunk üzemanyagot megtakarítani a Google Térképpel
A Google Európában is bevezeti a Térkép alkalmazás új megoldását, amelynek segítségével azt is megtudhatjuk, hogy melyik a legkevesebb üzemanyagot igénylő útvonal két pont között.

A cég blogján olvasható bejegyzés szerint az eddig csak az Egyesült Államokban, Kanadában és Németországban elérhető takarékos útvonaltervezés a következő napokban negyven európai országban jelenik meg. A lényege, hogy a leggyorsabb útvonal helyett, illetve mellett a Térkép meg tudja tervezni a legkevésbé környezetszennyezőt is. Mivel ez nem minden motortípusnál ugyanaz, ezért arra is képes a szoftver, hogy

figyelembe vegye a benzines, a gázolajjal működő, a hibrid és az elektromos autók fogyasztási sajátosságait is.

 

Ehhez a Google mérnökei az amerikai Energiaügyi Minisztérium megújuló energiával foglalkozó laboratóriumának segítségét kérték, de az Európai Környezeti Ügynökségtől is kaptak adatokat. Ezeket kombinálták a Térkép felhasználóinál tapasztalható trendekkel, majd gépi tanulással tökéletesítették a képletet, az adott régiókban használt motortípusokat is figyelembe véve.

A cég kiemeli: az "EV charging station" kifejezésre keresve a tölthető elektromos autóval közlekedők mindig megtalálják a legközelebbi töltőállomást, de a bicikliutakkal kapcsolatban is egyre pontosabb információkat találunk a szoftverben. Továbbá ígéretük szerint ötszáz városban elérhető lesz a közösségi biciklizés és rollerezés is az alkalmazásban. Aki mindezek ellenére azt szeretné, hogy a Térkép mindig a leggyorsabb utat tervezze meg, azt a program beállításai között rögzítheti. A fogyasztással kapcsolatos információk cikkünk írásakor Magyarországon még nem elérhetőek, de a Google közleménye alapján bármelyik nap megjelenhetnek az alkalmazásban.

(Borítókép: Denys Nevozhai/Unsplash)

Magyarországon is elérhetővé vált a Google Térkép biciklis útvonaltervezője Egyelőre nem tökéletes, de a Google ígéri, hogy folyamatosan fogják frissíteni az útvonalakat.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Új életre kelt a Honda negyven évvel ezelőtti járműve
Új életre kelt a Honda negyven évvel ezelőtti járműve
A Honda az új robogóval egy nyolcvanas évekbeli járművét, az Motocompót éleszti újra.
Ez a magyar cég megoldotta, hogy 1080 autó elférjen 173 parkolóhelyen
Ez a magyar cég megoldotta, hogy 1080 autó elférjen 173 parkolóhelyen
Bemutatjuk a Parklt, a hazai mobilitási forradalom egyik fontos szereplőjét.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.