Lefotózott a Google? Így tüntetheted el magadat (vagy bármi mást) a Google Utcaképről

2022 / 01 / 27 / Bobák Áron
Lefotózott a Google? Így tüntetheted el magadat (vagy bármi mást) a Google Utcaképről
A Google Utcaképben mára szinte az egész világot bejárhatjuk virtuálisan, de akadnak olyan helyzetek, amikor ennek nem mindenki örül. Gyakran előfordul ugyanis, hogy egy autó rendszáma vagy valakinek az arca a fejlett algoritmus ellenére is rajta marad a képeken, és persze az sem elképzelhetetlen, hogy valaki nem szeretné, ha például a házát bárki megnézhetné az internet. Erre a problémára ma már van egyszerű megoldás, ami alig néhány kattintást vesz igénybe.

A Google 2007-ben indította el a Street View (magyarul utcakép) szolgáltatást, aminek keretében a keresőóriás autói a tetejükre szerelt 360 fokos kamerákkal járják a világot, és lefotóznak mindent, ami az útjukba kerül. Mivel a Google ma már az autók mellett gyalogosan, hajóval, triciklivel és hójáróval is készíti a fotókat, így 15 év alatt gyakorlatilag sikerült megalkotniuk a Föld kétdimenziós másolatát, Afrika és a Közel-Kelet kivételével már alig van olyan lakott terület, ahova ne zarándokolhatnánk el a számítógépünk képernyője előtt ülve.

Bár az Utcakép rendkívül sok esetben nyújt hasznos segítséget, a tömeges fotózással együtt gyorsan jöttek az adatvédelmi kérdések is, amelyek nem kevés jogi problémát okoztak a Google-nek az elmúlt években. Emiatt több országban vagy városban hosszabb-rövidebb időre fel is kellett függeszteniük a fotók készítését, Berlinben például az Utcakép  még ma is a 2008-2009-es állapotokat tükrözi.

A Google már 2008-ban elkezdett azzal kísérletezni, hogy az arcokat, rendszámokat és más, a személyiségi jogok szempontjából érzékeny képi adatot automatikusan kitakarjanak a képeken, ami az esetek nagy részében jól is működik, de arra még a rendkívül fejlett algoritmus sem képes, hogy hibátlan munkát végezzen: a Google fejlesztői által írt tanulmány szerint az Utcakép által használt algoritmus arcok esetében nagyjából 89%-os, míg rendszámoknál 94-96%-os hatékonysággal dolgozik.


Egy kitakart ház a Google Utcaképben

A Google emellett a lakóházakat meg sem próbálja kitakarni, ami a cég szempontjából teljesen érthető hozzáállás, hiszen az épületek tömeges elhomályosítása az Utcakép használhatóságát veszélyeztetné. Ezzel kapcsolatban Magyarországon jelenleg a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökének 2013-ban kiadott állásfoglalása az érvényes, ami megállapította, hogy "a projekt keretében történő felvételkészítés minden említett feltétel maradéktalan érvényesülése esetén a személyes adatok védelme szempontjából nem kifogásolható".

Más szempontból viszont mégis előfordulnak olyan esetek, amikor valakinek problémát okozhat, ha az Utcakép mindenki számára láthatóvá teszi a házát. A Cult of Mac nemrég arról írt, hogy Tim Cook Palo Altó-i háza egyik napról a másikra az Apple és a Google Térképén is láthatatlanná vált, aminek valószínűleg köze lehet ahhoz az ügyhöz, amelyben egy magát Tim Cook feleségének mondó nő a Twitteren kezdte el zaklatni az Apple vezérét. Bár ilyesmi a legtöbb emberrel viszonylag ritkán történik, ugyanakkor bárki találhatja magát olyan helyzetben, hogy valamiről úgy érzi, hogy jobb lenne, ha nem szerepelne az Utcaképen.

Hogyan takarhatunk ki bármit a Google Utcaképen?

Ha arra lettünk figyelmesek, hogy a Google Utacképen látható maradt a kocsink rendszáma, az arcunk, vagy bármilyen más olyan dolog, ami szerintünk érzékenyen érinti a személyiségi jogainkat, akkor a következő módon tudjuk megoldani a problémát:

  • Ha a Google Térképben már beléptünk az Utcaképbe (ehhez a jobb alsó sarokban látható kis sárga emberikont kell az egérrel odahúzni a térkép megfelelő részére), akkor az egér bal gombját lenyomva tartva forduljunk az képen a kifogásolt részlet felé, majd a jobb alsó sarokban kattintsunk a "Hiba bejelentése" gombra.
  • A megjelenő ablakban a piros négyzetet az egér segítségével igazítsuk oda, amit szeretnénk kitakarni, majd a lenti listából válasszuk ki, hogy mi az, aminek szerintünk nem kéne szerepelnie a képen. Ez lehet a házunk, az arcunk, a rendszámunk, vagy bármi más is.

  • A megnyíló szövegdobozban adjunk meg plusz információkat a kitakarni kívánt dologról (ház esetében érdemes a címet megadni, autó esetében a kocsi színét, esetleg típusát), ezután adjuk meg az e-mail címünket, és a captcha-ellenőrzés után kattintsunk a "Küldés" gombra.

A Cult of Mac szerint a kitakarás nem csak a Google, de az Apple térképénél is lehetséges, ehhez a [email protected] e-mail címre kell küldenünk egy levelet pontosan megadva, hogy mit és honnan szeretnénk kitakarni a térképen.

(Borítókép: Arne Dedert/picture alliance via Getty Images)

Így tudjuk eltávolíttatni a gyerekünkről készült fotókat a Google képkeresőjéből Egy egyszerű űrlapot kell csak kitöltenünk.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Hogy fog kinézni a világ tíz év múlva, mikor a fizikai és virtuális valóság teljesen egybeolvad és a transzmédia eluralkodik?
Hogy fog kinézni a világ tíz év múlva, mikor a fizikai és virtuális valóság teljesen egybeolvad és a transzmédia eluralkodik?
A Sony bemutatta koncepcióját a világról, ahol a tartalomgyártók speciális XR-szemüvegekben gyűlnek össze és kreálnak képzeletbeli világokat, amelyben a transzmédia történetmesélés teljesen ki tud bontakozni.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.