Így válasszunk napszemüveget!

2020 / 07 / 06 / Felkai Ádám
Így válasszunk napszemüveget!
Rövid, de annál fontosabb lista arról, hogy miként válasszunk olyan szemüveget, amely megvéd az erős napsütéstől.

A WebMD-nek nyilatkozó szemész orvos szerint mindenképp olyan lencsére lesz szükségünk, amely az UVA és UVB sugaraktól egyaránt megvéd. Az UV az ultraviola sugárzás rövidítése, magyarul ibolyántúli vagy ultraibolya sugárzásnak mondjuk. Ez olyan elektromágneses sugárzást jelent, amely a látható fénynél (400-780 nm) kisebb, de a röntgensugárzásnál (0,01–100 nm) nagyobb hullámhosszúságú.

Az UV-sugárzást a hullámhossz szerint szokás felosztani, az A a nagy-, míg a B a közepes hullámhosszt takarja.

Az orvos szerint a nagy- és a közepes hosszúságú ultraibolya sugárzás szürkehályogot okozhat, illetve a retinára is kedvezőtlen hatással bírhat. Az ilyen hullámhosszúságú fényt kiszűrű napszemüveg tehát ezektől a kedvezőtlen hatásoktól véd. Ha biztosak szeretnénk lenni abban, hogy a napszemüveg egyaránt kiszűri az UVA és az UVB sugárzást, akkor optikusnál vásároljunk ilyen terméket.

A másik fontos szem-pont (elnézést a szóviccért!), hogy a napszemüvegünk lehetőleg polarizált lencsével rendelkezzen. A polarizált szemüveg ugyanis szétszórja a sugarakat, így védi a szemet a hirtelen csillanástól, ami váratlanul sok UV fény szemünkbe jutásával jár, és nyáron különösen gyakran fordul elő.

A lencse színe sem mindegy, és vásárlás előtt mindenképp konzultájunk szemész orvossal vagy optikussal. A különböző árnyalatok ugyanis más és más tevékenységekhez megfelelőek. A szürke árnyalat segíti a leginkább a színfelismerést, ezért vezetéshez például ilyen színű lencséket szoktak ajánlani.

(Kép: Flickr/Zuzanna Mróz/mkl)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Az eltűnését követően 16 nappal teljesen mumifikáltan találtak rá a bolgár férfira
Az eltűnését követően 16 nappal teljesen mumifikáltan találtak rá a bolgár férfira
Egy bulgáriai férfi rejtélyes módon mumifikálódott mindössze 16 nap alatt, ami teljesen ellentétben áll a természetes mumifikációhoz szükséges szokásos feltételekkel. A szakértők sem értik, mi történhetett.
A Google módszerei, amivel felelősségteljes mesterséges intelligenciát fejlesztenek
A Google módszerei, amivel felelősségteljes mesterséges intelligenciát fejlesztenek
A Google termékmenedzsere, Ludovic Peran a Magyar Zene Házában tartott Brain Bar előadásában beszélt a vállalat módszereiről, amelyek egy emberközpontúbb és megbízhatóbb MI létrejöttéhez vezethetnek.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.