Így változtak a világ legmagasabb épületei az elmúlt 120 évben 2021 / 11 / 04 / Bobák Áron

Azt talán mindenki tudja, hogy 2007 óta a dubaji Burdzs Kalifa a világ legmagasabb épülete, annál kevesebben vannak viszont, akik helyes választ adnának arra, hogy melyik volt a legmagasabb épület 1902-ben. A Filmcore által készített rövid animációból nem csak ez derül ki, de az is, hogy az elmúlt bő egy évszázad alatt ez a rekord meglepően ritkán cserélt gazdát. Bár manapság szinte naponta nő ki a földből egy új felhőkarcoló, a saját korában legmagasabbnak számító épület nevét mindössze 12-szer kellett átírni a 20. század kezdete óta, igaz, volt, hogy egy év alatt kétszer is. Az arányok persze időközben nagyon eltolódtak, hiszen amíg a philadelphiai városházának mindössze 167 méteres magasság is elég volt, hogy a legmagasabb legyen, a jelenlegi csúcstartó már 828 méterrel emelkedik a környezete felé. És ez még semmi, hiszen a videó végén láthatunk két, még be nem fejezett épületet is: a jelenleg is építés alatt álló, szaúd-arábiai Jeddah torony lesz az első, ami átlépi az egy kilométeres magasságot, de a rekordot várhatóan nem sokáig fogja birtokolni, hiszen a tervek szerint nem sokkal később elkészül a Dubai Creek torony is, ami 1345 méteres magasságával még a Kékestetőnél is jóval magasabb lesz. A lista többi helyezettjétől eltérően a Dubai Creek nem lakóépület vagy irodaház lesz, hanem egy kilátó, vagyis hasonló funkciót fog betölteni, mint például a berlini tévétorony - csak persze jóval magasabban.
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Tíz évvel ezelőtt történt az egyik legmegrázóbb emberrablási eset
Tíz évvel ezelőtt történt az egyik legmegrázóbb emberrablási eset
A Boko Haram terroristacsoport 2014. április 14-én rabolt el 276 diáklányt egy középiskolából és sokan közülük azóta sem kerültek elő.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.