Így zárult a Greenapeace környezetvédelemmel kapcsolatos felmérése Magyarországon

2020 / 01 / 12 / Felkai Ádám
Így zárult a Greenapeace környezetvédelemmel kapcsolatos felmérése Magyarországon
A felmérést a Závecz Research Közvéleménykutató Intézet végezte a Greenpeace megbízásából 1000 fős, a hazai lakosságra vetítve reprezentatív mintán 2019. november 1–10. között.

Az eredményeket a Greenpeace tette közzé, és ezek alapján a közvélemény több környezetvédelemmel kapcsolatos  kérdésben is sokkal tudatosabb annál, mint várnánk tekintve, hogy a sajtó nagy részét lefedő kormánymédia hajlamos ezt nem szóba hozni. A felmérés alapján a magyar lakosság több emblematikus ügy kapcsán is határozottan a zöld opciót választaná.

A válaszadók 88 százaléka helyeselné szélenergiával működő létesítmények építését, 76 százalék pedig 2025 végén, tehát az üzemidő lejáratakor bezáratná a széntüzelésű Mátrai Erőművet. Egyébként ez utóbbi volt az egyetlen válasz, ahol a környezetbarát megoldás 80 százalék alá süllyedt.

A következő két kérdésben rendkívül nagy egyetértés uralkodott, majdnem 90 százalék szavazott a fenntarthatóságra azzal kapcsolatban, hogy a kormány támogassa a jelenleginél több pénzzel az otthonok energiatakarékosabbá tételét, illetve hogy a kormány csökkentse a „természettel összhangban működő ökogazdálkodásból származó” élelmiszerek áfáját a jelenlegi 27-ről 5 százalékra. Ám 80 százalék felett teljesített a műanyagzacskók betiltása, valamint, hogy a kormány szorítsa ki az utakról a környezetszennyező járműveket, valamint akadályozza meg ezek behozatalát az országba.

Ezekben a kérdésekben a zöld szervezet a felmérésnek megfelelő fellépést vár a kormánytól, és a klímaválság hazai kezelésével kapcsolatban nyílt levelet is tettek közzé, amit pedig itt lehet aláírni.

(Kép, grafikon: Flickr/Greenpeace)


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Az árát nehezen hozza be, de állandóan kéznél lévő, vegyianyagmentes zöldségeket biztosít a bárhol elhelyezhető mikrofarm, ami az öntözésen kívül önállóan működik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.