Így zárult a Greenapeace környezetvédelemmel kapcsolatos felmérése Magyarországon
Így zárult a Greenapeace környezetvédelemmel kapcsolatos felmérése Magyarországon
2020 / 01 / 12 / Felkai Ádám
A felmérést a Závecz Research Közvéleménykutató Intézet végezte a Greenpeace megbízásából 1000 fős, a hazai lakosságra vetítve reprezentatív mintán 2019. november 1–10. között.

Az eredményeket a Greenpeace tette közzé, és ezek alapján a közvélemény több környezetvédelemmel kapcsolatos  kérdésben is sokkal tudatosabb annál, mint várnánk tekintve, hogy a sajtó nagy részét lefedő kormánymédia hajlamos ezt nem szóba hozni. A felmérés alapján a magyar lakosság több emblematikus ügy kapcsán is határozottan a zöld opciót választaná.

A válaszadók 88 százaléka helyeselné szélenergiával működő létesítmények építését, 76 százalék pedig 2025 végén, tehát az üzemidő lejáratakor bezáratná a széntüzelésű Mátrai Erőművet. Egyébként ez utóbbi volt az egyetlen válasz, ahol a környezetbarát megoldás 80 százalék alá süllyedt.

A következő két kérdésben rendkívül nagy egyetértés uralkodott, majdnem 90 százalék szavazott a fenntarthatóságra azzal kapcsolatban, hogy a kormány támogassa a jelenleginél több pénzzel az otthonok energiatakarékosabbá tételét, illetve hogy a kormány csökkentse a „természettel összhangban működő ökogazdálkodásból származó” élelmiszerek áfáját a jelenlegi 27-ről 5 százalékra. Ám 80 százalék felett teljesített a műanyagzacskók betiltása, valamint, hogy a kormány szorítsa ki az utakról a környezetszennyező járműveket, valamint akadályozza meg ezek behozatalát az országba.

Ezekben a kérdésekben a zöld szervezet a felmérésnek megfelelő fellépést vár a kormánytól, és a klímaválság hazai kezelésével kapcsolatban nyílt levelet is tettek közzé, amit pedig itt lehet aláírni.

(Kép, grafikon: Flickr/Greenpeace)

Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.