Ilyen, amikor a valóságban robban fel egy űrállomásmodul

2023 / 02 / 15 / Felkai Ádám
Ilyen, amikor a valóságban robban fel egy űrállomásmodul
Látványos videón szemlélhetjük, ahogy a Nemzetközi Űrállomás utódjának szánt, tervezett állomás egy modulja robban cafatokra.

Általában, ha egy űrállomásmodul ekkorát robban, az nem túl jó hír. Most viszont az, mivel ezzel a Sierra Space egy fontos lépéssel került közelebb az Orbital Reef űrállomás megvalósításához – számol be róla a space.com. Az Orbital Reef építését egyébként Jeff Bezos vállalata, a Blue Origin vezeti. Mint a cikkből kiderül, ez immár a harmadik modulteszt volt, és decemberben került rá sor. A tesztelés része annak, hogy a modulok elnyerjék a NASA biztonsági tanúsítványát, idén pedig a NASA akár megadhatja a teljes engedélyt is, és ekkor kezdődhet az immár végleges méretű modul fejlesztése.

A modul, a „Sierra Space Large Integrated Flexible Environment”, vagyis a LIFE a Blue Origin által vezetett Orbital Reef űrállomás része lesz tehát. Az Orbital Reef már egyike azon kereskedelmi fejlesztésű űrállomásoknak, amelyeket a NASA finanszírozott még 2021-ben a fejlesztés kezdeti szakaszában, és ezek az állomások a tervek szerint a 2030-as években válthatnák le a mostanra igencsak nyugdíjas korba lépő ISS-t. Az Orbital Reefen kívül hasonló céllal NASA támogatást nyert el a Nanoracks LLC csapata, valamint a Northrop Grumman is.


Művészi látványkép az Orbital Reefről, forrás: Sierra Space/Blue Origin

Mint a fentiekből kiderül, nem a Sierra Space az egyetlen űrállomás-modulgyártó, és nem csak ők szeretnek mindenfélét felrobbantani – vagyis komolyra fordítva a szót, nem csak ők járnak már mélyen benne a tesztelési fázisban. Decemberben például a Lockheed Martin Space robbantott fel szándékosan egy modult egy nyomáspróba alkalmával – ezt a modult azonban a mélyebb űrbe szánják, tehát Hold körüli pályára, esetleg azon is túl. Sőt, egy a mostanihoz hasonló, felfújható modul jelenleg is működik az ISS-en – ezt a Bigelow Space teszteli. A Bigelow Expandable Activity Module vagy BEAM 2019-ben dokkolt az állomáshoz, és az ISS űrhajósai rendszeresen ellenőrzik, hogy jól bírja-e az űr vákuumát és a napsugárzást.

A Sierra Space-re visszatérve: a cég eddig három robbanótesztet végzett – ezek mindegyike a NASA-tanúsítványhoz szükséges. A videón látható, 2022 decemberében a modult túlnyomással tesztelték, és a cél az volt, hogy a modul legalább 100 órán keresztül bírja a terhelést. A robbanás végül 150 óra elteltével történt, vagyis nem csak teljesítették, de jóval meg is haladták a követelményt. Ezekre a tesztekre egyébként a NASA Marshall Űrrepülési Központjában, Huntsville-ben, Alabama államban került sor, ugyanabban a zónában, ahol a NASA az 1960-as és 1970-es években az Apollo Hold-program rakétáit tesztelte.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Az emberiség szén-dioxid-kibocsátását méri majd az űrből az ESA új műholdja
Az emberiség szén-dioxid-kibocsátását méri majd az űrből az ESA új műholdja
Az Európai Űrügynökség (ESA) CO2M nevű küldetése a világon elsőként fogja mérni, hogy mennyi szén-dioxid kerül a légkörbe kifejezetten az emberi tevékenység következtében.
Nemsokára beleshetünk egy fontos holdmisszió előkészületeinek kulisszái mögé
Nemsokára beleshetünk egy fontos holdmisszió előkészületeinek kulisszái mögé
Az első robotizált NASA holdmisszió rovere 100 napig járja a Mons Mouton környékét víz után kutatva, majd küldetése végén megfagy.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.