Ilyen bizarrul fest a napfogyatkozás a Marsról – Videó 2022 / 04 / 23 / Felkai Ádám

A NASA Perseverance Mars-járója felvételeket készített a Phobosról, a Mars holdjáról, amint elúszik a Nap korongja előtt. Ezek a megfigyelések segíthetnek a tudósoknak jobban megérteni a hold pályáját és azt, hogy gravitációja hogyan vonzza a marsi felszínt, végső soron formálva a planéta kérgét. A felvételt a rover következő generációs Mastcam-Z kamerájával április 2-án, a küldetés 397. marsi napján rögzítették, a fogyatkozás valamivel több mint 40 másodpercig tartott – sokkal rövidebb ideig, mint egy tipikus napfogyatkozás a Föld Holdjával. A Phobos egyébként körülbelül 157-szer kisebb, mint a bolygónk Holdja, míg a Mars másik holdja, a Deimos még ennél is kisebb. Ez jelenleg a legfrissebb rögzített marsi napfogyatkozás, az első időzített fotókat erről az eseményről még 2004-ben a Spirit és az Opportunity iker NASA-roverek készítették (akkor is a Phobos került a Nap elé). Ezt követően a Curiosity készített erről videót az előző generációs Mastcam kamerarendszerével. A Perseverance a Mastcam-Z kamerarendszerével most viszont az eseményt az eddigi legnagyobb képkockasebességgel készítette el. A másik újdonság a mostani felvétel kapcsán a szín: a Mastcam-Z olyan szűrővel rendelkezik, amely „napszemüvegként” működik – vagyis csökkenti a fény intenzitását. Emiatt a Phobos árnyékán részletek is kivehetőek: hegygerinceket és más alakzatokat is láthatunk. Mindez további számítások elvégzését teszi lehetővé, mind a Phobos, mind a Mars kapcsán. Azt viszont már eddig is tudtuk, hogy a hold halálra van ítélve – a Phobos egyre közelebb kerül a Mars felszínéhez, és több tízmillió éven belül be is fog csapódni. (Forrás: NASA)
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.