Ilyen egy autó, amit teljes egészében algoritmusok terveztek

2022 / 03 / 12 / Palotai Nándor
Ilyen egy autó, amit teljes egészében algoritmusok terveztek
A mesterséges intelligenciát használó, generatív tervezésnek nevezett módszerrel sok esetben olyan megoldásokat kapunk, ami embernek sosem jutott volna eszébe.

Ayoub Ahmad dubaji építész és tervező generatív tervezés segítségével alkotta meg a HV-001 névre keresztelt autó tervét, amely elképesztő formavilággal rendelkezik – számolt be róla a Yanko Design. A generatív tervezés során mesterséges intelligenciára épülő szoftverekkel hoznak létre különböző tervváltozatokat egy adott tervezési probléma megoldására, előre megadott változók és paraméterek – például súly, terhelés, szilárdság stb. – alapján. A módszer egyik jellemzője, hogy sok esetben a természetben fellelhető organikus megoldások jönnek létre a segítségével, melyeket a célszerűség hoz létre – akárcsak az evolúció esetében.

A HV-001 névre hallgató koncepcióautó karosszériáját teljes egészében egy program tervezte meg, előre megadott változók alapján, és az autóiparban elérhető legmodernebb 3D-nyomtatási technológiákra alapozva. A fő szempontok az autó tervezésénél a minél jobb aerodinamika, illetve a minél takarékosabb anyaghasználat, illetve az előbbiek figyelembevételével elérhető legnagyobb szilárdság volt.

A kaszni rengeteg nyitott részt tartalmaz, ezzel is tovább csökkentve a légellenállást, miközben a nagyobb igénybevételnek kitett helyeken szilárd tartóelemek kapcsolódnak organikusan egymáshoz. A hálószerű megjelenéssel jelentősen csökkent az autó súlya, amely energiatakarékosabb működést jelent. Az organikus dizájn nem korlátozódik pusztán az autó kasznijára, a hálós szerkezetűre tervezték a felniket, de a kormányt is.

A sok negatív teret tartalmazó hálós szerkezet egyértelműen egy olyan műszaki megoldás, ami nagyobbrészt a 3D-nyomtatásra támaszkodik, sőt, az mondhatni előfeltétele a hasonló módon tervezett járművek és eszközök legyártásának, melyeket hagyományos gyártási technológiákkal – az organikus szerkezetük miatt – szinte lehetetlen megépíteni.

Mivel elsősorban egy formatervről van szó, így konkrét adatok nem állnak rendelkezésre az autó lehetséges teljesítményéről, azonban a tervezője a HV-001-et egy „hibrid szuperautónak” szánta. A szakember koncepcióit tömörítő oldalon ikerturbós V8-as motorral, valamint az első tengelyen két villanymotorral kombinált hajtást álmodtak meg a járműhöz. A dizájn a 2021-es a Hum3D versenyre készült.

A dubaji tervezőnek nem ez az egyetlen autója, amit tervezett: Ayoub Ahmad munkáit bemutató weboldalon fellelhető egy holdjáró formaterve is, igaz, ez utóbbi már nem viseli magán az organikus megjelenést, így gyanítható, hogy ennek a formáját már nem számítógép tervezte.

(Fotó: Ayoub Ahmad)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Két darab, hidrogént fogyasztó, vízpárát eregető busz indult el próbaüzemben, hat magyar város közlekedésében próbálják ki őket.
A Tesla sorsa múlhat a most bemutatott Cybertruck fogadtatásán
A Tesla sorsa múlhat a most bemutatott Cybertruck fogadtatásán
Ha bejön, akkor pickup-nagyhatalom lehet a cégből, ami Amerikában egyenlő a sikerrel.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.