Ilyen egy autó, amit teljes egészében algoritmusok terveztek

2022 / 03 / 12 / Palotai Nándor
Ilyen egy autó, amit teljes egészében algoritmusok terveztek
A mesterséges intelligenciát használó, generatív tervezésnek nevezett módszerrel sok esetben olyan megoldásokat kapunk, ami embernek sosem jutott volna eszébe.

Ayoub Ahmad dubaji építész és tervező generatív tervezés segítségével alkotta meg a HV-001 névre keresztelt autó tervét, amely elképesztő formavilággal rendelkezik – számolt be róla a Yanko Design. A generatív tervezés során mesterséges intelligenciára épülő szoftverekkel hoznak létre különböző tervváltozatokat egy adott tervezési probléma megoldására, előre megadott változók és paraméterek – például súly, terhelés, szilárdság stb. – alapján. A módszer egyik jellemzője, hogy sok esetben a természetben fellelhető organikus megoldások jönnek létre a segítségével, melyeket a célszerűség hoz létre – akárcsak az evolúció esetében.

A HV-001 névre hallgató koncepcióautó karosszériáját teljes egészében egy program tervezte meg, előre megadott változók alapján, és az autóiparban elérhető legmodernebb 3D-nyomtatási technológiákra alapozva. A fő szempontok az autó tervezésénél a minél jobb aerodinamika, illetve a minél takarékosabb anyaghasználat, illetve az előbbiek figyelembevételével elérhető legnagyobb szilárdság volt.

A kaszni rengeteg nyitott részt tartalmaz, ezzel is tovább csökkentve a légellenállást, miközben a nagyobb igénybevételnek kitett helyeken szilárd tartóelemek kapcsolódnak organikusan egymáshoz. A hálószerű megjelenéssel jelentősen csökkent az autó súlya, amely energiatakarékosabb működést jelent. Az organikus dizájn nem korlátozódik pusztán az autó kasznijára, a hálós szerkezetűre tervezték a felniket, de a kormányt is.

A sok negatív teret tartalmazó hálós szerkezet egyértelműen egy olyan műszaki megoldás, ami nagyobbrészt a 3D-nyomtatásra támaszkodik, sőt, az mondhatni előfeltétele a hasonló módon tervezett járművek és eszközök legyártásának, melyeket hagyományos gyártási technológiákkal – az organikus szerkezetük miatt – szinte lehetetlen megépíteni.

Mivel elsősorban egy formatervről van szó, így konkrét adatok nem állnak rendelkezésre az autó lehetséges teljesítményéről, azonban a tervezője a HV-001-et egy „hibrid szuperautónak” szánta. A szakember koncepcióit tömörítő oldalon ikerturbós V8-as motorral, valamint az első tengelyen két villanymotorral kombinált hajtást álmodtak meg a járműhöz. A dizájn a 2021-es a Hum3D versenyre készült.

A dubaji tervezőnek nem ez az egyetlen autója, amit tervezett: Ayoub Ahmad munkáit bemutató weboldalon fellelhető egy holdjáró formaterve is, igaz, ez utóbbi már nem viseli magán az organikus megjelenést, így gyanítható, hogy ennek a formáját már nem számítógép tervezte.

(Fotó: Ayoub Ahmad)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.