Ilyen egy valódi „transformer” – ez a kisrobot képes autóból repülővé változni 2023 / 07 / 11 / Bodnár Barna

A Kaliforniai Technológiai Intézet (California Institute of Technology) új, M4 nevű távirányítós autó méretű robotja képes alakjának megváltoztatására, attól függően, hogy épp repülve, vagy gurulva kell mozognia. A robot elektronikai eszközei, és több motorja mellett egy kis számítógéppel van ellátva, amely lehetővé teszi, hogy eldöntse, milyen formában kell közlekednie. Ennek köszönhetően az M4-en lévő négy kerék pillanatok alatt vízszintes pozícióba áll, hogy rotorrá változzon, így a robot kisautóból azonnal drónná alakulhat. A rotorokat és kerekeket egyszerre is képes használni, például, ha egy meredek lejtőn kell felfelé haladnia, a hátsó két kerék biztosítja számára az előrehaladást, az első kettő pedig rotorrá alakulva segíti az emelkedőn való feljutást. Ha a robotnak egy különösen egyenetlen talajon kell átjutnia, vagy jobban rá kell látnia arra, ami előtte van, fel tud állni két kerékre, „lábként” használva a hátsó futóműveit. A fejlesztők szerint az M4 összesen nyolc különböző mozgástípusra képes, továbbá önállóan, mesterséges intelligencia segítségével felismeri környezete körülményeit és a terepviszonyokat, ez alapján dönti el, milyen módon tud legoptimálisabban továbbhaladni. Ezek a képességek rendkívül hasznosnak bizonyulhatnak sérült emberek kórházba szállításakor vagy akár más bolygókon való navigáláskor. (Borítókép: Caltech)
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Mobiltelefonnal készített fotók kerültek a Roadster nyomtatott kiadásába
Mobiltelefonnal készített fotók kerültek a Roadster nyomtatott kiadásába
A negyedévente megjelenő utazási és életmódmagazin, a Roadster, a Samsunggal együttműködve izgalmas kalandra vállalkozott. A kiadó Player Media Group csapata meginvitálta a dél-koreai gyártóóriást egy technológiai kihívásra, melyben arra a kérdésre keresték a választ, hogy napjaink mobiltelefonjai vajon professzionális fényképezőgépekként is megállják-e a helyüket.
Kiiktatja a túl hangos zajforrást a csapatban mozgó okoshangszórók raja
Kiiktatja a túl hangos zajforrást a csapatban mozgó okoshangszórók raja
Önállóan mozgó és tájékozódó, alakváltó robotokat készítettek a kutatók a nyilvános helyek zajszűrésére.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.