Ilyen egy valódi „transformer” – ez a kisrobot képes autóból repülővé változni 2023 / 07 / 11 / Bodnár Barna

A Kaliforniai Technológiai Intézet (California Institute of Technology) új, M4 nevű távirányítós autó méretű robotja képes alakjának megváltoztatására, attól függően, hogy épp repülve, vagy gurulva kell mozognia. A robot elektronikai eszközei, és több motorja mellett egy kis számítógéppel van ellátva, amely lehetővé teszi, hogy eldöntse, milyen formában kell közlekednie. Ennek köszönhetően az M4-en lévő négy kerék pillanatok alatt vízszintes pozícióba áll, hogy rotorrá változzon, így a robot kisautóból azonnal drónná alakulhat. A rotorokat és kerekeket egyszerre is képes használni, például, ha egy meredek lejtőn kell felfelé haladnia, a hátsó két kerék biztosítja számára az előrehaladást, az első kettő pedig rotorrá alakulva segíti az emelkedőn való feljutást. Ha a robotnak egy különösen egyenetlen talajon kell átjutnia, vagy jobban rá kell látnia arra, ami előtte van, fel tud állni két kerékre, „lábként” használva a hátsó futóműveit. A fejlesztők szerint az M4 összesen nyolc különböző mozgástípusra képes, továbbá önállóan, mesterséges intelligencia segítségével felismeri környezete körülményeit és a terepviszonyokat, ez alapján dönti el, milyen módon tud legoptimálisabban továbbhaladni. Ezek a képességek rendkívül hasznosnak bizonyulhatnak sérült emberek kórházba szállításakor vagy akár más bolygókon való navigáláskor. (Borítókép: Caltech)
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Egy autógyártó robotja önállóan liftezik és arcfelismerő technológiával cserkészi be azokat, akik kávét szeretnének inni
Egy autógyártó robotja önállóan liftezik és arcfelismerő technológiával cserkészi be azokat, akik kávét szeretnének inni
99,9%-os pontossággal azonosítja a robot azokat, akik a kávéjukra várnak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.