Ilyen súlyos a járványhelyzet a győri és a kiskunhalasi kórházakban

2020 / 09 / 27 / Felkai Ádám
Ilyen súlyos a járványhelyzet a győri és a kiskunhalasi kórházakban
Kiskunhalason felvételt készítettek a Covid-osztályon, itt a járvány dinamikája abba az irányba mutat, hogy hamarosan meg kell nyitni a mobil járványkórházat. Győrben a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház már most is a teljes kihasználtságon felül pörög, miközben intenzíves szakemberek esnek ki az ellátásból, mert maguk is megfertőződtek.

Kiskunhalas

A Kiskunhalasi Semmelweis Kórház Covid-betegeket ellátó, intenzív osztályára pillantott be a Kecskeméti Televízió. Jelenleg negyvenkét fertőzött fekszik a kórházban, közülük négy, nagyon súlyos, kritikus állapotú beteg került lélegeztetőgépre, és igényelnek intenzív ellátást. Dr. Frei Norbert megbízott osztályvezető főorvos nyilatkozott a csatornának. Az orvos elmondta, hogy a lélegeztetett betegek közül hárman férfiak, egyikük nő. A legidősebb hetvenkét éves, a legfiatalabb negyvenkilenc. Az osztályt a felvétel készítésekor bővítették hatról tizenkét ágyasra, de rövidesen negyven ágyas lesz – az EMMI kérésének megfelelően.

Dr. Szepesvári Szabolcs főigazgató szerint koronavírusos betegek ellátására nyolcvannégy ágy áll rendelkezésre. A főigazgató szerint a járvány „dinamikája” abba az irányba mutat, hogy hamarosan meg kell nyitni a mobil járványkórházat. A jelenlegi helyzetet azonban tudja kezelni a kórház a jelenlegi felszereléssel és szakember létszámmal. Mindezt úgy, hogy a kórház nem korlátozza az egyéb betegellátást, a főépületben tovább folyik a járó- és fekvőbeteg-ellátás.

Győr

Győrben közel sem ilyen fényes a helyzet. A Petz Aladár Megyei Oktató Kórház öt megye ellátóközpontja lett, Dr. Tamás László János, az intézmény főigazgató főorvosa szerint pedig az ellátást igénylő tevékenység körülbelül három-négyszerese a tavaszi legrosszabb napoknak. Tavasszal ugyanis harmadával-negyedével kevesebb volt a fekvőbeteg-ellátás, a járóbeteg-ellátás pedig megfeleződött, és így szabadult fel kapacitás. Most azonban teljes üzemben kell egy járványügyi ellátórendszert működtetni körülbelül száz ággyal. Most pedig napokon belül a kórház hat intenzív Covid-ágyát harmincra kell kibővíteni – a főigazgató szerint. A napi százötvenes sürgősségi betegforgalom mellett körülbelül ugyanennyi beteg érkezik a járványügyi ambulanciára, tehát megduplázódott az esetszám.

Az intenzíves ágyak majdnem beteltek – mondta Dr. Tamás László János –, közben a Covid-fekvőosztályokon hatvan százalékos a kihasználtság, a járóbeteg ellátással pedig alig bírja tartani a tempót az intézmény. A főigazgató hozzátette: eljöhet a pillanat, amikor a kórháznak „meg kell állnia”. Ezt az orvos hétvégére vagy jövő hét elejére saccolta. Ennek oka a teljes kihasználtság felett üzemelő osztályoknak az, hogy a szakdolgozók közül többen is karanténba kerültek. Többen azért kényszerültek bezárkózni, mert a gyerekük oktatási intézményében találtak pozitív esetet, és a közös háztartás miatt a kórházi dolgozó is kontaktszemélynek számít. Szeptember 24-én (a felvételt megelőző napon) például hat orvos és tíz szakdolgozó került karanténba. Egyikük sem a kórházban kapta el a vírust.

Mivel most a Petz Aladár látja el a súlyosabb, légzést érintő szövődménnyel járó fertőzéses eseteket a környékről (Ajkára kerülnek a kevésbé súlyos betegek), ezért felmerül a kérdés, hogy akad-e elég szakember. A főigazgató szerint tizenöt-tizenhét aneszteziológiai és intenzív terápiás szakorvosra, és nagyjából hetven-nyolcvan szakápolóra lenne szükség, akit odarendelnek a kórházba harminc intenzíves ágy mellé. Tegnap viszont két intenzíves szakorvos is pozitív tesztet produkált, tehát ők például kiestek az ellátásból. Hogy mikor jön el a fent említett pillanat, amikor a kórház nem tud több beteget fogadni, azt a rendelkezésre álló személyzet létszáma határozza majd meg a főigazgató szerint.

(Borítókép (csak illusztráció): Flickr/Pan Przemek)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Drámain változnak az egészségügyi trendek: új vezető betegséget azonosítottak a világban
Drámain változnak az egészségügyi trendek: új vezető betegséget azonosítottak a világban
A korábbi vezető betegség globálisan a szív- és érrendszeri megbetegedések együttese volt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.