Ilyen súlyos a járványhelyzet a győri és a kiskunhalasi kórházakban

2020 / 09 / 27 / Felkai Ádám
Ilyen súlyos a járványhelyzet a győri és a kiskunhalasi kórházakban
Kiskunhalason felvételt készítettek a Covid-osztályon, itt a járvány dinamikája abba az irányba mutat, hogy hamarosan meg kell nyitni a mobil járványkórházat. Győrben a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház már most is a teljes kihasználtságon felül pörög, miközben intenzíves szakemberek esnek ki az ellátásból, mert maguk is megfertőződtek.

Kiskunhalas

A Kiskunhalasi Semmelweis Kórház Covid-betegeket ellátó, intenzív osztályára pillantott be a Kecskeméti Televízió. Jelenleg negyvenkét fertőzött fekszik a kórházban, közülük négy, nagyon súlyos, kritikus állapotú beteg került lélegeztetőgépre, és igényelnek intenzív ellátást. Dr. Frei Norbert megbízott osztályvezető főorvos nyilatkozott a csatornának. Az orvos elmondta, hogy a lélegeztetett betegek közül hárman férfiak, egyikük nő. A legidősebb hetvenkét éves, a legfiatalabb negyvenkilenc. Az osztályt a felvétel készítésekor bővítették hatról tizenkét ágyasra, de rövidesen negyven ágyas lesz – az EMMI kérésének megfelelően.

Dr. Szepesvári Szabolcs főigazgató szerint koronavírusos betegek ellátására nyolcvannégy ágy áll rendelkezésre. A főigazgató szerint a járvány „dinamikája” abba az irányba mutat, hogy hamarosan meg kell nyitni a mobil járványkórházat. A jelenlegi helyzetet azonban tudja kezelni a kórház a jelenlegi felszereléssel és szakember létszámmal. Mindezt úgy, hogy a kórház nem korlátozza az egyéb betegellátást, a főépületben tovább folyik a járó- és fekvőbeteg-ellátás.

Győr

Győrben közel sem ilyen fényes a helyzet. A Petz Aladár Megyei Oktató Kórház öt megye ellátóközpontja lett, Dr. Tamás László János, az intézmény főigazgató főorvosa szerint pedig az ellátást igénylő tevékenység körülbelül három-négyszerese a tavaszi legrosszabb napoknak. Tavasszal ugyanis harmadával-negyedével kevesebb volt a fekvőbeteg-ellátás, a járóbeteg-ellátás pedig megfeleződött, és így szabadult fel kapacitás. Most azonban teljes üzemben kell egy járványügyi ellátórendszert működtetni körülbelül száz ággyal. Most pedig napokon belül a kórház hat intenzív Covid-ágyát harmincra kell kibővíteni – a főigazgató szerint. A napi százötvenes sürgősségi betegforgalom mellett körülbelül ugyanennyi beteg érkezik a járványügyi ambulanciára, tehát megduplázódott az esetszám.

Az intenzíves ágyak majdnem beteltek – mondta Dr. Tamás László János –, közben a Covid-fekvőosztályokon hatvan százalékos a kihasználtság, a járóbeteg ellátással pedig alig bírja tartani a tempót az intézmény. A főigazgató hozzátette: eljöhet a pillanat, amikor a kórháznak „meg kell állnia”. Ezt az orvos hétvégére vagy jövő hét elejére saccolta. Ennek oka a teljes kihasználtság felett üzemelő osztályoknak az, hogy a szakdolgozók közül többen is karanténba kerültek. Többen azért kényszerültek bezárkózni, mert a gyerekük oktatási intézményében találtak pozitív esetet, és a közös háztartás miatt a kórházi dolgozó is kontaktszemélynek számít. Szeptember 24-én (a felvételt megelőző napon) például hat orvos és tíz szakdolgozó került karanténba. Egyikük sem a kórházban kapta el a vírust.

Mivel most a Petz Aladár látja el a súlyosabb, légzést érintő szövődménnyel járó fertőzéses eseteket a környékről (Ajkára kerülnek a kevésbé súlyos betegek), ezért felmerül a kérdés, hogy akad-e elég szakember. A főigazgató szerint tizenöt-tizenhét aneszteziológiai és intenzív terápiás szakorvosra, és nagyjából hetven-nyolcvan szakápolóra lenne szükség, akit odarendelnek a kórházba harminc intenzíves ágy mellé. Tegnap viszont két intenzíves szakorvos is pozitív tesztet produkált, tehát ők például kiestek az ellátásból. Hogy mikor jön el a fent említett pillanat, amikor a kórház nem tud több beteget fogadni, azt a rendelkezésre álló személyzet létszáma határozza majd meg a főigazgató szerint.

(Borítókép (csak illusztráció): Flickr/Pan Przemek)


Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Fajunk 300 ezer évvel egyedüli emberfaj lett a bolygón, az viszont nehéz kérdés, hogy éppen egy új faj kialakulásának az irányába tart-e az evolúciónk. Ennek oka, hogy bizonyos tényezők ebbe az irányba mutatnak, míg mások épp az ellenkezőbe. Elmondjuk, milyen körülmények esetén alakulhatna ki belőlünk egy új faj.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.