Íme, a jövő autójának gombjai és kijelzője

2020 / 04 / 27 / Rácz Tamás
Íme, a jövő autójának gombjai és kijelzője
A műszerfal sima, fekete műanyagából ujjközelítésre kiemelkedő gombok? Hajlított virtuális műszeregység? Pillanatok kérdése, és itt lesznek valamelyik új autóban.

A német Continentalt a legtöbben a gumiabroncsairól ismerik, pedig a cégcsoport az autóipar szinte valamennyi területén ott van a legnagyobbak között. Ők fejlesztik ki azoknak a vicces, érdekes, elegáns, hatékony műszaki megoldásoknak nagy részét, amikért utána azokat a nagyközönségnek saját márkájuk alatt bemutató autógyártókat szoktuk dicsérni.

Nézzük, mivel hozták el az német Design Award két díját; mi lesz majd az a két újdonság, amit olyan álmélkodva csodálunk meg majd pár év vagy talán pár hónap múlva egy új autómodellben!

Morphing Controls

A megvilágított gombok kiemelkednek a műszerfal elegáns felületéből, amint a sofőr keze közelít hozzá. Ahol egy pillanattal ezelőtt a sima műbőr egy rendezett, kifinomult megjelenést érzékeltetett, most háromdimenziós gombok jelennek meg. Miután a sofőr sikeresen használta a kívánt gombot, egy rövid megerősítő rezgést érez. Ahogy elhúzza a kezét, a gombok nyom nélkül visszatérnek a felület mögé.

Azzal, hogy a Morphing Controls ezzel a megoldással jelenít meg vezérlőelemeket, a Continental egy korábban gyakran ellentmondásos igényre válaszol az autók utasterében történő ember és gép közti interakcióval kapcsolatban: a lehető legtöbb funkciót könnyedén elérhetővé tenni a lehető legkevesebb gomb használatával.

Hajlított műanyag lencsés többkijelzős rendszer

A hajlított műanyag lencsés integrált kijelző megoldás a jármű és a sofőr, vagy az utas között létrejövő nagyméretű felhasználói felület következő evolúciós lépését jelképezi. Az enyhe görbületi sugarak és a topográfiai felületi elemek kombinációja jelentősen javítja a járműben lévő többkijelzős rendszerek felhasználói élményét, és új szintre emeli a tervezési rugalmasságot is.

A hasonló, üvegből készült megoldásokhoz képest a Continental műanyagból készült rendszere számos előnnyel rendelkezik, ilyen például a topográfiai felületi elemek vagy a többszörös szabadságfok integrációjának lehetősége nyomtatott és egyedi tervezésű lehetőségek révén. Magas költséghatékonyságának köszönhetően a hajlított műanyag lencsés rendszer a tömeggyártott járműmodellek számára is elérhető.

 


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.