Íme a karácsonyfa csillaghalmaz!

2023 / 12 / 24 / Felkai Ádám
Íme a karácsonyfa csillaghalmaz!
Az NGC 2264 a NASA által közzétett legújabb felvételen egészen úgy fest, akár egy kozmikus karácsonyfa. Az NGC 2264 annyiban is kapcsolódik a karácsonyhoz és Jézus születéséhez, hogy egészen fiatal – egy és ötmillió év közötti csillagokból épül fel. A halmaz tőlünk 2500 fényévnyire található a Tejútrendszerben.

A “Karácsonyfa-halmaz” becenevű NGC 2264 egy nemrég közzétett képen valódi karácsonyfaként tündököl, amelyen valódi csillagok izzanak. A Tejútrendszerben a bolygónktól 2500 fényévre elhelyezkedő NGC 2264 fiatal csillagok halmaza, amelyek életkora 1 és 5 millió év között van. A halmazban található csillagok különböző méretűek, a Nap tömegének egytizedénél kisebb tömegű csillagoktól a körülbelül hétszeres naptömegűekig terjed a skála.

Az összetett képként megalkotott ábrázolás a karácsonyfa motívumát hangsúlyozza a színválasztás és a kép elforgatása segítségével – magyarán kicsit azért trükközni kellett, hogy a “fa” felismerhető legyen.

A National Science Foundation Kitt Peak 0,9 méteres WIYN teleszkópjának optikai adatai járultak hozzá a zöld árnyalatokhoz, amelyek a ködben található gázt jelenítik meg. Ezenkívül a Two Micron All Sky Survey infravörös adatai fehéren kiemelik az előtérben és a háttérben lévő csillagokat. A kép óramutató járásával megegyező irányú elforgatása körülbelül 160 fokkal tér el a csillagászati szabványától, és így a fa csúcsa a kép legfelső pontján jelenhet meg.

Érdekes módon az NGC 2264 fiatal csillagai illékony viselkedést mutatnak – vagyis intenzív fellángolásokon mennek keresztül, ami a röntgensugárzás változásaiban és egyéb fényváltozásokban ölt testet. Az animált változatban megfigyelhető kék-fehér fények röntgensugárzást kibocsátó fiatal csillagokból áradnak, amelyeket a NASA Chandra X-ray Obszervatóriuma észlelt. Maga az animáció az összehangolt villogó variációkkal azonban mesterségesen generált, és a célja, hogy kiemelje a röntgensugárzást kibocsátó csillagokat, egyben aláhúzza a karácsonyfa-hasonlatot. A szinkronizált vizuális megjelenítés ellenére a csillagok közötti természetes eltérések nincsenek összehangolva.

A teleszkópos megfigyelések, köztük a NASA Chandra megfigyelései azt mutatják, hogy a megfigyelt eltérések különböző folyamatokból erednek. A jelenséghez hozzájárulnak a mágneses mezőhöz kapcsolódó, a napkitörésekhez hasonló, de azoknál lényegesen erősebb tevékenységek. Egyéb tényezők közé tartozik a csillagokat elfedő gázfelhő vastagságának a változása, valamint a környező gázkorongokból történő anyagfelszaporodás eltérései.

(Forrás, kép: NASA​)


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Naponta egy
Naponta egy "Napot" fogyaszt el a rekordokat döntő kvazár
A kvazárt négy évtizede fedezték fel, de extrém fényessége megtévesztette a kutatókat, így csak most derült ki, hogy a jelenség valójában a legfényesebb kvazár, amit valaha detektáltak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.