Íme a történelem legokosabb emberei IQ szerint rangsorolva

2023 / 08 / 27 / Felkai Ádám
Íme a történelem legokosabb emberei IQ szerint rangsorolva
Az IQ bajnokságon a történelem legokosabb fői vesznek részt – na de ilyen erős mezőnyben kié lehet az aranyérem?

Ki volt a legokosabb ember a világon, és mennyi lehet az IQ-ja? A kérdés valójában megválaszolhatatlan, hiszen az, hogy kit tekintünk igazán okosnak, eléggé szubjektív, és még az ennél objektívebbnek tűnő IQ pontszám sem annyira egyértelmű, mint látszik.

Az első modern intelligenciatesztet 1904-ben dolgozta ki Alfred Binet (1857-1911) és Theodore Simon (1873-1961) a francia oktatási minisztérium felkérésére. A cél egy olyan teszt kidolgozása volt, amely lehetővé teszi a mentálisan visszamaradt gyerekek és az intelligens, de “lusta” gyerekek megkülönböztetését. Az eredmény a Simon-Binet IQ teszt lett, ami több összetevőből áll, mint például a logikai érvelés, a rímelő szavak keresése és az objektumok megnevezése.

Az első probléma az IQ-teszttel tehát már itt kiütközik: sokan egyszerűen jóval korábban éltek annál, semhogy ezt a tesztet kitölthették volna, ráadásul maga a teszt is sokat finomodott az eltelt időszakban. Emiatt lehet az, hogy bár tele a sajtó az olyan emberekről szóló hírekkel, akiknek "magasabb az IQ-ja Einsteinnél is", mégsincs azóta egyetlen Einsteinünk sem.

Einstein esetében például semmi jele, hogy valaha is kitöltött ilyen tesztet, amire semmi oka nem is lett volna, hiszen az IQ-teszt, mint látható, épp csak kezdett “népszerűvé válni” a 20. század elején, amikor Einstein feltűnt zseniként a tudományos világban. Einstein esetében egyébként 160-as IQ-t szoktak emlegetni, de az eléggé homályos, hogy ezt a becslés mi alapján teszik (és ez nyilván fokozottan igaz a többi történelmi figurára).

Magyarán a fenti videót inkább csak szórakozási céllal érdemes nézni, és helyén kell kezelni, de attól még izgalmas lehet ezen a vasárnap délutánon megtudni, hogy ki lehetett (talán – valószínűleg nem) az emberiség legokosabb fője.

(Forrás: 123test, Biography.com, kép: wikimedia.commons/ASSOCIATED PRESS)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Egy új elmélet szerint a Nagy Szűrő egy versenyfutás az mesterséges szuperintelligencia és a bolygóközi utazás és letelepedés között – és ebben a versenyben nem állunk épp túl jól.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.