Íme az első képek a nukleáris cunami elszabadítására képes torpedó tesztről

2023 / 03 / 26 / Felkai Ádám
Íme az első képek a nukleáris cunami elszabadítására képes torpedó tesztről
Habár az eszköz hasonlít az orosz Poszeidón drón tengeralattjáróra, ezt most Észak-Korea tesztelte.

Észak-Korea tesztelt egy új, nukleáris képességű víz alatti támadó drónt – írja a Reuters az észak-koreai állami média nyomán. A teszt során az új észak-koreai drón 80-150 méteres mélységben cirkált a víz alatt több mint 59 órán keresztül, és csütörtökön egy nem nukleáris töltetet robbantott fel.

A szakértők szerint az biztos, hogy Észak-Korea egyre sokszínűbb nukleáris fenyegetést próbál felvonultatni, de szkeptikusak azzal kapcsolatban, hogy ezek az eszközök valóban készen állnak-e a bevetésre. Az ilyen fegyverekhez ugyanis miniatürizált robbanófejekre lenne szükség, az pedig kérdés, hogy Észak-Korea ki tudott-e már ilyet fejleszteni. Azt a Reutersnek nyilatkozó szakértők is megemlítették, hogy az eszköz (legalábbis a mögöttes alapelv tekintetében) hasonlít az oroszok Poszeidón torpedójához – a nukleáris cunami elszabadítására képes eszközről, valamint az azt hordozó Belgorod tengeralattjáróról már többször is írtunk, legutóbb például pont annak kapcsán, hogy elkészült az első szállítmány Poszeidón torpedó:

Elkészült az első szállítmány az orosz szuper fegyverből, a nukleáris cunami zúdítására képes Poszeidón torpedóból Az eszköz végső tesztjére tavaly került sor, mostanra elkészült az első, immár bevethető szállítmány is. Nem nagyon akad ezzel szemben hatásos védelem.

Észak-Korea a fegyvert nem tengeralattjáróról, hanem szokatlan mód egy silóból indította – a "Haeil"-nek vagy magyarul Szökőárnak nevezett új drónrendszer célja, hogy besurranó támadásokat hajtson végre az ellenséges vizeken, és megsemmisítse a haditengerészeti csapásmérő csoportokat és a fő hadműveleti kikötőket azáltal, hogy nagy radioaktív hullámot indít egy víz alatti robbanással. Mint azt az észak-koreai állami hírügynökség közölte, a drón bármely partszakaszról vagy kikötőből indítható, de egy felszíni vontatóhajóval is működésbe hozható – ilyen téren tehát eltér a tengeralattjáróról indítható Poszeidóntól. Az állami média fotókat is közzétett az eseményről, amit például lentebb, a CNN rövid hírösszefoglalójában is meg lehet tekinteni. Az állami média fotóin Kim Dzsongun mosolyogva látható egy nagy torpedó alakú tárgy mellett, de ezt nem azonosították az új drónként. Más fényképeken az objektum víz alatti pályájának nyomai és a tenger felszínén látható robbanások láthatók.

A Reuters megemlíti azt is, hogy egy dél-koreai katonai tisztviselő azt mondta, hogy elemzik Észak-Korea állításait. Egy névtelenül nyilatkozó amerikai tisztviselő pedig úgy nyilatkozott, semmi jel nem utal tényleges atomkísérletre – a kérdés tehát az, hogy Észak-Koreának sikerült-e az eszközhöz elég kicsi robbanófejet előállítania.

Észak-Korea azt is bejelentette, hogy robotrepülőket is kilőtt, hogy gyakorolja a taktikai nukleáris támadások kivitelezését. Az állami média szerint a robotrepülőket “teszt robbanófejekkel” is felszerelték, és 1500-1800 km-t repültek. Ezekre a tesztekre egyébként akkor került sor, amikor dél-koreai és amerikai csapatok elindították az elmúlt évek legnagyobb kétéltű partaszálló hadgyakorlatát, amelyben egy amerikai kétéltű rohamhajó is részt vett. Észak-Korea szerint az Egyesült Államok és Dél-Korea hasonló hadgyakorlatai kényszerítik őket arra, hogy "egy mindenre kiterjedő háborúra készítsék fel magukat, és kiemelten erősítsék meg (az országuk) nukleáris haderejét mind minőségben, mind mennyiségben".

Dél-Korea és az Egyesült Államok viszont azt állítja a Reuters cikke alapján, hogy a hadgyakorlatok pusztán védekező jellegűek, és bírálták az északi kísérleteket, amelyek destabilizálóak és sértik az ENSZ szankcióit is. A szövetségesek egyébként mostanra befejezték a szokásos tavaszi, 11 napos Freedom Shield 23 gyakorlatot, de lesznek még további terepgyakorlatok.

(A cikkhez használt kép illusztráció, forrása: Flickr/Theo Crazzolara)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A víz alatti biciklivel olyan gyorsan úszhatunk, mint a halak
A víz alatti biciklivel olyan gyorsan úszhatunk, mint a halak
A halaknak valóban nincs hasznára a bicikli, nekünk viszont igen – akár a víz alatt is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.