Íme az új európai műhold első, elképesztő részletességű képei 36 ezer kilométer magasból 2023 / 05 / 19 / Bodnár Barna

Az ESA (Európai Űrügynökség) közzétette a Meteosat Third Generation Imager-1 (MTG-I1) első felvételét, amelyen olyan részletességgel láthatjuk az Európa és Afrika feletti időjárást 36 ezer kilométer magasságból, amire korábban nem volt példa. A műhold fedélzeti műszereinek köszönhető hatalmas felbontású képek az időjárás-előrejelzőknek értékes információkat nyújtanak az Európa nagy részét beborító és Afrika egyenlítői térségében és az Atlanti-óceánon látható felhőkről. A 2022 decemberében indított MTG-I1 két teljesen új, csúcstechnológiás műszerrel - egy úgynevezett rugalmas kombinált képalkotóval és Európa első villámképalkotójával - rendelkezik, és az eddigieknél jóval magasabb minőségű adatokat szolgáltat, ezáltal az időjárás-előrejelzések is pontosabbak lehetnek majd. Az MTG-I1 a bolygó 80 százalékát képes folyamatosan megfigyelni, így például pontos adatokkal és képekkel szolgál a felhők és a talaj között létrejövő villámlásokról is. Az MTG küldetés az európai meteorológiai műholdakkal foglalkozó kormányközi szervezet, az Eumetsat és az Európai Űrügynökség együttműködésében valósult meg. Az ESA felelős az MTG műholdak kifejlesztéséért és beszerzéséért, az Eumetsat pedig meghatározza rendszerkövetelményeket, fejleszti a kapcsolódó földi rendszereket, üzemelteti a műholdakat, és az adatokat a felhasználók rendelkezésére bocsátja.
Apró, piros objektumok tömege szerepel a JWST felvételein – de a létezésük lehetetlen
Apró, piros objektumok tömege szerepel a JWST felvételein – de a létezésük lehetetlen
A JWST rengeteg kis piros pontot fedezett fel, de ezeket jelenleg bárhogy próbáljuk magyarázni, az ellentmond a most ismert galaktikus evolúciós modelljeinknek.
Ezt látnánk az égen, ha a Földnek is olyan gyűrűi lennének, mint a Szaturnusznak
Ezt látnánk az égen, ha a Földnek is olyan gyűrűi lennének, mint a Szaturnusznak
Nagyon látványos lenne, igaz, a valóságban pontosan így egész biztosan nem jöhetne létre.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.