Indul Európa legnagyobb zöldhidrogén-beruházása

2020 / 07 / 27 / Rácz Tamás
A spanyol Iberdrola bejelentette: 2021-ben már be is indítják a megújuló energiából hidrogént előállító és azt tároló energetikai központot.

A zöld hidrogén természetesen nem zöld, ugyanolyan színtelen, szagtalan gáz, mint a többi forrásból származó hidrogén - és azért zöld mégis, mert megújuló energiával, a környezetet nem terhelő, CO2-emisszió nélküli technológiával állítják elő. A zöld hidrogén kettős jelentősége az energetikában, hogy egyrészt megoldást jelent a nap- szél- és egyéb, nem szabályozható termelési ütemű erőművek által megtermelt energia "elraktározására", másrészt pedig összeköti az elektromos energia szektort a mobilitási szektorral, hiszen a hidrogén az üzemanyag a már most is létező, a közeljövőben pedig gyors térnyerést ígérő üzemanyagcellás autók, teherautók, vonatok, buszok számára.

Európában eddig elsősorban az északi országokból kaptunk híreket a H2-alapú energetikával kapcsolatos fejlesztésekről, de most Spanyolországból kaptunk bejelentést egy nagyszabású projektről. Az Iberdrola nevű áramtermelő-szolgáltató vállalat a Fertiberia műtrágyagyártóval közösen a kontinens (egyelőre) legnagyobb zöldhidrogén-központját kívánja létrehozni.


Ignacio Galán, az Iberdrola vezérigazgatója

A 100 MW termelési kapacitású naperőműből, 20 MWh kapacitású, lítium-ion akkumulátoros puffertárolóból és 20 MW csúcsteljesítményű elektrolizálóból (vízbontó berendezésből) álló komplexum évi több mint 200.000 tonna hidrogént készít majd, miután a tervek szerint már jövőre munkába áll. A beruházás értéke 150 millió euró.

Az itt előállított hidrogént érdekes módon nem energetikai céllal gyártják. A gázt elsősorban a Fertiberia használja majd fel, ammónia-gyárában, így a cég képes lesz éves földgázszükségletét több mint 10%-kal csökkenteni.

Az új beruházás illeszkedik az Európai Unió terveibe is. E hónapban korábban az EU nyilvánosságra hozta zöldhidrogén-stratégiáját, mely szerint 2030-ra 120 GW-nyi kapacitású új megújuló energia-termelőkapacitással 40 GW-nyi elektrolizáló kapacitás üzembe helyezése a cél a kontinensen.


A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Skypod robotok dolgoznak a Renault teljesen automatizált központjában
Skypod robotok dolgoznak a Renault teljesen automatizált központjában
A Renault az automatizálás mellett döntött és kétszáz robotot dolgoztat új központjában.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.