Indul Európa legnagyobb zöldhidrogén-beruházása

2020 / 07 / 27 / Rácz Tamás
A spanyol Iberdrola bejelentette: 2021-ben már be is indítják a megújuló energiából hidrogént előállító és azt tároló energetikai központot.

A zöld hidrogén természetesen nem zöld, ugyanolyan színtelen, szagtalan gáz, mint a többi forrásból származó hidrogén - és azért zöld mégis, mert megújuló energiával, a környezetet nem terhelő, CO2-emisszió nélküli technológiával állítják elő. A zöld hidrogén kettős jelentősége az energetikában, hogy egyrészt megoldást jelent a nap- szél- és egyéb, nem szabályozható termelési ütemű erőművek által megtermelt energia "elraktározására", másrészt pedig összeköti az elektromos energia szektort a mobilitási szektorral, hiszen a hidrogén az üzemanyag a már most is létező, a közeljövőben pedig gyors térnyerést ígérő üzemanyagcellás autók, teherautók, vonatok, buszok számára.

Európában eddig elsősorban az északi országokból kaptunk híreket a H2-alapú energetikával kapcsolatos fejlesztésekről, de most Spanyolországból kaptunk bejelentést egy nagyszabású projektről. Az Iberdrola nevű áramtermelő-szolgáltató vállalat a Fertiberia műtrágyagyártóval közösen a kontinens (egyelőre) legnagyobb zöldhidrogén-központját kívánja létrehozni.


Ignacio Galán, az Iberdrola vezérigazgatója

A 100 MW termelési kapacitású naperőműből, 20 MWh kapacitású, lítium-ion akkumulátoros puffertárolóból és 20 MW csúcsteljesítményű elektrolizálóból (vízbontó berendezésből) álló komplexum évi több mint 200.000 tonna hidrogént készít majd, miután a tervek szerint már jövőre munkába áll. A beruházás értéke 150 millió euró.

Az itt előállított hidrogént érdekes módon nem energetikai céllal gyártják. A gázt elsősorban a Fertiberia használja majd fel, ammónia-gyárában, így a cég képes lesz éves földgázszükségletét több mint 10%-kal csökkenteni.

Az új beruházás illeszkedik az Európai Unió terveibe is. E hónapban korábban az EU nyilvánosságra hozta zöldhidrogén-stratégiáját, mely szerint 2030-ra 120 GW-nyi kapacitású új megújuló energia-termelőkapacitással 40 GW-nyi elektrolizáló kapacitás üzembe helyezése a cél a kontinensen.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Itt a mese vége? – Az LK-99 mégsem szobahőmérsékletű szupravezető valószínűleg
Itt a mese vége? – Az LK-99 mégsem szobahőmérsékletű szupravezető valószínűleg
A Kínai Tudományos Akadémia kutatása alapján az LK-99 sem hozza el a szupravezetők forradalmát, mivel valójában nem is szobahőmérsékletű szupravezető.
Könnyen lehet, hogy Elon Musk most vitte csődbe az X-re átkeresztelt Twittert
Könnyen lehet, hogy Elon Musk most vitte csődbe az X-re átkeresztelt Twittert
"B****** meg magukat!" - üzente a közösségi oldalt elhagyó hirdetőknek a cég első embere, akiknek a hírek szerint ezután nem is igazán áll szándékukban visszatérni.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.