Ha még keresed a távoktatás megbízható támogatóit, mutatunk pár ingyenes alkalmazást

2020 / 03 / 21 / Perei Dóra
Ha még keresed a távoktatás megbízható támogatóit, mutatunk pár ingyenes alkalmazást
Órák lebonyolítása, kapcsolattartás, jegyzetek megosztása, gyakorlás, számonkérés. Összeszedtünk néhány hasznos applikációt, aminek tanárok, egyetemisták és a középiskolások egyaránt hasznát vehetik az elkövetkező időszakban.

Kapcsolattartáshoz

Az első és legkézenfekvőbb megoldás a Google Tanterem, amihez nem kell más, mint egy létező Google-fiók (Gmail-es email cím). A szolgáltatás applikáción keresztül is elérhető, így adott esetben számítógép sem kell hozzá. Bár egyelőre csak angol nyelvű leírás tartozik hozzá, a Google Tanterem több szempontból hasznos lehet a diákoknak és oktatóiknak:

  • átlátható felületének köszönhetően könnyen kezelhető,
  • pillanatok alatt létrehozhatunk új csoportokat,
  • egy helyről elérhetjük az osztályon belüli kommunikációt, a kiadott feladatokat és az osztályzást,
  • összeköthetjük más Google szolgáltatásokkal, például a Drive-al vagy a Naptár funkcióval
  • nincsenek kéretlen reklámok.

Megjegyzés: hasonló funkciókat tölthet be a Google Groups vagy Teams is, ahol dokumentumokat és feladatokat publikálhatunk, hívást kezdeményezhetünk, valamint egy helyen vezethetjük mindennapi teendőinket.

Ha mostanáig nem került rá sor, érdemes létrehozni egy Facebook-csoportot is, ahol a fájlmegosztás mellett csoportos beszélgetések és élő videók segítik az órák levezénylését és a közös tanulást. Apropó konferenciabeszélgetés: a Skype-ot legtöbben bizonyára ismerik, azonban érdemes kipróbálni a Zoom-ot is, amellyel egyszerre akár több százan is kommunikálhatunk, működése pedig stabilabb a Skype-hoz képest. Az alkalmazás pc-ről, telefonról és táblagépről is elfut, illetve akkor sincs ok az aggodalomra, ha egyáltalán nincs kameránk, az applikáció a gép beépített mikrofonjával is megy, sőt akár egy magyar hívószámot telefonon felhívva is csatlakozhatunk a meetinghez. A Doodle a tanárok jobb keze lehet, az ugyanis nagyon jó eszköz csoportok koordinálásához és időpontegyeztetéshez. Az alkalmazás Események ütemezése funkciója ingyenesen használható; kattintsunk a doodle.com/hu linkre, majd azon belül az Esemény ütemezése gombra, ahol kitölthetjük a megadott űrlapot. A program azért kér nevet és email címet, hogy a diákok lássák a feladót, valamint a Doodle a megadott címre küldi nekik a linket, ahol elérhetik a szavazást. Ez a link aztán minden érintettel megosztható.

Jegyzetek és dokumentumok cseréjéhez

A jegyzeteket érdemes mindenki számára megnyitható formátumban megoszthatni, erre jó a Google Dokumentumok platform, ahol mindenki eléri az adott anyagot, nyomon követheti a változtatásokat és akár szinkronban is dolgozhatunk benne. Az Evernote applikációt talán kevesebben ismerik, mindenesetre érdemes tudni, hogy ez is bármilyen felületen használható. A jegyzetek több virtuális füzetbe szortírozhatók, majd önállóan vagy együtt is használhatók, míg a könnyebb kiigazodást címkék segítik. Emellett van keresési funkció, adott esetben nemcsak a jegyzetekben, de a hozzájuk csatolt Word és PDF fájlokban is. Minden felhőben tárolódik, így a dokumentumok egyrészt biztonságban vannak, másrészt bárhonnan elérhetők.

A jegyzetek egymáshoz linkelhetők, sőt, MI segítségével az app képes az összefüggő jegyzeteket egymáshoz rendelni.

Mindemellett az Evernote-al naptárat vezethetünk a vizsgák dátumával és a beadandók leadási határidejével, vagy videókat, cikkeket is elmenthetünk későbbi megtekintésre. Az app iOS-ra innen, Androidos készülékre pedig innen tölthető le.

Számonkéréshez

A Google erre az eshetőségre is gondolt, így például az Űrlapok funkción belül összeállíthatunk feladatsorokat, válaszlehetőségeket, valamint megnézhetjük a válaszadók eredményeit, ha email címmel kellett regisztrálni a kitöltéshez.

Ha ez valamiért mégsem szimpatikus, érdemes esélyt adni a magyar fejlesztésű Redmentának, ami egyszerűbbé és gyorsabbá teszi a dolgozatok összeállítását.

A feladatlapok percek alatt összeállíthatók és megoszthatók, a kezelése pedig ugyancsak gyors és egyszerű, valamint ingyenesen kipróbálható. Létezik egy másfajta 'kikérdező platform' is, méghozzá a Plickers; ez voltaképp egy szavazórendszer, melynek segítségével a telefon beolvassa a diákok válaszait, ráadásul ezáltal a tanár nemcsak egy-két tanulót szólíthat fel, ha mondjuk nem feleltet, csak kikéri véleményüket. Gyakorlásra, házi- és felkészülő feladatok megosztására pedig a Házizz!, a Seesaw, a Popplet és a Claskick is alkalmas. Bár az applikációk közül csak a Házizz! magyar nyelvű, valamennyien azonos célból születtek: segítségükkel minden feladat egy helyen tárolható, könnyen megosztható, illetve bárhova magunkkal vihető. Bónuszként pedig egy tanuláskönnyítő alkalmazás, a Flashcards+, mellyel a diákok tanulókártyákat hozhatnak létre, amikhez akár képeket is társíthatnak. (Nem is kell feltétlenül saját kártyákat kreálniuk, mivel több ezer sablonból választhatnak.) Ráadásként az applikáció törli a már megtanult kártyákat, így segítve a még gyakorlást igénylő területek kiszűrését. A Flashcards+ elérhető iOs-en az App storeban, androidon a Google Playben. A Player.hu-n pedig megtudhatjuk, mivel könnyítik meg a hazai mobilszolgáltatók a digitális oktatás működését a koronavírus idején.

Bár az online tanulás csak megfelelő pedagógiai háttérrel lehet sikeres, mindenesetre a fenti oldalak és eszközök mankót jelenthetnek a távoktatásban.

(Fotó: Getty Images Hungary)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.