Az inkognitó módban zajló böngészés nem olyan titkos, mint gondolnánk - így töröljük az előzményeket

2023 / 01 / 07 / Bobák Zsófia
Az inkognitó módban zajló böngészés nem olyan titkos, mint gondolnánk - így töröljük az előzményeket
Az inkognitó módos vagy privát böngészés nem tárolja az eszközön a böngészési előzményeket, de ez nem jelenti azt, hogy láthatatlanok a tevékenységeink. Egy egyszerű módszerrel megtekinthetőek a felkeresett oldalak és ugyanilyen egyszerűen törölni is lehet őket.

Mit tud az inkognitó mód?

Az inkognitó vagy más kifejezéssel privát módban történő böngészés a legtöbb nagyobb webböngészőben elérhető opció és lehetőséget ad arra, hogy a keresési előzmények tárolása nélkül, elméletileg "titokban" tudjunk a neten weboldalakat meglátogatni. A Google leírása szerint az inkognitó módot akkor érdemes használni, ha nem szeretnénk, hogy a Google Chrome megjegyezze tevékenységeinket, azonban arra is figyelmeztet, hogy a böngésző ilyenkor nem menti ugyan a böngészési előzményeket, a cookie-kat, a webhelyadatokat és az űrlapokon megadott adatokat, de bizonyos esetekben mégis láthatóak maradunk harmadik felek számára.

"A letöltött fájlok és a létrehozott könyvjelzők megmaradnak és tevékenységei láthatók maradnak a felkeresett webhelyek, az Ön munkáltatója vagy iskolája, illetve internetszolgáltatója számára."

- szól a bemutató.

Miért nem teljesen privát?

A privát böngészés azt a célt szolgálja, hogy az általunk használt eszközön rejtve maradjon mások előtt a keresési történetünk és ne kelljen külön törölni az előzményeket, ha valamilyen okból nem akarjuk, hogy mások lássák, milyen oldalakon jártunk, de a weboldalak üzemeltetői továbbra is értesülnek a tevékenységeinkről és bizonyos módszerekkel az eszközeinkről is előhívhatóak az előzmények. Erre a DNS (Domain Name System) szolgáltatás miatt van lehetőség, mivel a DNS köti össze a címsorba beírt weboldal URL-jét, illetve tartománynevét az IP címmel, vagyis ez "kéri ki" a megtekinteni kívánt weboldalt, így a DNS gyorsítótárában (cache-ben) tárolásra kerülnek a weboldalak bizonyos adatai, akkor is, ha inkognitóban netezünk. Ezenfelül, ha bármilyen oldalon bejelentkezünk egy szolgáltatásba a jelszavunkkal, az szintén felismerhetővé tesz minket privát módban is.

Hogyan töröljük az inkognitó módos előzményeket?

Az inkognitó módos előzmények tehát a DNS cache-ben tárolódnak és innen is lehet őket kitörölni, amennyiben tényleg nem szeretnénk, hogy mások lássák a tevékenységeinket, bár a gyorsítótár, ahogy azt a neve is jelzi, hasznos lehet az oldalak felkeresésének gyorsítására. A cache-t bizonyos szülői felügyeletet biztosító alkalmazásokkal (mint a KidsGuard vagy a Hoverwatch), különféle appokkal is meg tudjuk tekinteni, de például a Windows-t használva egyszerűen előhívható pár utasítással.

Windowsban

Ehhez először is a Start menü keresőjébe írjuk be a cmd betűket, ezzel megnyitjuk a parancssoros felhasználói felületet (Command Prompt), illetve újabb gépeken, ahol már elérhető a Powershell, azt is használhatjuk és a Windows+X billentyűkombinációval is elérhetjük a felületet. A futtatás rendszergazdaként opciót kiválasztva az ipconfig/displaydns utasítást beírva, majd entert nyomva látható is a gyorsítótár előzménye. A törlésre szintén a parancssorban van lehetőségünk: ebben az esetben a felület megnyitása után az ipconfig/flushdns utasítást írjuk be, majd nyomjuk meg az enter gombot. Ezzel meg is szabadultunk az összes tárolt előzménytől.

Mobiltelefonon

Mobileszközökön az inkognitó módos előzményeket nem tudjuk ilyen könnyen elérni, ehhez külön alkalmazások letöltésére van szükség, de a törlés legalább olyan egyszerű, mint a Windows-nál.

  • IPhone-on a gyorsítótár automatikusan törlődik, mikor repülőgép üzemmódba helyezzük a telefont, ehhez a vezérlőközpontban vagy a beállítások menüben kell a repülőgép mód ikonjára koppintani.
  • Andoridos rendszereknél a művelet elvégzéséhez nyissuk meg a Google Chrome böngészőt, majd írjuk be a címsorba a következőt: chrome://net-internals/#dns. A megjelenő felületen bal oldalt találjuk a DNS opciót, ezt kiválasztva jobb oldalon már látható is a clear host cache lehetőség, erre kell kattintanunk a törléshez.

(Fotó: Unsplash/Clint Patterson)

Ezzel a módszerrel pillanatok alatt gyorsabbá teheted a telefonodat A legtöbben tisztában vannak vele, hogy a böngésző gyorsítótárát időről-időre érdemes törölni a számítógép optimális működése érdekében, azonban a telefonunk esetében hajlamosak vagyunk megfeledkezni erről a szabályról.


Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.



This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.