Integrált érzékeléssel és reflexekkel is rendelkeznek az MIT kutatói által fejlesztett pneumatikus izmok

2022 / 05 / 13 / Palotai Nándor
Integrált érzékeléssel és reflexekkel is rendelkeznek az MIT kutatói által fejlesztett pneumatikus izmok
A mesterséges izmokból az MIT szakemberei rehabilitációt segítő kesztyűt, interaktív robotot, illetve még egy pneumatikus négylábút is készítettek.

Bár a robotokról a legtöbb laikusnak sok esetben fémszagú és masszív felépítésű eszközök jutnak eszébe, ahogy halad az idő, egyre inkább nyilvánvalóvá válik, hogy számtalan helyzetben sokkal inkább rugalmasságra, formálhatóságra lenne szükség, így nem csoda, ha az utóbbi időben az úgynevezett "puha robotok" és a hozzájuk kapcsolódó fejlesztések is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Ilyen robotokról már mi is többször beszámoltunk oldalunkon: írtunk többek között a 2 milliméter átmérőjű, mágneses gilisztarobotról, melyet szándékosan az emberi tüdő hörgőinek felfedezésére, illetve akár kezelésére is fejlesztettek, de beszámoltunk a puha robotok számára fejlesztett öngyógyító anyagról, illetve az emberi testből idegen tárgyak kivételére szakosodott – klasszikus értelemben robotnak már csak bajosan nevezhető – mágneses robotslejmről is.

A puha robotika kutatási ágához csatlakoztak az MIT CSAIL szakemberei is: különleges, puha szövetanyagból és gumicsövekből készült mesterséges izmokat fejlesztettek –  olvasható az egyetem weboldalán. A pneumatikus izmok hálós szövetébe elektromosságot vezető szálak lettek integrálva, melyek segítségével a mesterséges izmok „érzékelik” is, amit megérintenek, de igény esetén – nyilván összehúzódással – reagálhatnak is ezen ingerekre. Ezen felül az ilyen aktuátorokkal szerelt kesztyűk vagy robotkarok érzékelhetik a fogás szorosságát is, azaz durván szólva azt is, hogy "sikerült-e" megfogni a tárgyat.

A kutatók most egy új eszköz, a PneuAct segítségével bármilyen, tetszőleges paraméterekkel rendelkező, egyedi formájú mesterséges izmot felvázolhatnak, a program megtervezi hozzá a szövethálót, és a mozgását is leszimulálja, a külön erre a célra tervezett szövőgép pedig legyártja az alkatrészt. Ezt követően a kutatóknak kézzel kell összerakniuk a mesterséges izmokat, melyekhez egyszerű, háztartási boltokban is kapható gumicsövet is felhasználnak.

Jelenleg a szakemberek által tervezett összes mesterséges izom hengeralakú, és ez a tervezett eszközökön is tetten érhető. Ennek az oka egyébként inkább gyakorlati, mint tudományos: a kutatók törekedtek rá, hogy olcsó, bárhonnan beszerezhető alkatrészekkel oldjanak meg mindent, amit csak lehet, és a hengeres formájú izmok számára pedig tökéletes és megfizethető megoldásnak bizonyult a kereskedelmi forgalomban is kapható, teljesen átlagos gumicső. A mesterséges izmokból az MIT szakemberei rehabilitációt segítő kesztyűt, interaktív robotot, illetve egy pneumatikus négylábút is készítettek.

(MIT CSAIL)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A korszakalkotónak szánt AI Pin óriási bukta az első kritikák szerint
A korszakalkotónak szánt AI Pin óriási bukta az első kritikák szerint
Túlmelegszik, megbízhatatlan válaszokat ad, lassú és még drága is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.