Intelligens álcázóminta rejtheti el a vadászgépeket a drónok MI rendszerei elől

2020 / 09 / 20 / Justin Viktor
Intelligens álcázóminta rejtheti el a vadászgépeket a drónok MI rendszerei elől
A drónok kamerája bár mindent lát, de épp mint az embernél, hiába éles a szem, a mögötte álló agy becsapható, ha megismerjük működésének jellemzőit. A legújabb fejlesztés egy kisebb méretű álcázóminta, melynek alkalmazása eltünteti a vadászgépeket az MI elől. Látják őket, de nem ismerik fel, mit látnak.

YOLO fail

A technológiát a Holland Organisation for Applied Scientific Research kutatói fejlesztették ki, és képes arra, amire előtte semmi: átveri a  YOLO (You Only Look Once) valós idejű tárgyfelismerő rendszert, mi több, valószínűleg az összes ehhez hasonló elven működő konkurensét is. A vadászrepülőgépek egyszerűen eltűnnek az MI szemei elől. 

"Megmutattuk, hogy egy viszonylag kis folt, melynek mérete a repülőgép méretének körülbelül 10 százaléka, hatékonyan álcázza az egész gépet az automatikus felismerés ellen"

- mondta el Ajaya Adhikari, a projekt egyik kutatója a Digital Trendsnek. "Ezek az apró foltok praktikusabb megoldásnak tűnnek az álcázás során, mint az egész gép lefedése." 


Hagyományos álcahálóval fedett repülőgép. (Kép: Organisation for Applied Scientific Research)

Adversarial A.I.

A csúcstechnológiás álcázó-minták nem feltétlenül úgy néznek ki, ahogy elképzelnénk őket. A megoldás gépeket és gépi-analitikát hivatott megtéveszteni, nem pedig az emberi szem mögötti asszociatív, tapasztalatokra és rutinra épülő humán intelligenciát.

Az ellenséges mesterséges intelligencia (Adversarial A.I.) kutatása komoly fejlődésen ment keresztül az elmúlt években. Magára a módszerre is így, “Adversarial A.I.”-ként  hivatkoznak, melynek során megkeresik a sérülékenységeket és sebezhetőségeket azokban a metódusokban, melyeket a mesterséges intelligencia szoftverek használnak a tárgyak azonosítására és osztályozására.

Eszpresszónak látszó tárgy

Ennek eredményeképp a múltban, pusztán a felületüket borító minták megváltoztatásával az “Adversarial A.I.” rendszerek már képesek voltak elérni, hogy az MI 3D-nyomtatással készült teknősöket puskákként, egy baseball labdát pedig eszpresszóként azonosítson.

"Legjobb tudásunk szerint mi vagyunk az elsők, akik a légi megfigyelés elleni álcázás során felfedeztük az “Adversarial A.I.” rendszerek alkalmazási technikáit" - mondta el Richard Digital Hollander, a legújabb projekt vezető kutatója.

"Munkánk eredményei azt mutatják, hogy az “Adversarial A.I.” megoldások a hagyományos álcázás lehetséges alternatívájának tekinthetők, ha mély tanulási modelleket használnak az automatikus elemzéshez."


A random folt-mintával és az Adversarial A.I. technológiával készült folt-mintával fedett gépek közül, az utóbbiakat nem ismerte fel az erre betanított mesterséges intelligencia. (Kép: Organisation for Applied Scientific Research)

Persze nem valószínű, hogy a hadseregek azonnal rávetnék magukat az új megoldásra, az új eredményeket még ellenőrizni kell szimulált és talán éles bevetési körülmények között is. A tudományos eredményesség bizonyításához még összehasonlító tesztekre is szükség lesz, ahol összevethetik hatásukat a hagyományos álcázási megoldások adta eredményekkel. 

A munkát ismertető cikk „Adversarial Patch Camouflage against Aerial Detection” címmel online olvasható.

(Forrás: DigitalTrends Képek: Organisation for Applied Scientific Research)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.