Intelligens csapdák, költséghatékony protézis, a Sziget Fesztivál környezeti terhelésének csökkentése

2020 / 06 / 20 / Perei Dóra
Intelligens csapdák, költséghatékony protézis, a Sziget Fesztivál környezeti terhelésének csökkentése
Mezőgazdasági kártevők elleni védekezést segítő intelligens csapdák, végtaghiányos gyermekeknek fejlesztett költséghatékony protézis, felelős hulladékgazdálkodást célzó sátor-újrahasznosítás a Sziget Fesztiválon, online közoktatást megvalósító országos egyetemista kezdeményezés. Idén ezeket a pályázatokat díjazta az ELTE Innovációs Központ.

Az ELTE Innovációs Központ idei felhívására tizennégy pályamű érkezett be, melyek közül nyolcan kerültek a döntőbe. A június ötödikén megtartott szóbeli fordulóban a beérkezett pályamunkák mellett a Startup ELTE-seknek kurzus három csapata is részt vett.

A szakmai zsűri, Magyar Dániel igazgató (ELTE Innovációs Központ), Sebők Katalin elnökhelyettes (Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal), Pakucs János tiszteletbeli elnök (Magyar Innovációs Szövetség), Hőnyi Péter menedzser (Start it@K&H startup inkubátor), Hartmann Máté befektetési menedzser (Hiventures Kockázati Tőkealap-Kezelő Zrt.), Filák László osztályvezető (Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala) és Horváth Mihály ELTE HÖK elnök, közülük választotta ki a négy nyertest. A zsűri Posta Donát (ELTE GTI), Bereczki Anna (BME), Szoták Soma (ELTE IK), Koór Levente (ELTE IK) és Zsigó Miklós (Nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium) SMAPP:

Számon tartható-e a gazdaságunk összes kártevője? pályázatát találta a legérdekesebbnek és jutalmazta első helyezéssel.

A projektre emellett a Sart it @K&H startup inkubátor, K&H Bank Zrt. is felfigyelt és különdíjat ítélt neki, ezzel a csapat a Start it @K&H legközelebbi, 2020 őszi kiválasztási folyamatában automatikusan a döntő körbe (Pitch Day) kerül. A SMAPP LAB csapata digitalizált csapdacsaládot fejleszt, amellyel előre jelezhetők a különféle kártevők (főként almamoly, kukoricamoly és gyapottok bagoly) elleni hatékony védekezési időpontok. Az új típusú csapdák távirányítással vagy automatizálva képet készítenek arról, hogy éppen mi látható a csapdában. A fotók és az adatok online adatbázisba kerülnek, illetve a gazdák részére készül egy olyan felület, ahol az adatok és képek hónapokra, évekre visszamenőleg is megtekinthetők.

Így komplex döntéstámogató rendszer jön létre, amely alapján nagy pontossággal megállapíthatók a permetezés leghatékonyabb időpontjai.

Kovács Tamás (ELTE IK), Vas Alexa Zsófia (SZE) és Povlács Belián (SZE) Low-cost Robotics projektje nyerte el a második díjat és egyben a leginnovatívabb együttműködés különdíját. A Low-cost Robotics egyedi, költséghatékony, ugyanakkor funkcionális kézfej/alkar protéziseket fejleszt három és tizenhat év közötti végtaghiányos gyermekek számára. Céljuk, hogy a protézisviselés első, tanulási szakaszába kapcsolódjanak be, így segítve elő a későbbi, fejlettebb protézisek (bionikus karok) viselését. A technikai újítás mellett az ár alacsonyan tartása is fontos törekvés annak érdekében, hogy

a rászoruló szülőknek a gyermekek növekedésével egyidejűleg ne kelljen háromhavonta nagyságrendileg több százezer forintot kiadniuk protézisre.

Czégény Júlia Lívia (ELTE PPK), Szabó Zsanett (ELTE TÁTK) és Tass Botond Márk (ELTE ÁJK) TENTE projektje harmadik helyezést ért el. Projektjük célja a Sziget Fesztivál környezeti terhelésének csökkentése a hátrahagyott sátrak begyűjtése és újrahasznosítása révén. A javaslat szerint a sátrak dekompozíciója után az anyag és a kötelek újrahasznosításával függőágyak készíthetők, amelyeket a Fesztivál területén kialakítandó pihenőparkban feszítenének ki, hozzájárulva a brand társadalmi felelősségvállalásának erősítéséhez.

A zsűri a társadalmi innovációs különdíjjal Végh Virág Anna (ELTE GTI), Szálkai Kornélia (BCE), Tóth Bernadett (BCE), Simon Barbara (PTE), Hábel Eszter (ELTE BTK) OKTONDI: Oktatás. Online. Digitálisan. projektjét jutalmazta. Az OKTONDI weboldal annak érdekében jött létre, hogy segítse a távoktatás során a pedagógusok, tanárok, illetve a diákok munkáját a járványhelyzetben. Az online felület

egy helyen, kereshető tudástár formájában teszi elérhetővé a Nemzeti Alaptantervvel összeegyeztetett, évfolyam és tantárgy szerint rendszerezett tananyagot,

illetve a tanárok számára oktatóvideókat tartalmaz annak érdekében, hogy megismertesse velük azon alkalmazásokat, melyek segítségével online is könnyűszerrel tudnak tanórát tartani, számonkérni, miközben igénybe vehetnek egy dolgozatidigitalizáló szolgáltatást is. Az Oktondi különlegessége, hogy széleskörben elérhető és átfogó tevékenységet végez. Az eredeti célon, miszerint a járványhelyzetben kialakult közoktatási nehézségekre nyújt megoldási lehetőséget túl, az Oktondi készítői még számos további, figyelemre méltó szolgáltatás bevezetését is tervezik.

Az ünnepélyes eredményhirdetésre és díjátadásra az ELTE Innovációs Nap keretében, várhatóan az ősz folyamán kerül sor. További információ a nyertes pályamunkákkal kapcsolatban az Innovációs Központ kollégáitól kérhető.

(Forrás: ELTE, Fotó: ELTE, Needpix)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Magától feloldódik és eltűnik az agyban a homokszem méretű implantátum
Magától feloldódik és eltűnik az agyban a homokszem méretű implantátum
Egészen apró, agyba ültethető érzékelőt fejlesztettek kínai kutatók, ami vezetékek nélkül működik és néhány hét alatt lebomlik a testben.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.