IoT a klímaváltozás elleni küzdelemben

2019 / 11 / 26 / Justin Viktor
IoT a klímaváltozás elleni küzdelemben
Az ipari forradalmat és az azt megalapozó technológiát nevezhetjük nyugodtan eredendő bűnnek is, ha az ember okozta éghajlatváltozás okait keressük. Ironikus módon, egy újabb ipari forradalom és annak új technológiái lehetnek az orvosság a bajokra, melyeket az emberiség ma elszenved az antropogén (ember okozta) globális felmelegedés képében.

Meleg helyzet

A globális felmelegedés ellensúlyozására a legnagyobb pozitív hatást egyfelől a zöld technológiák és a megújuló energiaforrások jelentik majd, másfelől az IoT (azaz a dolgok internete) és a Smart Connectivity (okos összeköttetés), mely az előbbi megoldások létfontosságú segítőjeként léphet színre. Ez utóbbi lehetővé teheti majd a Green Microgridnek nevezett zöld mikrohálózatok számára, hogy bekapcsolódjanak az energiaszolgáltatásba, amikor a nem megújuló, hagyományos közműhálózatok meghibásodnak vagy nem állnak rendelkezésre. Ugyanakkor az IoT és az intelligens eszközök használata lehetővé teszi az energiahálózatok és a fogyasztók általánosságban történő energiahatékonyabbá tételét, csökkentve ezáltal az energiafogyasztást egy olyan korban, amikor élhető környezetünk jövője függ ettől.

Számos vállalat és szervezet működik az energia- és az IoT szektoraiban, ezek egyike a massachusettsi székhelyű Ameresco, az energiahatékonyságra és a megújuló energiákra összpontosító energiainfrastruktúra-szolgáltató, amely állami és magánszektorbeli szervezeteket is kiszolgál. Idén júniusban jelentették be az USA Tengerészgyalogságának Toborzóbázisa (MCRD) számára a dél-karolinai Parris Islandon létesített kiterjedt infrastrukturális projekt befejezését.

Gőzüzem

Konkrétan egy pazarló, elhasználódott gőzüzem cseréjét végezték el, egy 5,5 MW teljesítményű teljesen automatizált erőműre, amelyet 20 000 napelemmodul biztosít. Olyan esetekben, amikor a fő közműhálózat nem áll rendelkezésre vagy nem működik, az üzem vezérlőrendszerének összekapcsolt és automatizált jellege lehetővé teszi, hogy zökkenőmentesen átváltsanak a mikrohálózatra minimális, vagy nulla állásidővel. Ez mindemellett azt is jelenti, hogy a sziget teljes energiaigénye valós időben nyomon követhető, és a helyszínen termelt energia arányos elosztásával kielégíthető.

Végül, az Ameresco által telepített új rendszerek azt is jelentik, hogy a telephely közüzemi energiaigénye 75 százalékkal, a vízfogyasztása pedig 25 százalékkal csökkent!

Leállunk a leállással

Az Ameresco hasonló rendszereket telepített kórházakba , haditengerészeti hajógyárakba és a régiós közműhálózathoz, valamint egy tiszta-energia erőművet Connecticutban, ami lehetővé teszi az állam iskolai körzetében fellépő közüzemi energiaigény 60 százalékának előállítását.

Érdemes kihangsúlyozni, hogy a számos technológiai frissítés és új helyszíni szolgáltatás nem lett volna lehetséges az IoT nélkül.

Ennek oka a helyszíni mikrohálózathoz történő automatikus csatlakozás képessége - késleltetés vagy leállás nélkül - ami sokkal vonzóbbá és reálisabbá teszi a megújuló energiára való átállást a vállalat ügyfelei számára.

Más vállalatok szintén felhasználták az IoT lehetőségeit az energiahatékonyság biztosítása és a megújuló energiaforrások nagyobb mértékű felhasználásának ösztönzése érdekében. Hogy még egy igazi óriást említsünk, a General Electric fontos szereplője volt az IoT-ökoszisztémának, mióta 2014 márciusában társalapítóként létrehozták az Industrial Internet Consortiumot (IIC - Ipari Internet Konzorcium).

120 millió autóval kevesebb

A vállalat egyik legnagyobb projektje még 2016-ban fejeződött be, amikor bemutatta a gőzüzemű technológiák számára készített digitális erőmű projektjét, amely állításuk szerint „drasztikusan csökkentheti az üvegházhatású gázok kibocsátását” a széntüzelésű erőművek teljesítményének javítása révén. Ezt úgy érték el, hogy 10 000 valós idejű adatokat szolgáltató érzékelőt telepítettek az erőműben, melyek adatait az üzemeltetők elemezhetik, hogy döntéseket hozzanak az üzem működésének optimalizálásáról.

A GE szerint a rendszer évi 0,58 gigatonnás üvegházhatású gázkibocsátás megspórolásával jár, ami olyan, mintha 120 millió autóval kevesebb futna a közutakon, 550 millió négyzetkilométernyi erdővel több lenne a földön, és 20 milliárd izzólámpát LED-re cserélnénk.

A világ leghatékonyabb erőműve

Az EDF Energy franciaországi Bouchainban található kombinált ciklusú erőművében átadott GE digitális erőmű 62,2 százalékos, példátlan hatékonyságot ért el, amely a világ(!) leghatékonyabb erőművének Guinness-rekordját is elnyerte. A hatékonyságnövelő technológiák sorát beépítették az Engie , a Puerto Puerto , a China Machinery Engineering Corp. és az Israel Electric Corp. által üzemeltetett erőművekbe, nem is beszélve a GE saját üzemeiről. Látható, hogy az IoT fejlesztése és bevezetése már világszerte jelentős eredményeket ért el az energiahatékonyság növelése és a szén-dioxid-kibocsátás mérséklésének szempontjából.

Más cégek, mint például a Cisco és a Fujitsu , szintén kidolgozták IoT-vezérelt hatékonysági megoldásaikat az energiaipar számára. De ha egy pillanatra félretesszük az ipari alkalmazásokat, látható, hogy számos vállalat használja az IoT-t arra, hogy támogassák az otthoni energiahasználat hatékonyságát. A Bosch például egyike azon cégeknek, amelyek intelligens termosztátok sorozatát gyártják. Ezek lehetővé teszik a háztartások számára az energiafelhasználás szabályozását, míg a Hive szintén beveztett egy háztartási energiafogyasztással kapcsolatos intelligens eszközcsaládot, ideértve például a távolról kikapcsolható intelligens fali csatlakozót.

Közútkezelő "level 99"

Ha megnézzük az úthálózatot, az intelligens forgalomirányító rendszerek és alkalmazások drasztikusan csökkenthetik a torlódást az utakon. 2015-ben, az Ofcom brit távközlési szabályozó jelentést tett közzé az IoT-ről és a forgalomról, megállapítva, hogy a torlódások 15 százalékkal történő csökkentése évente körülbelül 1 milliárd dollár megtakarítást eredményezhet a brit gazdaság számára, nem is beszélve az autók károsanyag-kibocsátásának csökkentése jelentette előnyökről. Ezért örömteli látni, hogy olyan városok, mint Dallas és Darmstadt bevezetik az intelligens forgalomirányítási rendszereket, amelyek mind hozzájárulnak a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez.

Végül, az olyan vállalatok is mint az AT&T és a Microsoft, IoT technológiát használnak irodáik és helyiségeik energiahatékonyságának fokozására, és segítenek ebben a többieknek is, például a Starbucksnak, ami a Microsoft Azure platformját használta fel energiafelhasználásának menedzselésére. Ha megnézzük egyben amiről eddig olvastunk, látható, hogy az IoT összességében hatalmas pozitív hatással lesz a világ energiafogyasztására. Egy Ericcson-tanulmány szerint az IoT 2030-ra önmagában egyenesen kb. 15százalékkal csökkentheti a szén-dioxid-kibocsátást. Tehát még akkor is, ha nem tudjuk megfékezni egyre több energiát felhabzsoló, kielégíthetetlen étvágyunkat, az IoT legalább abban segíthet, hogy tompítsuk a falánkság legrosszabb következményeit.

(Forrás: Forbes Képek: Unsplash, Pexels)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Mire használjuk és mire ne a gépi tanulást? - mesterségesintelligencia-szakértő árulta el
Mire használjuk és mire ne a gépi tanulást? - mesterségesintelligencia-szakértő árulta el
Ne használj mesterséges intelligenciát, ha nincs szükség mesterséges intelligenciára - javasolja Szertics Gergely - de nagyon sok esetben szükség van rá. Mit jelent a mesterséges intelligencia, miért fontos a gépi tanulás és mikor érdemes használni az ipari szereplőknek? Ezekre a kérdésekre kaphattunk választ a Smart Factory ConnAction Konferencián.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.