Jó reggelt, holnap van - és ki kell találni, hogy a tegnap technológiája elég-e

2019 / 11 / 10 / Pőcze Balázs
Jó reggelt, holnap van - és ki kell találni, hogy a tegnap technológiája elég-e
Chris Rock azt mondja, hogy a férfiak nem tudnak visszalépni, ha szexről van szó, a nők nem tudnak visszalépni, ha anyagiakról van szó. Az iPhone SE2 egyre biztosabbnak tűnő érkezésével kérdés, hogy bárki vissza tud-e lépni, ha technológiáról van szó.

Mielőtt technológiáról beszélnénk, beszéljünk a pénzről és a szexről. Nem, nem egy polgármester és egy autógyár vezetői közti beszélgetésből idéztünk. De mindig jobb egy színvonalas standuppal kezdeni egy cikket, mint rögtön processzorokról beszélni.

Na de akkor a lényeg: Ming-Chi Kuo, az elemző, aki szinte mindig képben van azzal, hogy mit fog az Apple legközelebb csinálni (tipp: a gyárral szemben lakik egy rokona), megírta, hogy mit fog tudni a következő iPhone - idézi a 9to5mac. És ez a következő iPhone nem az a következő iPhone - nem a szeptemberben, teátrálisan bemutatott, csillogó, drága valami. Hanem a jövő tavasszal, csöndben megjelenő, a három generációval ezelőtti iPhone 8-ra emlékeztető valami. Az, amin valószínűleg nem lesz arcfelismerés, csak ujjlenyomatolvasó. Az, amelyiken nem lesz olyan kamera, hogy szebb a képe, mint a valóság. Az, aminek nem lesz olyan kijelzője, hogy még szebb rajta a valóságnál is szebb fotó. Olyan lesz, mint az iPhone SE volt korábban - egy régebbi forma, modern belsővel, barátságos árral. Egy egyszerű kis Apple telefon, frissített processzorral, akkora mérettel, ami nem csak koslárlabdázók kezében fér el kényelmesen. Az ára pedig 400 dollár körül lesz, vagyis olcsóbb lesz, mint a most 440-nél kezdődő, elavult iPhone 8, ami itthon 187 ezer forint. Szóval végre valódi dilemma lesz, hogy 170 ezer forintot adnánk egy telefonért, vagy 247-et a rögtön utána következő, tavalyi iPhone XR-ért. És ez nagyon nem mindegy,

mert nem csak itthon visz el egy jó okostelefon egy félhavi fizut.

A munkahelyemen egy MacBook Prót használok, ami négy és fél éves. Az otthoni gépem, egy nyolcéves MacBook Pro idén adta fel végleg a küzdelmet a korával, de eszembe se jutott egy aktuális, szerencsétlen billentyűzetű, könnyű, szép, menő MacBookot venni helyette. Vettem egy erős, randa kijelzős, hároméves MacBook Airt használtan egy barátomtól. Háromszázezer forinttal olcsóbban. A jelenlegi hordozható Macek csapnivaló billentyűzetei miatt nem volt kifejezetten nehéz a döntés - de valószínűleg anélkül is így döntöttem volna. Mert az ilyen beruházások előtt azok, akik nem csak azt nézik, hogy passzoljon a Michael Kors hűségkártyájukhoz a gép színe, végiggondolják, hogy mire kell, és hogy azt a szintet hogyan lehet a legolcsóbban jól megugrani. Az új iPhone ezt a szabadságot adja majd vissza nekünk, anélkül, hogy használtban kéne gondolkoznunk.

Ha a régi telefon már nyekeg-nyökög, ott fogunk állni az üzletben, fogdossuk a böszme, nagytudású, aktuális készülékeket, és a régire emlékeztető, lényegesebben olcsóbb kistesókat, és eldöntjük, hogy fizetnénk-e 80, 120, 230 ezer forinttal többet értük. Lesz, aki azt mondja, hogy igen, mert végiggondolta. Lesz, aki azt mondja, hogy igen, mert végig se kell gondolnia. De lesznek, akik egy modern, időtálló készülékhez jutnak, anélkül, hogy azt éreznék, annak a különbségnek meglett volna máshol a helye. Nem mindig szerencsés, ha a nagy tech vállalatok hagyják dilemmázgatni a vásárlóikat - de ebben az esetben nagyon az.

(Fotó: Canned Tuna/Flickr)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Vészesen közeleg a Q-nap, amikor minden rendszer feltörhetővé válik
Vészesen közeleg a Q-nap, amikor minden rendszer feltörhetővé válik
A Q-nap az az időpont, amikor a kvantumszámítógépek képesek lesznek feltörni a ma használt titkosítási módszereket. Ez pedig akár már jövőre is bekövetkezhet.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.