A világ legrövidebb IQ tesztje csak három kérdésből áll, de trükkösebb, mint gondolnánk

2022 / 03 / 03 / Bobák Zsófia
A világ legrövidebb IQ tesztje csak három kérdésből áll, de trükkösebb, mint gondolnánk
Ugyan nehéz az emberi intelligenciát számszerűsíteni, de nem feltétlenül az eredmény számít, hanem az agyunk megtornáztatása. Előre szólunk: a harvardi diákok fele nem a helyes válaszokat adta a kérdésekre.

Először töltsük ki a tesztet, utána elmeséljük a történetét.

1. Egy baseballütő és a hozzá tartozó labda 1,10 angol fontba kerül együtt. Az ütő pontosan 1 fonttal drágább, mint a labda. Mennyibe kerül a labda?

2. Ha 5 gépnek 5 percbe telik 5 csavart legyártania, akkor 100 gépnek hány percbe kerül 100 csavart készítenie?

3. Egy tóban úszik egy vízililiom-levél. Minden egyes nap a duplájára nő a mérete. Ha 48 nap alatt az egész tavat befedi, mennyi időbe telik, hogy csak a tó felét takarja be?

Shane Frederick, a Yale Egyetem professzora 2003 januárjában kezdte el tesztelni az általa Cognitive Reflection Test-nek (kognitív reflexiós teszt) elnevezett kérdéssort, mely elsősorban azt a régi felvetést hivatott tesztelni, miszerint az intelligencia és a türelem egymást kiegészítő tulajdonságok.

A türelmet nem szabad összekeverni a lustasággal, ebben az esetben azt jelenti, hogy az intelligens ember a jövőben várható eredményeket nem rendeli alá az azonnal kapható jutalmaknak.

A két tulajdonság összefüggéseit már az ötvenes évek óta vizsgálták, de nem kifejezetten koherens módon. Melikian 1959-es tesztjében öt és tizenkét év közötti gyerekeket kért meg, hogy döntsenek: az általuk rajzolt ember képéért cserébe inkább három centet szeretnének, de azonnal, vagy kétszer annyit, de csak két nap múlva. Azok, akik a nagyobb jutalmat preferálták, általában hajszálnyival jobban teljesítettek az intelligencia teszteken. Később, Funder és Block 1989-es kísérleteiben hasonló módon, tizennégy éves tinédzsereknek tették fel a kérdést egy hat körös teszt minden fordulóján: igénylik az azonnali négy dolláros fizetséget, vagy a hatodik fordulóban beváltják 4.80 dollárra. A magasabb IQ-val rendelkező fiatalok hajlandóbbnak mutatkoztak a befektetésre. Az évek során elvégzett többi megfigyelés is arra engedett következtetni, hogy a kognitív képességek és az idő-preferencia valamilyen összeköttetésben állnak egymással, de arra nem adtak pontos választ, a tudatosság milyen időkeretben fejti ki a hatását, illetve pontosan milyen működési elv áll a jelenség hátterében. A szakértők különbséget tesznek két eltérő típusú megfigyelési/gondolkodási folyamat között:

  • egyes rendszernek nevezik a spontán észlelést, mely nem igényel tudatos figyelmet és nem fogyasztja az erőforrásainkat (például, mikor valakit automatikusan felismerünk találkozáskor)
  • kettes rendszernek a tudatos reflexiót igénylő, megfontoltabb gondolkodást, amely már sokkal jobban függ a személyes motiváltságtól, a koncentrációtól és előzetesen megtanult szabályoktól

A Cognitive Reflection Test három rövid kérdése nem arra szolgál, hogy átfogó képet mutasson az intelligenciáról, melynek rengeteg más összetevője van, hanem főként ennek a két rendszernek a működését vizsgálja. A kérdéssor huszonhat hónapig tartó vizsgálata során harmincöt különböző tanulmányt készítettek összesen 3428 résztvevővel, akik többek között a Princeton, a Carnegie Mellon, a Harvard és az MIT Egyetem diákjai közül kerültek ki. A felmérés azt mutatta: a nagy presztízsű iskolákban zajló oktatásban való részvétel nem feltétlenül jár az idő-preferenciával összefüggő intelligencia növekedésével, míg a MIT tanulói viszonylag jól teljesítettek, 48%-uk érte el a legfelső hármas szintű eredményt, addig a harvardiaknak csak 20%-a, átlagban pedig 50%-uk teljesített “alul”. Azt nem árulták el nekik előre, hogy a kérdések a türelem és megfontoltság kognitív folyamatokban játszott szerepét vizsgálják, hiszen ez megváltoztatta volna a természetes hozzáállásukat, ezért nem árultuk el mi sem. A helyes válaszok pedig:

1. 5 penny

Ha a labda ára X, az ütőé pedig 1 fonttal több, akkor: ütő + labda = X+(X+1)=1,1

Vagyis: 2X+1=1,1 és 2X=0,1

X=0,05

2. 5 percbe telne 100 csavart legyártani

5 gép 5 perc alatt 5 csavart készít el, ezért 1 gép is 5 perc alatt készít el egyet. Így ha 100 gép van, 5 perc alatt 100 csavart tud legyártani.

3. 47 napba telne, hogy a levélzet a tó felét befedje

Ha a levélnek 48 napba telik, hogy az egész vízfelszínt betakarja, és közben naponta a duplájára nő, akkor a 47. napon kell megkétszereznie a méretét, ahhoz, hogy tó teljes felszínét eltakarja.

Bonyolultabb IQ tesztet több online oldalon is találhatunk, magyarul például a Mensa Hungariqa portálján.

Ez a cikk eredetileg 2020. 03. 27-én jelent meg a Rakétán.

(Fotó: Pixabay)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Másfél évszázad után megszűnik az egyik legrégebbi tudományos folyóirat
Másfél évszázad után megszűnik az egyik legrégebbi tudományos folyóirat
Charles Darwin felfedezéseiről újdonságként számolhatott be a Popular Science a tizenkilencedik század végén.
Mi történik a világban és az Univerzumban egyetlen másodperc leforgása alatt?
Mi történik a világban és az Univerzumban egyetlen másodperc leforgása alatt?
Egy másodperc egy szemvillanás – mégis ezen idő alatt is elképesztő mértékben történnek dolgok – velünk emberekkel, és odafent a Kozmoszban.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.