Ismeretlen, rejtélyes struktúrához vezethet a piramisoknál most felfedezett, L-alakú földalatti építmény

2024 / 05 / 15 / Felkai Ádám
Ismeretlen, rejtélyes struktúrához vezethet a piramisoknál most felfedezett, L-alakú földalatti építmény
A rejtélyes L-alakú építmény, amit a föld alatt fedeztek fel a gízai piramisok közelében, talán egy mélyebben fekvő, feltáratlan rész bejárata lehet.

Az egyiptomi régészek az L-alakú anomáliát fejlett távérzékelési technikák segítségével észlelték Giza nyugati temetőjében. Ez a temető a királyi családtagok és magas rangú tisztviselők számára volt fenntartva, akiket gyakran föld feletti négyszögletes épületekbe, úgynevezett masztabákba temettek el. A kutatáshoz a kutatócsoport elektromos ellenállás-tomográfiát (ERT) és földradart (GPR) vetett be – az ERT elektromos áramot küld a talajba az ellenállás mérésére, míg a GPR radar segítségével térképezi fel a felszín alatti struktúrákat. Érdekesség, hogy a temető közepén azonosított résznél nincs föld feletti sír.

A csapat a felszín alatt körülbelül 2 méterrel azonosította ezt az anomáliát – az L-alakú struktúra pedig legalább 10 méter hosszú. Az Archaeological Prospection folyóiratban május 5-én publikált tanulmány szerint bármi is legyen ez a hely, a megépítése után homokkal töltötték fel – írja a Live Science. Az anomália nagy ellenállása alapján ugyanis a struktúra homok és kavics keverékével lehet tele, de az sem zárható ki a mérések alapján, hogy ez egy légrés, ami viszont egy komolyabb földalatti szerkezetre utalna. A feltárás mindenesetre folyamatban van, szóval hamarosan remélhetőleg többet is megtudunk majd az építményről, valamint annak a rendeltetéséről.

Motoyuki Sato, a tanulmány vezető szerzője és a Tohoku Egyetem professzora e-mailben úgy nyilatkozott a Live Science-nek, hogy elég biztos abban, hogy nem természetes képződményről van szó – szerinte ugyanis ehhez a szerkezet formája túlságosan is éles. Peter Der Manuelian, a Harvard Egyetem egyiptológia professzora, aki nem vett részt a tanulmányban, megjegyezte, hogy a területen eddig épp azért nem történt feltárás, mert nem akadtak ott látható, földfeletti építmények. A professzor arról is beszélt, hogy látszatra hasonló, L-alakú kápolnák akadnak Gízában, de ezek mind föld felettiek, így ez a föld alatti szerkezet mindenképp komolyabb vizsgálatot igényel.

A 2021 és 2023 között végzett távérzékelési vizsgálat egyébként három intézmény kooperációjának a keretében valósult meg: a Higashi Nippon Nemzetközi Egyetem, a Tohoku Egyetem és az egyiptomi Nemzeti Csillagászati és Geofizikai Kutatóintézet kutatói működtek együtt.

(Kép: fénykép a távérzékelési felmérésről, amelyet az egyiptomi Gíza nyugati temetőjében végeznek, forrás: Motoyuki Sato)


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A teljes emberi öntudat talán egy fekete lyukra vezethető vissza
A teljes emberi öntudat talán egy fekete lyukra vezethető vissza
Mi történik, ha Charles Darwin evolúcióelméletét kozmikus (vagy annál is hatalmasabb) léptékben, lényegében magára az univerzumra alkalmazzuk? – Nos, akkor az alapvető kérdéseinkre születnek őrült válaszok, valamint elképesztő következtetések az univerzumunk természetéről.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.