Ismeretlen, rejtélyes struktúrához vezethet a piramisoknál most felfedezett, L-alakú földalatti építmény

2024 / 05 / 15 / Felkai Ádám
Ismeretlen, rejtélyes struktúrához vezethet a piramisoknál most felfedezett, L-alakú földalatti építmény
A rejtélyes L-alakú építmény, amit a föld alatt fedeztek fel a gízai piramisok közelében, talán egy mélyebben fekvő, feltáratlan rész bejárata lehet.

Az egyiptomi régészek az L-alakú anomáliát fejlett távérzékelési technikák segítségével észlelték Giza nyugati temetőjében. Ez a temető a királyi családtagok és magas rangú tisztviselők számára volt fenntartva, akiket gyakran föld feletti négyszögletes épületekbe, úgynevezett masztabákba temettek el. A kutatáshoz a kutatócsoport elektromos ellenállás-tomográfiát (ERT) és földradart (GPR) vetett be – az ERT elektromos áramot küld a talajba az ellenállás mérésére, míg a GPR radar segítségével térképezi fel a felszín alatti struktúrákat. Érdekesség, hogy a temető közepén azonosított résznél nincs föld feletti sír.

A csapat a felszín alatt körülbelül 2 méterrel azonosította ezt az anomáliát – az L-alakú struktúra pedig legalább 10 méter hosszú. Az Archaeological Prospection folyóiratban május 5-én publikált tanulmány szerint bármi is legyen ez a hely, a megépítése után homokkal töltötték fel – írja a Live Science. Az anomália nagy ellenállása alapján ugyanis a struktúra homok és kavics keverékével lehet tele, de az sem zárható ki a mérések alapján, hogy ez egy légrés, ami viszont egy komolyabb földalatti szerkezetre utalna. A feltárás mindenesetre folyamatban van, szóval hamarosan remélhetőleg többet is megtudunk majd az építményről, valamint annak a rendeltetéséről.

Motoyuki Sato, a tanulmány vezető szerzője és a Tohoku Egyetem professzora e-mailben úgy nyilatkozott a Live Science-nek, hogy elég biztos abban, hogy nem természetes képződményről van szó – szerinte ugyanis ehhez a szerkezet formája túlságosan is éles. Peter Der Manuelian, a Harvard Egyetem egyiptológia professzora, aki nem vett részt a tanulmányban, megjegyezte, hogy a területen eddig épp azért nem történt feltárás, mert nem akadtak ott látható, földfeletti építmények. A professzor arról is beszélt, hogy látszatra hasonló, L-alakú kápolnák akadnak Gízában, de ezek mind föld felettiek, így ez a föld alatti szerkezet mindenképp komolyabb vizsgálatot igényel.

A 2021 és 2023 között végzett távérzékelési vizsgálat egyébként három intézmény kooperációjának a keretében valósult meg: a Higashi Nippon Nemzetközi Egyetem, a Tohoku Egyetem és az egyiptomi Nemzeti Csillagászati és Geofizikai Kutatóintézet kutatói működtek együtt.

(Kép: fénykép a távérzékelési felmérésről, amelyet az egyiptomi Gíza nyugati temetőjében végeznek, forrás: Motoyuki Sato)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Négydimenziós “kísértetet” fogott a CERN-részecskegyorsító
Négydimenziós “kísértetet” fogott a CERN-részecskegyorsító
A részecskék gyorsulását hagyományosan síkban vizsgálják, de egy megjelenő hatás, egyfajta rezonancia miatt szükséges a 4 dimenziós ábrázolás.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.